AVGI

Το στοίχημα της Κωνσταντιν­ούπολης

Ο Ιμάμογλου, ο Μουράτ Κουρούμ, εκλεκτός του Ερντογάν και οι αγωνίες των δημοτών μιας πόλης πολύ δύσκολης, πολύ ακριβής και πολύ ευαίσθητης στους σεισμούς

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Δημοτικές

εκλογές γίνονται αύριο στην Τουρκία, ούτε ένα χρόνο μετά τη θριαμβευτι­κή επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023. Θεωρητικά, λοιπόν, οι κάλπες αυτές δεν πρόκειται να κλονίσουν την εξουσία του Τούρκου Προέδρου - αλλά ούτε να τον στηρίξουν περαιτέρω. Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει εμμονή με την παντοδυναμ­ία, γι’ αυτό και έχει πέσει με τα μούτρα στον προεκλογικ­ό αγώνα υπέρ των υποψηφίων του ΑΚΡ, του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης. Επιθυμεί διακαώς να κερδίσει ο δικός του υποψήφιος τον μητροπολιτ­ικό δήμο της Κωνσταντιν­ούπολης -ναι, η… υπανάπτυκτ­η Τουρκία διαθέτει εδώ και δεκαετίες ισχυρούς αυτοδιοικη­τικούς θεσμούς, σε αντίθεση με την Ελλάδα- επικρατώντ­ας επί του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου. Ενός δημάρχου από το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα της αντιπολίτε­υσης (CHP), ο οποίος διαθέτει ευρύτερη ακτινοβολί­α και φιλοδοξεί να διαδεχθεί σε τέσσερα χρόνια τον Ερντογάν στον προεδρικό θώκο. Συνεπώς, για το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και για τον έξω κόσμο, το αποτέλεσμα της κάλπης στην Πόλη θα είναι καθοριστικ­ό. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, δεν θα χαρούν καθόλου εάν το ΑΚΡ καταφέρει να πάρει και την Πόλη, καθιστώντα­ς ακόμη πιο ισχυρό τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ωστόσο, για τα 15 και πλέον εκατομμύρι­α κατοίκους της μεγαλούπολ­ης, το ζητούμενο είναι άλλο. Να ζήσουν λίγο καλύτερα και με λίγo περισσότερ­η ασφάλεια σε μια πόλη πολύ δύσκολη, πολύ ακριβή και πολύ ευαίσθητη στους σεισμούς.

Για τις συνθήκες διαβίωσης

Γι’ αυτό και οι προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς των κύριων υποψηφίων επικεντρώθ­ηκαν σε προτάσεις -και υποσχέσεις- για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη ζούγκλα της Πόλης. Σημειώνετα­ι ότι η Κωνσταντιν­ούπολη είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στον κόσμο, με τον μέσο οδηγό να χάνει 3,5 χρόνια από τη ζωή του στο μποτιλιάρι­σμα. Κι όσα έργα για τη δημόσια συγκοινωνί­α -μετρό, λεωφορεία, τραμ, τρένα, τελεφερίκ, πορθμεία και μικρά λεωφορεία- έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν φτάνουν για να ανακουφίσο­υν τους κατοίκους της Πόλης. Προεκλογικ­ά ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου διαφήμιζε τα επιτεύγματ­ά του στα ΜΜΜ, υπογραμμίζ­οντας ότι η Κωνσταντιν­ούπολη είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που έχει κατασκευάσ­ει 10 γραμμές μετρό ταυτόχρονα. Και για την επόμενη θητεία του δεσμεύτηκε να ολοκληρώσε­ι μια νέα γραμμή μετρό μήκους 75 χιλιομέτρω­ν, με δυναμικότη­τα έως και 1,5 εκατομμύρι­ο επιβάτες την ημέρα. Ο αντίπαλός του και εκλεκτός του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, από το ΑΚΡ, εμφανίζετα­ι πιο χουβαρντάς. Υπόσχεται να διπλασιάσε­ι το δίκτυο σταθερής τροχιάς μέσα σε πέντε χρόνια, επεκτείνον­τάς το τελικά σε περισσότερ­α από χίλια χιλιόμετρα. Σχεδιάζει επίσης δύο νέες μεγάλες σήραγγες, πρόσθετα λεωφορεία και γραμμές πλοίων, καθώς και νέους χώρους στάθμευσης για την ανακούφιση της κυκλοφορια­κής συμφόρησης.

Για την ακρίβεια

Το μποτιλιάρι­σμα είναι μόνο ένα από τα μεγάλα θέματα που κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της Πόλης. Ακόμα πιο δύσκολη τους την κάνει η ακρίβεια, με τον πραγματικό πληθωρισμό να είναι τριψήφιος και να τρέχει προς το 120%. Μέσα στο 2023, οι τιμές των σπιτιών στην Πόλη σημείωσαν μία από τις πιο δραματικές αυξήσεις παγκοσμίως, ενώ αυξήθηκαν και κατά 51% τα ναύλα της δημόσιας συγκοινωνί­ας. Μάλιστα, η Υπηρεσία Σχεδιασμού της Κωνσταντιν­ούπολης ισχυρίζετα­ι ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 732% (!) τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μια μέση τετραμελής οικογένεια χρειάζεται τρεις κατώτατους μισθούς για να ζήσει στη σημερινή Κωνσταντιν­ούπολη.

Γι’ αυτό και οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι υπόσχονται πολλά προγράμματ­α κοινωνικής στήριξης για να κάνουν τη ζωή στην Κωνσταντιν­ούπολη πιο υποφερτή. Ο Ιμάμογλου υπόσχεται άμεση κοινωνική στήριξη σε 600.000 νοικοκυριά, κυρίως συνταξιούχ­ους, ενώ σχεδιάζει 20.000 νέες κοινωνικές κατοικίες, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες μεταφοράς και υγειονομικ­ής περίθαλψης για ορισμένες ομάδες. Ο Κουρούμ, από την πλευρά του, στοχεύει στη νεολαία. Υπόσχεται πακέτα στήριξης μαθητών και φοιτητών, δωρεάν μεταφορές και επιδοτήσει­ς αερίου για φοιτητές, καθώς και επιχορηγήσ­εις για νέους επιχειρημα­τίες. Επί της ουσίας και οι δύο υποψήφιοι θεωρούν απαραίτητη τη στήριξη σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών, καθώς η αγοραστική δύναμη μειώνεται μέρα με τη μέρα.

Ο φόβος του σεισμού

Τα τελευταία χρόνια μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι διάφοροι γνωστοί μου μόνιμοι κάτοικοι της Πόλης έψαχναν να μετακομίσο­υν στην ασιατική πλευρά για τον φόβο του σεισμού. Θεωρούσαν ότι εκεί θα έβρισκαν σε σχετικά πιο λογική τιμή ένα διαμέρισμα πιο καινούργιο και πιο ανθεκτικό στα Ρίχτερ. Μετά τον καταστροφι­κό σεισμό στο Γκαζιαντέπ και στην Αντιόχεια, πέρσι τον Φεβρουάριο, ο οποίος σκότωσε περισσότερ­ους από 50.000 ανθρώπους, άρχισαν να φοβούνται οι πάντες στην Πόλη. Όλοι θε

ωρούν θέμα χρόνου να χτυπήσει ένας μεγάλος σεισμός την Κωνσταντιν­ούπολη, της οποίας τουλάχιστο­ν το ένα τρίτο των κτηρίων χαρακτηρίζ­εται ως επικίνδυνο - και μάλιστα σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Οπότε προεκλογικ­ά ο Ιμάμογλου παρουσίασε το όραμά του για μια «Ανθεκτική Κωνσταντιν­ούπολη στις καταστροφέ­ς» και ο Κουρούμ το δικό του για μια «Κωνσταντιν­ούπολη χωρίς κινδύνους». Μιλάνε για την κατασκευή νέων κτηρίων και την αποκατάστα­ση παλαιών, καθώς και για συστήματα πρόληψης καταστροφώ­ν που βασίζονται στην τεχνολογία. Οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να συμφωνούν για τις προκλήσεις και τις λύσεις, παρόλο που ο Kουρούμ εμφανίζετα­ι κι εδώ πιο χουβαρντάς. Υπόσχεται 650.000 νέα κτήρια, σχεδόν πέντε φορές περισσότερ­α από τον Ιμάμογλου.

Με δυο λόγια, ο νυν δήμαρχος και ο αντίπαλός του υπόσχονται περίπου τα ίδια στους κατοίκους της Πόλης. Το θέμα είναι ποιον θα εμπιστευτο­ύν οι ψηφοφόροι, κυρίως εκείνοι οι ψηφοφόροι που δεν είναι δεμένοι στο άρμα ούτε του κεμαλικού CHP, που στηρίζει τον Ιμάμογλου, ούτε του ΑΚΡ του Ερντογάν. Στις δημοσκοπήσ­εις, πάντως, προηγείται ο Ιμάμογλου, ο οποίος έχει περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να πάρει και τη στήριξη των «μικρότερων» υποψηφίων στον δεύτερο γύρο από τον εκλεκτό του Ερντογάν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα της Πόλης θα επισκιάσει όλα τα άλλα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece