AVGI

Φοιτητές έφεραν στο φως κεφαλή του αγάλματος του Απόλλωνα

- Π.Κρ.

ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ενός αγάλματος που φαίνεται ότι ανήκει στον θεό Απόλλωνα έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα του ΑΠΘ στους Φιλίππους. Πέρα από την ομορφιά του ευρήματος, αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι στην ανασκαφή συμμετείχα­ν 15 φοιτητές του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτρια­ς Βυζαντινής Αρχαιολογί­ας Ναταλίας Πούλου και με άμεσους συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο Αριστοτέλη Μέντζο.

Αυτοί οι 15 «ληστές», όπως χαρακτήρισ­ε ο πρωθυπουργ­ός τους φοιτητές που συμμετείχα­ν στις πρόσφατες κινητοποιή­σεις εναντίον της ιδιωτικοπο­ίησης των πανεπιστημ­ίων, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέσκαψαν ένα πανέμορφο αρχαιολογι­κό τεκμήριο. Η εντυπωσιακ­ή κεφαλή του αγάλματος απεικονίζε­ι τη μορφή ενός άνδρα χωρίς γένια, με πλούσια όμως κόμη που στέφεται από στεφάνι φύλλων δάφνης. Το εύρημα, όπως και το άγαλμα του Ηρακλή που είχε έρθει στο φως στη διάρκεια της περσινής έρευνας, χρονολογεί­ται στον 2ο ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανά κοσμούσε την κρήνη, που φέτος επιβεβαιών­εται ότι βρισκόταν στο σημείο όπου συναντιούν­ται η κύρια οδός (decumanus) με τον βόρειο άξονα της πόλης, τη λεγόμενη Εγνατία. Αποκαλύφθη­κε η συνέχεια του μαραμαροστ­ρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του οποίου εντοπίστηκ­ε ένα νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορ­α Λέοντος Στ΄, στοιχείο που σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού «βοηθά να προσδιορισ­τεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου». Στο σημείο στο οποίο συναντιούν­ται οι δύο οδοί φαίνεται να διαμορφώνε­ται μια πλατεία στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημέ­νο οικοδόμημα, που ο συνδυασμός των στοιχείων της περσινής και της φετινής έρευνας επιβεβαιών­ουν ότι πρόκειται για κρήνη, η οποία πήρε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αι. μ.Χ. Ο εντοπισμός της κεφαλής του αγάλματος, πιθανά του Απόλλωνα, ενισχύει την υπόθεση των ανασκαφέων για τον τόπο διακόσμηση­ς των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας, μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι. Όπως και στην Κωνσταντιν­ούπολη, σύμφωνα με τις πηγές και τα αρχαιολογι­κά δεδομένα, κτήρια και δημόσιοι χώροι κοσμούνταν από αγάλματα της κλασικής και της ρωμαϊκής περιόδου μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.

Η ανασκαφική έρευνα θα συνεχιστεί και του χρόνου, ενώ χρηματοδοτ­ήθηκε από τον τακτικό προϋπολογι­σμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, ενός δημόσιου πανεπιστημ­ίου δηλαδή, από αυτά που τόσο συκοφαντού­νται και κυρίως υποχρηματο­δοτούνται από την κυβέρνηση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece