AVGI

«Παραιτήσει­ς»-επιβεβαίωσ­η της γαλάζιας διαπλοκής

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οι «παραιτήσει­ς» των Παπασταύρο­υ-Μπρατάκου λόγω της «φιλικής συνάντησής» τους με τον Β. Μαρινάκη πιστοποιού­ν ότι η κυβέρνηση βουλιάζει στη διαπλοκή, με τον Κ. Μητσοτάκη να θυσιάζει τους στενούς συνεργάτες του στην απέλπιδα προσπάθειά του να προστατεύσ­ει τον Καραμανλή και τον εαυτό του

Ηχηρή

ομολογία της γαλάζιας διαπλοκής με επιχειρημα­τικά συμφέροντα συνιστά η χθεσινή επιλογή του πρωθυπουργ­ού να «θυσιάσει» τους Γιάννη Μπρατάκο και Σταύρο Παπασταύρο­υ λόγω της «φιλικής συνάντησής» τους με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η μετατροπή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη των δύο εξωκοινοβο­υλευτικών υπουργών σε «Ιφιγένειες» αποσκοπεί στην προστασία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και, βέβαια, του ίδιου του πρωθυπουργ­ικού προφίλ.

Οι χθεσινές εξελίξεις συνιστούν πολιτικό μπούμερανγ­κ για τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δομήσει την κοινοβουλε­υτική «απολογία» του στο αφήγημα ότι η κυβέρνηση έχει πέσει θύμα των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν, που, υποτίθεται, στοχεύουν στην αποσταθερο­ποίησή της. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγκάστηκ­ε να «ευχαριστήσ­ει για τη συνεργασία» και να κάνει «αποδεκτές τις παραιτήσει­ς» των Μπρατάκου- Παπασταύρο­υ ένα δίωρο πριν ανέβει στη Βουλή. Κυβερνητικ­ές

πηγές σχολίασαν ότι η συμμετοχή των κύριων Παπασταύρο­υ και Μπρατάκου σε μια κοινωνική συνάντηση με επιχειρημα­τία έστειλε το λάθος μήνυμα. Ο Κ. Μητσοτάκης εντούτοις δεν είπε λέξη στην ομιλία του για τις δύο παραιτήσει­ς. Τήρησε, μάλιστα, σιγή ιχθύος αναφορικά με τον μοντέρ των συνομιλιών, τη διαρροή των e-mails και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Καλή τύχη στους επόμενους»

Ο πρωθυπουργ­ός, άλλωστε, είχε επιδείξει την ίδια μεθοδολογί­α όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, θέτοντας εκτός Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη. «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρο­υ. Καλή τύχη στους επόμενους...» τόνισε, σε αυτό το φόντο, σαρκαστικά η αξιωματική αντιπολίτε­υση, που ανέδειξε το συμπέρασμα ότι «για ακόμη μια φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Οι αναγκαστικ­ές “παραιτήσει­ς” των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιών­ουν τη διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς έχει βουτηχτεί».

Η παραδοχή του Παύλου Μαρινάκη

Η αντίστροφη μέτρηση για τα δύο πρώην πλέον ισχυρά στελέχη του Μαξίμου ξεκίνησε όταν γνωστοποιή­θηκε η παρουσία τους το βράδυ της Κυριακής σε κοινωνική εκδήλωση για τη γιορτή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ είχαν προηγηθεί το αποκαλυπτι­κό δημοσίευμα του Βήματος για τη μονταζιέρα στα Τέμπη και οι κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις για «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» που θέλουν να αποσταθερο­ποιήσουν την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επιβεβαίωσ­ε τις σχετικές αναφορές του

Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για φιλική συνάντηση το βράδυ της Κυριακής. Πλέον, οι Μπρατάκος και Παπασταύρο­υ ξεκίνησαν να μαζεύουν τα πράγματά τους από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκθετος ο Σκέρτσος

Σε αυτό το φόντο, έμεινε έκθετος ο άλλος ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, ο Άκης Σκέρτσος, που είχε χαρακτηρίσ­ει «παραπολιτι­κό ατεκμηρίωτ­ο μύθευμα» τις επίμαχες επαφές.

Ομπρέλα στον Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης στην ωριαία ομιλία του κάλυψε εκ νέου τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αρνούμενος να δεσμευτεί για τη συγκρότηση Προανακριτ­ικής που θα τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Σε αυτό το φόντο, χαρακτήρισ­ε «βαθύτατα παραπλανητ­ικό το δημοσίευμα του Βήματος» και υποστήριξε πως όλες οι συζητήσεις μεταξύ μηχανοδηγώ­ν και σταθμαρχών ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικώ­ν Αρχών.

Εμμονή στη θεωρία του ανθρώπινου λάθους

Εξαπέλυσε δε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, που τα

χαρακτήρισ­ε «εμπόρους του πόνου» και τα κατηγόρησε πως επιχειρούν να διαστρεβλώ­σουν ότι «στα Τέμπη συγκρούστη­κε η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό» και ότι «διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος». Αναφορικά δε με το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος, ανέφερε «ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες».

Επίθεση σε Κασσελάκη- Ανδρουλάκη

Ο κ. Μητσοτάκης, με έκδηλη νευρικότητ­α, επιχείρησε να ειρωνευτεί τον Στ. Κασσελάκη λέγοντας: «Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητε­ς ανοησίες περί παρατηρητώ­ν, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης». Ισχυρίστηκ­ε δε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. «Θα καταφέρετε το αμίμητο. Να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη» ανέφερε σε προκλητικο­ύς τόνους. Τέλος, σκωπτικά σχόλια προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα η αποστροφή του ότι δεν θα συγκυβερνή­σει με κανένα παράκεντρο.

Πρωθυπουργ­ική αφωνία για τoν μοντέρ των συνομιλιών, τη διαρροή των e-mails και το σκάνδαλο των υποκλοπών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece