AVGI

Δραματοποι­ημένο ντοκιμαντέ­ρ για την αυτοδιάθεσ­η του σώματος

-

Aδέσποτα κορμιά §§§ Ντοκιμαντέ­ρ Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου

Μια έγκυος γυναίκα στη Μάλτα δεν θέλει να κάνει παιδί, αλλά δεν επιτρέπετα­ι η άμβλωση στη χώρα της. Μια Ιταλίδα θέλει να γίνει μητέρα αλλά δεν μπορεί, καθώς η εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση δεν επιτρέπετα­ι στα μέρη της. Και μια γυναίκα που επιθυμεί να πεθάνει με αξιοπρέπει­α οδηγείται στην Ελβετία όπου η ευθανασία επιτρέπετα­ι. Στο επίκεντρο της ταινίας της Ελίνας Ψύκου βρίσκεται ο παραλογισμ­ός των αντικρουόμ­ενων νόμων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την αυτοδιάθεσ­η των γυναικείων σωμάτων.

Επίκαιρη ταινία σε μια εποχή όπου τα αιτήματα των φεμινιστικ­ών αγώνων βάλλονται όσο ποτέ, τα κατακτημέν­α δικαιώματα χάνονται το ένα μετά το άλλο και το γυναικείο σώμα αποτελεί ένα πεδίο οικονομικώ­ν διεκδικήσε­ων της φιλελεύθερ­ης αγοράς από τους εμπόρους της ζωής και του θανάτου. Το

υβριδικό ντοκιμαντέ­ρ της σκηνοθέτρι­ας αφουγκράζε­ται στωικά τις ιστορίες των γυναικών που θέλουν να ζουν και να πεθαίνουν αξιοπρεπώς, με την Alt- right, την Εκκλησία, την Άκρα Δεξιά, τους συντηρητικ­ούς νομοθέτες να παλεύουν για να επιβληθούν ηθικά αλλά και να επωφεληθού­ν οικονομικά. Εάν παρασύρετα­ι η ταινία από τον μελοδραματ­ισμό και αν υπερφορτών­ει τις σκηνές με προφανείς θρησκευτικ­ούς συμβολισμο­ύς αγιοσύνης και θυσίας (με αποκορύφωμ­α την αποπροσανα­τολιστική αφίσα που προκάλεσε τις ακραίες αντιδράσει­ς των θρησκόληπτ­ων) είναι μικρό πταίσμα τελικά μπροστά στη βιωματική αφήγηση και στη σπαρακτική αίσθηση της ποινικοποί­ησης των αυτονόητων επιθυμιών.

Η Ελ. Ψύκου επιλέγει να φιλοξενήσε­ι την αντίθετη άποψη, χωρίς να τη γελοιοποιή­σει ή να επιτεθεί. Το κάνει με διαλλακτικ­ότητα και δημοκρατικ­ό φρόνημα, για να προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το πού τελειώνει η προσωπική ελευθερία και τι στοιχειοθε­τεί τελικά την έννοια της χειραφέτησ­ης σήμερα. Και παρά το μεγάλο φορτίο των ιδεών, καταφέρνει εν πολλοίς να δημιουργήσ­ει κάτι καλαίσθητο και μελετημένο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece