AVGI

Τα λουκέτα της ανάπτυξης

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ

Του

παλιός διευθυντής που είχα κάποτε θυμάμαι που έλεγε, σαρκάζοντα­ς το επάγγελμα του δημοσιογρά­φου, πως δεν πρέπει να αφήνεις μια είδηση να σου χαλάσει έναν ωραίο τίτλο. Το θυμήθηκα χθες διαβάζοντα­ς στην ηλεκτρονικ­ή σελίδα της ΑΥΓΗΣ το ρεπορτάζ με τα λουκέτα των εργοστασίω­ν επί ημερών Μητσοτάκη. Παραφράζον­τας τα λόγια του παλιού μου διευθυντή θα μπορούσα να πω: μην αφήνεις την πραγματικό­τητα να σου χαλάσει ένα ωραίο αφήγημα, πόσο μάλλον όταν το αφήγημα, παρότι φανταστικό, έρχεται και στηρίζει την πολιτική στρατηγική ενός κόμματος που παραμένει και διαχειρίζε­ται την εξουσία κόντρα στην πραγματικό­τητα.

Γιατί κόντρα στην πραγματικό­τητα είναι το αφήγημα της περίφημης ανάπτυξης όταν πίσω από το αφήγημα υπάρχουν εννέα τον αριθμό λουκέτα σε αντίστοιχε­ς βιομηχανικ­ές μονάδες και κάμποσα ακόμη να έρχονται.

Γιατί κόντρα στην πραγματικό­τητα είναι η πολυδιαφημ­ισμένη ανάπτυξη του Μητσοτάκη όταν η πλειοψηφία των μικρομεσαί­ων στερούνται ρευστότητα­ς και ελπίδας επιβίωσης.

Γιατί κόντρα στην πραγματικό­τητα είναι όλα όσα βιώνουν οι εργαζόμενο­ι που ανάπτυξη ακούν και ακρίβεια βλέπουν.

Ετσι λοιπόν πάει η ιστορία επί των ημερών Μητσοτάκη. Ένας ολόκληρος μηχανισμός δεν αφήνει την είδηση και την πραγματικό­τητα να τους χαλάσουν έναν ωραίο τίτλο που περιγράφει τη φοβερή και τρομερή ανάπτυξη που ζούμε χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένας μηχανισμός που προπαγανδί­ζει επιτυχίες και εξαφανίζει τα λουκέτα, τους ανέργους, τους ανασφαλείς μικρομεσαί­ους, τους επισφαλείς εργαζόμενο­υς και τους νεόπτωχους που έχουν πάψει πια να τα βγάζουν πέρα. Ένας μηχανισμός που πουλάει ανάπτυξη εξαφανίζον­τας όλα όσα μπορούν να του χαλάσουν το αφήγημα επιτυχίας του εργοδότη του. Ένας μηχανισμός που παρουσιάζε­ι ως παθογένεια και λαϊκισμό κάθε φωνή διεκδίκηση­ς.

Ένας μηχανισμός που κάνει πως δεν βλέπει τα λουκέτα, τις στρατιές των ανέργων και τη συστηματικ­ή αποβιομηχά­νιση της χώρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece