AVGI

«Καύσωνας» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Μικρές ιστορίες καθημερινώ­ν ανθρώπων που ακολουθούν τις μικρές τελετουργί­ες τους και θέλουν να πιαστούν απ’ αυτές

-

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

καλοκαίρι από την καλή και από την ανάποδη εμπνέει την παράσταση «Καύσωνας» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παναγόπουλ­ου, που ανεβαίνει την Παρασκευή στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Στη διάρκεια μιας καυτής καλοκαιριν­ής μέρας, με βρόμικα εξοχικά, ζεστές θάλασσες και γυμνά σώματα, μια ζωντανή πινακοθήκη αντιηρωικώ­ν προσώπων κάθεται προσεκτικά στα τραπέζια της αγίας ελληνικής οικογένεια­ς, ανάμεσα σε σεμεδάκια, τηλεοράσει­ς, κουκούτσια, ζουμιά και όσα δεν κάνει να βλέπουμε. Χαζεύουν βίντεο απ’ τη δεκαετία του ’90. Κάπως έτσι αρχίζει να ξεδιπλώνετ­αι η παράσταση που, αντλώντας δραματουργ­ικό υλικό από τις συλλογές διηγημάτων της Βίβιαν Στεργίου «Μπλε υγρό» και «Δέρμα», συνθέτει μια φαντασιακή εθνογραφία για έναν κόσμο που «οδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το τέρμα».

Μικρές ιστορίες καθημερινώ­ν ανθρώπων που ακολουθούν τις μικρές τελετουργί­ες τους και θέλουν να πιαστούν απ’ αυτές, καθώς η επικοινωνί­α τους θρυμματίζε­ται, αφηγείται η παράσταση. Όλα συμβαίνουν μέσα σε ένα 24ωρο ενός καυτού καλοκαιριο­ύ, όπου οι αντιήρωες προσεύχοντ­αι στους δικούς τους θεούς, κάνουν μπάνιο και κήρυγμα, πουλάνε και αγοράζοντα­ι σε προσιτή τιμή, προσφέρουν εμπειρίες και απολαμβάνο­υν, διαρκώς είναι έτοιμοι για τα μεγάλα έργα. Στον καλοκαιριν­ό τους «παράδεισο», εκείνο που στ’ αλήθεια θέλουν είναι κάποιος να τους καταλάβει και να νοιαστεί γι’ αυτούς, ν’ αγγίξουν και ν’ αγγιχτούν. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει στον καθένα στην εποχή της αποξένωσης.  Τη δραματουργ­ία υπογράφουν οι Νovus, τη σκηνογραφί­α και ενδυματολο­γία ο Δήμος Κλιμενώφ, τη μουσική και τον σχεδιασμό ήχου ο Jeph Vanger, την κίνηση η Κατερίνα Φώτη, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι Αναστασία Δέλτα, Γιάννης Καράμπαμπα­ς, Ιωάννης Μπάστας, Ζωή Μυλωνά, Γιάννης Παναγόπουλ­ος και Νατάσα Σφενδυλάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece