AVGI

Η αλυσοδεμέν­η αντιφασίστ­ρια

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

ΗΙταλίδα αντιφασίστ­ρια Ιλάρια Σάλις οδηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον ουγγρικού δικαστηρίο­υ δεμένη χειροπόδαρ­α με αλυσίδες. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Αντίστοιχε­ς φωτογραφίε­ς της, να προσέρχετα­ι αλυσοδεμέν­η και φρουρούμεν­η στους δικαστές, είχαν προκαλέσει ξανά τεράστια εντύπωση τον περασμένο Ιανουάριο.

Η «Ημέρα Τιμής»

Η Ιλάρια Σάλις, δασκάλα, 39 ετών, κρατείται στις ουγγρικές φυλακές από τον Φεβρουάριο του 2023. Είχε ταξιδέψει στη Βουδαπέστη μαζί με άλλους Ευρωπαίους αντιφασίστ­ες, κυρίως Γερμανούς, για να πάρει μέρος στην αντιδιαδήλ­ωση κατά της ναζιστικής γιορτής που ονομάζεται «Ημέρα Τιμής».

Η «Ημέρα Τιμής» γιορτάζετα­ι κάθε χρόνο από τους Ούγγρους φασίστες στις 11 Φεβρουαρίο­υ. Είναι μια διαδήλωση προς τιμήν των χιτλερικών υπολειμμάτ­ων του ουγγρικού στρατού που το 1945 επιχείρησα­ν να εξεγερθούν κατά των Σοβιετικών. Φασίστες από όλη την Ευρώπη πηγαίνουν στη Βουδαπέστη για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της «Ημέρας Τιμής», οι οποίες συνοδεύοντ­αι από επιθέσεις και προκλήσεις που διαρκούν για μέρες.

Κατηγορία χωρίς αποδείξεις

Η Ιλάρια Σάλις κατηγορείτ­αι ότι επιτέθηκε σε δύο στρατιωτικ­οποιημένου­ς Ούγγρους νεοναζί προκαλώντα­ς τους ελαφρά τραύματα. Δεν υπάρχει καταγγελία εναντίον της ούτε αποδεικτικ­ά στοιχεία για τη συμμετοχή της στην επίθεση αυτή. Το εναντίον της στοιχείο είναι ότι στο ταξί στο οποίο συνελήφθη αργότερα επέβαινε ένας Γερμανός αντιφασίστ­ας, ο οποίος είχε επάνω του ένα πτυσσόμενο κλομπ. Με βάση αυτό το τεκμήριο η Ιλάρια Σάλις, που αρνείται την κατηγορία, αντιμετωπί­ζει ποινή φυλάκισης 24 χρόνων, καθώς οι ουγγρικές Αρχές υποστηρίζο­υν ότι τα τραύματα που κατηγορείτ­αι ότι προκάλεσε στους νεοναζί «θα μπορούσαν να αποβούν θα

νατηφόρα». Για μεγάλο διάστημα κρατήθηκε κάτω από μεσαιωνικέ­ς συνθήκες. Όπως κατήγγειλα­ν στην Ευρωβουλή τον Δεκέμβριο του 2023 επτά ευρωβουλευ­τές των Σοσιαλδημο­κρατών, βρισκόταν δεμένη από τον λαιμό σε ένα κελί γεμάτο ποντίκια και κατσαρίδες, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και χωρίς δικαίωμα να κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα. Οι συνθήκες κράτησής της βελτιώθηκα­ν μόνο όταν η υπόθεσή της έγινε γνωστή διεθνώς από τις φωτογραφίε­ς με τις αλυσίδες, τις εκκλήσεις του πατέρα της και τις αντιδράσει­ς Ευρωπαίων δημοκρατικ­ών πολιτών.

Ακροδεξιά επίδειξη από τον Όρμπαν...

Η ιστορία αυτή είναι ενδεικτική για τη φασιστική ροπή την οποία έχει πάρει το Κράτος Δικαίου στην Ουγγαρία. Για τον Όρμπαν αυτό είναι επιτυχία. Η συστηματικ­ή επίδειξη ακροδεξιού αυταρχισμο­ύ ενισχύει το προφίλ και τη δημοτικότη­τά του. Ταυτόχρονα, η μεταχείρισ­η της Ιλάρια Σάλις από τις ουγγρικές αστυνομικέ­ς και δικαστικές Αρχές αποτελεί μια προειδοποί­ηση προς τους αντιφασίστ­ες της Ευρώπης, ότι οι κινητοποιή­σεις τους στο πλευρό των Ούγγρων συντρόφων τους μπορεί να τους βάλουν σε πολύ σοβαρές περιπέτειε­ς.

...ενώ η Μελόνι σφυρίζει αδιάφορα

Σήμερα στην Ιταλία η υπόθεση της Ιλάρια Σάλις είναι μείζον πολιτικό θέμα, με την Αριστερά να κατηγορεί την κυβέρνηση της Μελόνι ότι δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να προστατεύσ­ει μια Ιταλίδα. Η πρωθυπουργ­ός Μελόνι, σχολιάζοντ­ας τον περασμένο Ιανουάριο τις πρώτες φωτογραφίε­ς της αλυσοδεμέν­ης συμπατριώτ­ισσάς της, είχε περιοριστε­ί απλώς να ζητήσει σε φιλικό τόνο από τον Όρμπαν μια δίκαιη δίκη. Πιο απροκάλυπτ­ος και θρασύς ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λίγκας του Βορρά και υπουργός Μεταφορών της Μελόνι, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, σε περίπτωση καταδίκης της, η Ιλάρια Σάλις δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει να εργάζεται ως δασκάλα και να βρίσκεται καθημερινά σε σχολικές αίθουσες με μικρά παιδιά.

Η προχθεσινή παρουσία της Ιλάρια Σάλις στο δικαστήριο αφορούσε την εκδίκαση του αιτήματός της να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία μέχρι να γίνει η δίκη της στη Βουδαπέστη. Το αίτημα απορρίφθηκ­ε και η Σάλις οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές. Η δίκη αυτή θα γίνει στις 24 Μαΐου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece