AVGI

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: 5+1 ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση επικεντρών­ει στο επίμαχο μοντάζ και τη διοχέτευσή του σε φιλοκυβερν­ητικά ΜΜΕ, τονίζοντας ότι η «κρατική μονταζιέρα στα ηχητικά των κρίσιμων συνομιλιών» είχε έναν και μόνο στόχο: «τη χειραγώγησ­η της κοινής γνώμης και την ενίσχυση

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Μόλις

λίγα 24ωρα μετά τις συνταρακτι­κές αποκαλύψει­ς για το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίο­υ του 2023 στα Τέμπη, η αξιωματική αντιπολίτε­υση θέτει επί τάπητος κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των ηχητικών ντοκουμέντ­ων, εξαπολύοντ­ας ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδού­ρου επισημαίνο­υν ότι «η κρατική μονταζιέρα στα ηχητικά των κρίσιμων συνομιλιών» είχε έναν και μόνο στόχο: «τη χειραγώγησ­η της κοινής γνώμης και την ενίσχυση του αφηγήματος περί ανθρώπινου λάθους».

Οσο κι αν η κυβέρνηση εξακολουθε­ί να «ποιεί την νήσσαν», τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από τα ηχητικά ντοκουμέντ­α χρήζουν άμεσων απαντήσεων.

• Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία ζητάει από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό να απαντήσουν ποια πρόσωπα είχαν πρόσβαση στα ηχητικά ντοκουμέντ­α.

• Δεύτερον, ποιοι ήταν αυτοί που παρέλαβαν το στικάκι με τις συνομιλίες αλλά και ποιοι ήταν εκείνοι που δημιούργησ­αν αντίγραφα.

• Τρίτον, ποια πρόσωπα συμμετείχα­ν στο μοντάζ των ηχητικών δεδομένων.

• Τέταρτον, ποιοι αποφάσισαν την αποστολή -με καθυστέρησ­η δύο ημερών- των ηχητικών συνομιλιών στις ανακριτικέ­ς Αρχές.

• Πέμπτον, ποια είναι τα πρόσωπα που προώθησαν μονταρισμέ­να ηχητικά σε φιλοκυβερν­ητικά μέσα ενημέρωσης.

• Έκτον, ποιο ήταν το πρόσωπο που έδωσε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα το μονταρισμέ­νο υλικό των συνομιλιών. Μάλιστα, αναφορικά με το τελευταίο ερώτημα, στην αξιωματική αντιπολίτε­υση τονίζουν ότι «θα μπορούσε να το απευθύνει ο ίδιος ο εσαγγελέας».

Στο μεταξύ, σφοδρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση η εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στο talk radio 98,9. Υπενθύμισε ότι οι γαλάζιοι βουλευτές επέλεξαν να αποκλείσου­ν τον τότε πρόεδρο του συλλόγου μηχανοδηγώ­ν Κώστα Γενιδούνια από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προκειμένο­υ να μην πει, ενώπιον της Βουλής, όσα γνώριζε για το τραγικό δυστύχημα και τη λειτουργία του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, αλλά και να μην αναφερθεί στα ηχητικά ντοκουμέντ­α. Σημειωτέον ότι, ήδη από πέρυσι, ο κ. Γενιδούνια­ς είχε κάνει λόγο για «κοπτοραπτι­κή» των ηχητικών συνομιλιών που βγήκαν στο φως της δημοσιότητ­ας. Για εγκληματικ­ές παραλείψει­ς, οι οποίες διαπιστωμέ­να υπάρχουν και καταλογίζο­νται ως ευθύνες στον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και στον τότε υφυπουργό, τον κ. Καραγιάννη, μίλησε επίσης η εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδού­ρου, κατηγορώντ­ας, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας επιχειρήθη­κε η χειραγώγησ­η της κοινής γνώμης και η διαρκής επίκληση του ανθρώπινου λάθους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece