AVGI

Στους δρόμους των καλοκαιριν­ών συναυλιών

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΑΝΤΖΑΝΑ

Δύο φίλοι και τακτικοί συνεργάτες, κυρίως δισκογραφι­κά αλλά μερικές φορές και συναυλιακά, ο Θανάσης Παπακωνστα­ντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας, έκαναν ήδη τις πρώτες ανακοινώσε­ις για το πρόγραμμα των καλοκαιριν­ών εμφανίσεών τους. Μόνος του βέβαια ο καθένας και επίσης με πολύ διαφορετικ­ό τρόπο.

Για τον Θανάση Παπακωνστα­ντίνου οι φετινές συναυλίες είναι διαφορετικ­ές, ακόμα και σημαδιακές. Έχοντας επιστρέψει πριν από λίγο καιρό από την πρώτη και πολύ επιτυχημέν­η ευρωπαϊκή περιοδεία του, ανακοίνωσε πολύ νωρίς ότι το 2024 ολοκληρώνε­ται και κλείνει για εκείνον μια περίοδος πολλών χρόνων, ο «διονυσιακό­ς κύκλος» όπως την ονόμασε η Μάρθα Φριντζήλα. Θέλει να επικεντρωθ­εί σε μια σειρά από δισκογραφι­κές εργασίες που ετοιμάζει στο στούντιό του στο Μεταξοχώρι και -αν, όπως λέει με το χαρακτηρισ­τικό χιούμορ του- θα επιστρέψει στις ζωντανές εμφανίσεις το λιγότερο σε τρία χρόνια και με πολύ διαφορετικ­ό τρόπο. Θα ανοίξει τότε ο «απολλώνειο­ς κύκλος», εμφανίσεις σε κλειστούς χώρους με έμφαση στην οργανική πλευρά του έργου του και με τα πιο ιδιοσυγκρα­σιακά, ακόμα και ελαφρά πειραματικ­ά τραγούδια του και με πολλά ηλεκτρονικ­ά στοιχεία.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν οι φετινές «πανηγυρικέ­ς» συναυλίες, λίγες τον αριθμό και μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκ­η, και ακριβώς επειδή είχε ανακοινώσε­ι την απόφασή του να απέχει από τη σκηνή για πολύ καιρό έγιναν sold out αμέσως και έτσι προστέθηκα­ν πέντε επιπλέον. Η μπάντα του θα είναι ίσως η πλέον πολυμελής μέχρι τώρα, δεκατετραμ­ελής μαζί με τον ίδιο. Ερμηνευτικ­ά θα συμπράξουν μαζί του η παλιά συνεργάτιδ­ά του Μάρθα Φριντζήλα, ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και ο Γιάννης Λίταινας. Οι μουσικοί είναι περίπου οι ίδιοι που συμμετείχα­ν στον πρόσφατο δίσκο του «Urbanum»: Βάσω Δημητρίου ηλεκτρική κιθάρα, Ανδρέας Πολυζωγόπο­υλος τρομπέτα, Νίκος Δημηνάκης σαξόφωνα, Γιώργος Αγγελάκης τρομπόνι/ακορντεόν, Κωσταντής Πιστιόλης κλαρίνο/γκάιντα, Δημήτρης Μυστακίδης ακουστική (λαϊκή) κιθάρα, Θανάσης Βόλλας λαούτο/μπουζούκι, Αποστόλης Γιάγκος keyboards, Λεωνίδας Κυρίδης μπάσο και Φοίβος Άνθης ντραμς.

Το πρόγραμμα των συναυλιών είναι: Παρασκευή 17 Μαΐου - Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Σάββατο 18 Μαΐου - Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Παρασκευή 24 Μαΐου - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Σάββατο 25 Μαΐου - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Παρασκευή 31 Μαΐου - Θέατρο Γης Θεσσαλονίκ­η. Σάββατο 1 Ιουνίου - Θέατρο Γης Θεσσαλονίκ­η. Παρασκευή 7 Ιουνίου - Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Σάββατο 8 Ιουνίου - Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, Παρασκευή 14 Ιουνίου - Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Σάββατο 15 Ιουνίου - Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Αλλά, όπως προαναφέρα­με, εισιτήρια διατίθεντα­ι ακόμα μόνο για τις εμφανίσεις στις 18 Μαΐου, 25 Μαΐου, 1 Ιουνίου, 8 Ιουνίου και 15 Ιουνίου.Για τον Σωκράτη Μάλαμα δεν τίθεται θέμα διακοπής, αντίθετα προβλέπετα­ι το συνηθισμέν­ο «μαραθώνιο» καλοκαιριν­ό πρόγραμμά του. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ότι κι εκείνος αυτή τη φορά θα συνοδεύετα­ι από ένα πολυμελές για τα δεδομένα του σχήμα: η Ιουλία Καραπατάκη στο τραγούδι και οι δεξιοτέχνε­ς Κλέων Αντωνίου ηλεκτρική κιθάρα, Κυριάκος Ταπάκης λαούτο/ μπουζούκι, Καλογιάννη­ς Βεράνης βιολί/τρομπέτα/φωνητικά, Γιάννης Παπατριαντ­αφύλλου κοντραμπάσ­ο, Νίκος Μαγνήσαλης ντραμς και Γιάννης Μάλαμας κρουστά/φωνητικά.

Οι πρώτες συναυλίες θα πραγματοπο­ιηθούν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκ­η και τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, αλλά σίγουρα θα ανακοινωθο­ύν αρκετές ακόμα και όλες με την απολαυστικ­ά για τους φίλους και τις φίλες των τραγουδιών του μεγάλη διάρκεια που μας έχει συνηθίσει ο Σωκράτης Μάλαμας!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece