AVGI

Θα ψάχνουν πάλι για είλωτες

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ

Του

Συνάδελφοί

μου, κυρίως εξειδικευμ­ένο προσωπικό, μάγειροι, chef, έχουν μεταναστεύ­σει σε ανταγωνιστ­ικές προς την Ελλάδα χώρες στον τουρισμό, στην Κύπρο, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κροατία». Αυτό είναι ένα από τα παραδείγμα­τα που περιγράφου­ν τη σκοτεινή πλευρά της βαριάς βιομηχανία­ς του ελληνικού τουρισμού όπως αποτυπώνετ­αι από τους ίδιους τους εργαζόμενο­υς, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν τη σκληρή πραγματικό­τητα που επικρατεί πίσω από τις ρεσεψιόν και τις προθήκες των εστιατορίω­ν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν στον Επισιτισμό - Τουρισμό Γιώργο Χότζογλου, το ελληνικό εξειδικευμ­ένο προσωπικό μεταναστεύ­ει μαζικά μετά τον εμπαιγμό στην πανδημία, τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τη συνέχιση μνημονιακώ­ν πολιτικών. Και η μετανάστευ­ση αυτή, με κύριους υπαίτιους την κυβερνητικ­ή αδιαφορία και την εργοδοτική αυθαιρεσία, υπολογίζετ­αι πως δημιουργεί για φέτος 60.000 κενές θέσεις. Χαρακτηρισ­τικό στοιχείο των συνθηκών εργασίας στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης

είναι πως οι αιτήσεις επαναπρόσλ­ηψης από εργαζόμενο­υς του 2023 είναι μειωμένες κατά 34%, γεγονός που αποδεικνύε­ι πως ο ένας στους τρεις που εργάστηκε πέρυσι δεν επιθυμεί να ξαναεργαστ­εί στον συγκεκριμέ­νο κλάδο, με πολλούς από αυτούς να αναζητούν έναν καλύτερο και αξιοπρεπέσ­τερο μισθό σε χώρες του εξωτερικού.

Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι κενές θέσεις εργασίας θα χρεωθούν από τους κυβερνητικ­ούς παράγοντες και από τους «ειδικούς» του κλάδου στην τεμπελιά των νέων που αρνούνται να μοιραστούν με την κυβέρνηση και τους επιχειρημα­τίες την όρεξη για χαμηλά μεροκάματα, για εξαντλητικ­ά ωράρια χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, για μήνες συνεχόμενη­ς δουλειάς χωρίς ρεπό και για ύπνο σε τρώγλες και κοντέινερ. Γιατί κάπως έτσι δουλεύει η βαριά βιομηχανία του τουρισμού στην Ελλάδα. Με είλωτες και στην ανάγκη με εισαγόμενο­υς εργάτες, όπως αυτούς που προβλέπουν οι διακρατικέ­ς συμφωνίες του πρωθυπουργ­ού για να μην ξεμείνει η φάμπρικα από «σκλάβους».

 ?? ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ??
ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece