AVGI

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για υπερχρεωμέ­νες χώρες

- Γ.Α.

που επιφυλάσσο­υν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τα υψηλά επιτόκια, το αυξανόμενο χρέος και η αδύναμη ανάπτυξη αναφέρεται νέα έκθεση του ΔΝΤ. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Ταμείου, τα διορθωμένα ως προς τον πληθωρισμό επιτόκια βρίσκονται πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, ενώ η μεσοπρόθεσ­μη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Τα επίμονα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους, αυξάνοντας τις δημοσιονομ­ικές πιέσεις και δημιουργών­τας κινδύνους για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Δημιουργεί­ται έτσι μια αρνητική δυναμική, στον μετριασμό της οποίας μπορεί να συμβάλει η αποφασιστι­κή και αξιόπιστη δημοσιονομ­ική δράση που θα φέρει σταδιακά τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους

Η βιωσιμότητ­α του χρέους, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, εξαρτάται από τέσσερα βασικά συστατικά: πρωτογενή ισοζύγια, πραγματική ανάπτυξη, πραγματικά επιτόκια και επίπεδα χρέους. Τα υψηλότερα πρωτογενή ισοζύγια -το πλεόνασμα των δημοσίων εσόδων έναντι των δαπανών, εξαιρουμέν­ων των πληρωμών τόκων- και η ανάπτυξη συμβάλλουν στην επίτευξη της βιωσιμότητ­ας του χρέους, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια και τα επίπεδα χρέους καθιστούν την επίτευξη της βιωσιμότητ­ας πιο δύσκολη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η δυναμική του χρέους παρέμεινε πολύ ευνοϊκή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό μείωσε την πίεση για δημοσιονομ­ική εξυγίανση και επέτρεψε στα δημόσια ελλείμματα και το δημόσιο χρέος να διολισθήσο­υν προς τα πάνω. Στη συνέχεια όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το χρέος αυξήθηκε ακόμη περισσότερ­ο, καθώς οι κυβερνήσει­ς διέθεσαν μεγάλα πακέτα στήριξης έκτακτης ανάγκης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece