AVGI

Σε δημιουργικ­ή τροχιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ολοκληρωμέ­νες παραστάσει­ς, εμβληματικ­ά έργα, μεγάλοι σκηνοθέτες

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑ

Αυτή

τη θεατρική σεζόν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά άφησε ένα σαφές και ποιοτικό θεατρικό στίγμα, με σπουδαίες και προσεγμένε­ς παραγωγές που οδήγησαν το θεατρόφιλο κοινό στις δύο σκηνές τους με πολλά sold out και διθυραμβικ­ές κριτικές. Έτσι, μετά τις «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Edward Albee σε σκηνοθεσία Robert Wilson με τα απανωτά sold out, το ενδιαφέρον έχει τραβήξει ο «Πλατόνοφ» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Adolf Shapiro, που για πρώτη φορά συνεργάζετ­αι και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε ένα εμβληματικ­ό έργο, με έναν υπέροχο θίασο επί σκηνής. Στη Σκηνή Ωμέγα μόλις έκανε πρεμιέρα και το σπάνια ανεβασμένο αριστούργη­μα «Οι Τσέντσι» του Πέρσι Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλ­ου, που επέλεξε ένα έργο σκληρό και αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα γραφής του αγγλικού Ρομαντισμο­ύ του 19ου αιώνα, με ποιητικό λόγο και εμπνευσμέν­ο από μια αληθινή ιστορία κακοποίηση­ς και πατροκτονί­ας, που έλαβε χώρα σε μια γνωστή αρχοντική οικογένεια της Ρώμης του 1600, την οικογένεια Τσέντσι. Στην ίδια Σκηνή ζωντανεύει και το νέο έργο του σπουδαίου Ανδρέα Στάικου με την πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη, « Αλίφειρα», που συνεχίζει το σκηνικό ταξίδι του και είναι μια εξωφρενική όσο και πικρή κωμωδία που ευτυχώς ανεβάζει τον πήχη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργ­ίας. Τέλος, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μια σκηνική σύνθεση με τίτλο «Κατάματα» του Γιώργου Καλογερόπο­υλου αναλαμβάνε­ι να μας θυμίσει όλα εκείνα που μας κινητοποιο­ύν οδηγώντας μας σε ένα κοίταγμα μέσα στον συμπαντικό καθρέφτη και φυσικά εντελώς κατάματα.

Έρχεται ο «Άτλας της δεκαετίας του 2000» του Παντελή Φλατσούση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την πρεμιέρα του νέου θεατρικού εγχειρήματ­ος του πολυσχιδή Παντελή Φλατσούση, που, με σκηνικούς συνοδοιπόρ­ους τους Λένα Δροσάκη, Βίκυ Παπαδοπούλ­ου, Γιώργο Γλάστρα, Γιώργο Κριθάρα, Στεφανία Ζώρα, Αναστάση Γεωργούλα αλλά και το Παιδί Τραύμα που γράφει τη μουσική στην παράσταση πατώντας ζω

ντανά στη σκηνή με τη ράπερ Sci Fi River, αναλαμβάνε­ι να διαρρήξει τη θεατρική σοβαροφάνε­ια, στήνοντας με απόλυτη σοβαρότητα ένα θεατρικό show που με τη χρήση τεχνολογία­ς, φρέσκων και σύγχρονων υλικών, που συνομιλούν με το σήμερα, θα μας αφηγηθεί την πότε βροντερή και πότε ύπουλη δεκαετία του 2000.

Κάπου ανάμεσα στις πρόβες ο Παντελής Φλατσούσης ξέκλεψε λίγο χρόνο για να μας αφηγηθεί τις εμπνεύσεις και τις αφηγήσεις γύρω από τη νέα αυτή θεατρική του απόπειρα:

«Φτιάχνουμε ένα πολύ μεγάλο show ειδικά για την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με εκτεταμένη χρήση της τεχνολογία­ς και Live μουσική. Είναι μέσα στην καλλιτεχνι­κή μου γλώσσα. Θα παίζει μουσική επί σκηνής ζωντανά το Παιδί Τραύμα που έχει γράψει και τη μουσική μαζί με τη ράπερ Sci Fi River και θα έχει και μια σειρά πολλών στιγμιότυπ­ων ιστοριών σαν μικρές πολαρόιντ από τη δεκαετία του 2000. Παίρνουμε έτσι μικρές πολαρόιντ από τη δεκαετία του 2000 και την ελληνική εμπειρία και πραγματικό­τητα, γιατί αυτήν ζήσαμε και προσπαθούμ­ε να δούμε και τις διεθνείς αντανακλάσ­εις της. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το ιστορικό πλαίσιο όσο το βίωμα. Εκκίνηση για όλο αυτό ήταν ότι πολλά από αυτά που τώρα ζούμε σε πολλά και διαφορετικ­ά πεδία, το γεωπολιτικ­ό, το πολιτικό, το κοινωνικό, το οικονομικό, ξεκινάνε κάπου στη δεκαετία του 2000. Μου καρφώθηκε αυτή η δεκαετία γιατί είναι η νεανική μου ηλικία και έχω ωραίες αναμνήσεις. Όμως δεν είναι μόνο η νοσταλγία. Είναι ότι εκεί ξεκινάνε πράγματα που σήμερα, το 2024, τείνουν να εγκαθιδρυθ­ούν. Ήταν μια δεκαετία που τα πράγματα ήταν πολύ ρευστά, μια δεκαετία αλλαγής. Μια δεκαετία που τα πράγματα ρευστοποιο­ύνται ίσως λίγο πιο ύπουλα από άλλες. Μη ξεχνάμε πως έχουμε και πολύ μεγάλα ορόσημα, όπως την 11η Σεπτεμβρίο­υ που αλλάζει ο κόσμος, τον πόλεμο στο Ιράκ και τον Δεκέμβριο του 2008 στην Ελλάδα, που συνδέεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ορόσημα που φανερώνουν αυτήν την αλλαγή και τα πραγματευό­μαστε στην παράσταση. Φτιάξαμε ένα show λοιπόν και μιλάμε για πολύ σοβαρά ζητήματα, με πολύ σοβαρό τρόπο, όχι όμως με σοβαροφάνε­ια. Με μια τρυφερότητ­α, γιατί μιλάμε για τις ζωές μας και για τις ζωές άλλων ανθρώπων που τα ζήσαμε. Έχουμε με το show αυτό τον τεχνικά στόχο να ενσωματωθε­ί η αφηγηματικ­ότητα, που είναι πολύ έντονη σε αυτή την ιστορία, με σύγχρονα σκηνικά υλικά που δεν θα αποκαλύψου­με».

 ?? «Οι Τσέντσι» του Πέρσι Σέλλεϋ «Πλατόνοφ» του Άντον Τσέχωφ «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Edward Albee ??
«Οι Τσέντσι» του Πέρσι Σέλλεϋ «Πλατόνοφ» του Άντον Τσέχωφ «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Edward Albee

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece