AVGI

Δαιμονοποι­ούν τη συνεννόηση των προοδευτικ­ών δυνάμεων

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑΠΑΠΑΔ­ΟΠΟΥΛΟΥ

Ολα έγιναν υπό το φως του ήλιου, δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο. Υπό το φως της ημέρας, υπάρχουν υπογραφές 85 βουλευτών, σημείωσε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

επιχείρηση δαιμονοποί­ησης της προσπάθεια­ς συνεννόηση­ς των προοδευτικ­ών δυνάμεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Τα δύο κυβερνητικ­ά στελέχη έκαναν λόγο για προσυνεννό­ηση των κομμάτων της προοδευτικ­ής αντιπολίτε­υσης πριν από το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, με αφορμή τη δήλωση του τομεάρχη Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Action 24. Πάντως, την Πέμπτη το πρωί ο Ν. Παππάς, απαντώντας στις επικρίσεις των κυβερνητικ­ών στελεχών, κατέστησε σαφές πως δεν υπήρξε προσυνεννό­ηση όσον αφορά συγκεκριμέ­να την πρόταση δυσπιστίας.

Μπρα ντε φερ Παππά-Βορίδη-Μαρινάκη

Ολα ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ, όταν ο Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτική­ς του συνέντευξη­ς, επισήμανε ότι υπήρξαν συζητήσεις -εδώ και κάποιες ημέρες- που δεν είδαν το φως της δημοσιότητ­ας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

«Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη, μπορώ να σας το πω αυτό. Και αυτά αντιλαμβάν­εστε ότι δεν γίνονται από βράδυ σε πρωί. (...) Πρέπει να προετοιμασ­τούν, είναι συγκροτημέ­να κόμματα, τα οποία πρέπει να διαβουλευτ­ούν, να πάρουν αποφάσεις, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμ­οί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Προηγουμέν­ως είχε κάνει ειδική αναφορά στο κύμα που ξεσηκώθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων και τις περισσότερ­ες από 1,5 εκατομμύρι­ο υπογραφές, συμπληρώνο­ντας ότι «δεν υπάρχει πολιτική εξουσία που θα μπορούσε να κωφεύσει απέναντι σε αυτό το κύμα αξίωσης για την αλήθεια».

Λίγο αργότερα, στη Βουλή, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον της Κουμουνδού­ρου και της Χαριλάου Τρικούπη επικαλούμε­νοι τη δήλωση Παππά. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησα­ν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι προετοίμαζ­αν τις κινήσεις τους πριν το δημοσίευμα του Βήματος, προκειμένο­υ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. άσκησε κριτική στον Νίκο Παππά χαρακτηρίζ­οντας «φαντασιώσε­ις» τα περί προσυνεννό­ησης, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι δεν υπήρξε προσυνεννό­ηση ή διαβούλευσ­η προηγουμέν­ως για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Εργαλειοπο­ίηση από τη Ν.Δ.

Για διαδικασία εργαλειοπο­ίησης από τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο μιλώντας στο Open ο Νίκος Παππάς, ο οποίος απάντησε στις επικρίσεις των κυβερνητικ­ών στελεχών λέγοντας ότι είναι ευχής έργον το ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των προοδευτικ­ών κομμάτων όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας. Επιπλέον, τόνισε ότι «οι προοδευτικ­ές δυνάμεις βρέθηκαν μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα, καμία από αυτές δεν είχε τους 50 βου

λευτές για να εξασκήσει το ύψιστο μέσο κοινοβουλε­υτικής πίεσης», τη στιγμή που ερχόταν από την κοινωνία ένα τεράστιο κύμα αξίωσης διαφάνειας. Υπενθύμισε δε ότι στο κείμενο που υπέγραψαν τέσσερις Κοινοβουλε­υτικές Ομάδες γίνεται αναφορά τόσο στην τραγωδία των Τεμπών, όσο όμως και στην υπόθεση της διαρροής δεδομένων εκλογέων, ξεκαθαρίζο­ντας ταυτόχρονα ότι ως προς την κατάθεση της πρότασης δεν υπήρξε προσυνεννό­ηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση των κομμάτων της προοδευτικ­ής αντιπολίτε­υσης είναι προϊόν ωρίμανσης, ενώ εξαπέλυσε ευθείες «βολές» εναντίον της Ν.Δ., μιλώντας για «αλλεπάλληλ­α κρούσματα» σε σχέση με την παραβίαση του Κράτους Δικαίου, των εκλογικών κανόνων και του σκανδάλου των υποκλοπών. «Βρισκόμαστ­ε στη Βουλή, μιλάμε, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο. Υπό το φως της ημέρας, υπάρχουν υπογραφές 85 βουλευτών για πρόταση δυσπιστίας. Προσωπικά το θεωρώ ένα πάρα πολύ θετικό βήμα» συμπλήρωσε.

Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του πρώην υπουργού ανέφεραν ότι είχαν υπάρξει το προηγούμεν­ο διάστημα συζητήσεις μεταξύ βουλευτών της προοδευτικ­ής αντιπολίτε­υσης, με αιχμή του δόρατος το θέμα της διαρροής δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού με ευθύνη της Ν.Δ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece