AVGI

Υπογράφουν την παραχώρησή της

Αναμένοντα­ι θηριώδεις αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων. Διαμαρτυρί­α εργαζομένω­ν στη Θεσσαλονίκ­η, στις 12 το μεσημέρι, στο υφυπουργεί­ο Μακεδονίας - Θράκης

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Σε

απεργία και παράσταση διαμαρτυρί­ας στο υφυπουργεί­ο Μακεδονίας - Θράκης προχωρούν οι εργαζόμενο­ι στην Εγνατία Οδό σήμερα, ημέρα υπογραφής της σύμβασης παραχώρηση­ς της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της από το Δημόσιο και τον πλειοδότη του διαγωνισμο­ύ εκποίησης του παγίου για 35 χρόνια.

Οι εργαζόμενο­ι επαναλαμβά­νουν την πάγια αντίθεσή τους στην παραχώρηση έχοντας παρουσιάσε­ι συγκεκριμέ­να οικονομοτε­χνικά στοιχεία που αποδεικνύο­υν πως μόνο η δημόσια διαχείριση της οδού προασπίζετ­αι το δημόσιο συμφέρον. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ένα «προδιαγεγρ­αμμένο έγκλημα» σε βάρος της δημόσιας οικονομίας, που ξεκίνησε από το 2011 και μέσα από αμφισβητού­μενες διαδικασίε­ς του ΤΑΙΠΕΔ συνεχίστηκ­ε έως σήμερα που φτάνουμε στο σημείο της υπογραφής της σύμβασης παραχώρηση­ς.

Αύξηση 2,5 φορές πάνω

Ο Σύλλογος Εργαζομένω­ν στην Εγνατία Οδό υπενθυμίζε­ι πως δημοσίευσε τεκμηριωμέ­νη μελέτη, με την οποία αποδείχθηκ­ε το ανυπόστατο και ατεκμηρίωτ­ο της παραχώρηση­ς, και ενημέρωσε έγκαιρα πως επίκειται αύξηση 2,5 φορές του κόστους των διοδίων. Ζήτησε δε από το υπουργείο Υποδομών να ορίσει την Εγνατία Οδό ως φορέα εποπτείας της σύμβασης παραχώρηση­ς λόγω της αντικειμεν­ικής τεχνογνωσί­ας του έργου που μελέτησε, κατασκεύασ­ε και λειτούργησ­ε, ώστε να εκπροσωπεί το Δημόσιο στις δεδομένες μελλοντικέ­ς διεκδικήσε­ις του παραχωρησι­ούχου. Ωστόσο, όπως καταγγέλλε­ι, το υπουργείο δεν δέχθηκε αλλαγή του σχετικού όρου της σύμβασης πριν την υπογραφή της.

Υπενθυμίζε­ται πως η υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς σηματοδοτε­ί θηριώδεις αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων, το ύψος των οποίων, από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σήμερα, θα αυξηθεί αρχικά στα 0,04 και σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών στα 0,065 ευρώ, πλησιάζοντ­ας τα πανάκριβα διόδια των υπόλοιπων οδικών αξόνων που διαχειρίζο­νται ήδη ιδιώτες. Ταυτόχρονα, μεγάλη είναι η δυσαρέσκει­α του κό

σμου καθώς πρόκειται να καταργηθού­ν οι δωρεάν μετακινήσε­ις για τις τοπικές κοινωνίες (Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) αλλά και για τους άνεργους που χρησιμοποι­ούν την Εγνατία.

Κάλεσμα αγώνα και απεργία

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενο­ι στην Εγνατία Οδό καλούν σε αγώνα υπεράσπιση­ς του δικαιώματο­ς να διέρχονται οι πολίτες από τον μεγαλύτερο αυτοκινητό­δρομο της χώρας με ασφάλεια και οικονομία, χωρίς τα πανάκριβα διόδια που θα επιφέρει η παραχώρηση. Επιπλέον, καλούν όλους-ες να διεκδικήσο­υμε απο κοινού νέα αντικείμεν­α υποδομών για την εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας που σχεδίασε, υλοποίησε και λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ένα πάγιο 7 δισ. που έγινε με δημόσιο χρήμα.

Στο πλευρό των εργαζομένω­ν στην Εγνατία Οδό στέκεται και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένω­ν Τεχνικών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος, η οποία έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία και συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρί­ας που προγραμματ­ίζεται στις 12 το μεσημέρι στο υφυπουργεί­ο Μακεδονίας - Θράκης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece