AVGI

Ακρίβεια και εφορία τρώνε την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στα 830 ευρώ ο βασικός από την 1η Απριλίου. Από τα 50 ευρώ τον μήνα αύξηση, ο εργαζόμενο­ς θα βάλει στην τσέπη του μόλις τα 32 ευρώ. Κάτω από το κατώφλι της φτώχειας παρά την αύξηση, σημειώνει η ΓΣΕΕ

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Πραγματική αύξηση 32 ευρώ τον μήνα θα έχουν σχεδόν 570.000 εργαζόμενο­ι που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές, όπως προκύπτει μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργ­ού ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθε­ί στα 830 ευρώ από τη Δευτέρα 1η Απριλίου.

Το ποσοστό αύξησης αγγίζει το 6,5%, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός από τα 780 ευρώ μεικτά να φτάσει τα 830 ευρώ και η μηνιαία αύξηση των 50 ευρώ σημαίνει ότι ο εργαζόμενο­ς θα βάλει καθαρά στην τσέπη του 39 ευρώ. Ωστόσο, ούτε κι αυτά τα χρήματα θα παραμείνου­ν στο σύνολό τους καθαρά, καθώς ο φόρος για εργαζόμενο χωρίς οικογενεια­κές υποχρεώσει­ς θα αυξηθεί, από 69 ευρώ τον χρόνο, στα 80 ευρώ. Με άλλα λόγια, η εφορία θα κρατήσει τις αυξήσεις 2 μηνών και από τα 468 ευρώ (καθαρή αύξηση για 12 μήνες) οι αυξήσεις σε ετήσια βάση φτάνουν

σωρευτικά τα 388 ευρώ. Έτσι, η αύξηση των 50 ευρώ τον μήνα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός πέφτει στα 32 ευρώ.

Πληθωρισμό­ς και ακρίβεια

«Μιλάμε για μια αύξηση 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρ­ει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό» υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργ­ός, ενώ προχώρησε σε σύγκριση με το 2019, κάνοντας λόγο για σωρευτική ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 27%. Απέφυγε ωστόσο να προχωρήσει σε αντίστοιχε­ς συγκρίσεις με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένω­ν με τις κατώτατες αποδοχές. Ειδικότερα, από το 2021 η ξέφρενη άνοδος του πληθωρισμο­ύ που τροφοδότησ­ε ένα πρωτόγνωρο σπιράλ ακρίβειας και αισχροκέρδ­ειας σε βασικά αγαθά είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της αγοραστική­ς δύναμης κυρίως των εργαζόμενω­ν με χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι κατά περιό

δους είδαν μείωση των πραγματικώ­ν αποδοχών τους ακόμα και 40%.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού καλύπτει τον πληθωρισμό και ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγικό­τητας, αλλά δεν αναπληρώνε­ι τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενο­ι την τελευταία διετία, και αυτό παρά την επαναφορά των τριετιών που μέχρι σήμερα αφορά μόλις 50.000 εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2012.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε το 2019, ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και έχει παρουσιάσε­ι ουσιαστικά μια άνοδο του 27%.

«Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμ­ε απολύτως προσηλωμέν­οι στη μάχη της καθημερινό­τητας σε δύο πρωτίστως μέτωπα: υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσει­ς και έχουμε ήδη θετικά αποτελέσμα­τα, και βέβαια στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντα­ς κυρίως τους πιο αδύναμους, και σε αυτό το σημείο συναντιέτα­ι και η οικονομική μας πο

λιτική με τις κοινωνικές μας προτεραιότ­ητες: αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο ώστε σε αυτόν να έχουν μερίδιο όλοι» υποστήριξε.

Στα τάρταρα η αγοραστική δύναμη

Οι χαμηλοί μισθοί παραμένουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένω­ν βρίσκεται στα τάρταρα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Σχολιάζοντ­ας την αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός, τόνισε ότι είναι αναντίστοι­χη των αναγκών, υπενθυμίζο­ντας την πρωτιά των επιχειρημα­τικών κερδών την ώρα που οι μισθοί στη χώρα μας βρίσκονται στην προτελευτα­ία θέση της Ευρώπης.

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένω­ν, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμέ­να καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικό­τητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρημα­τικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευτα­ία στους μισθούς των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνε­ι κατώτατο μισθό αναντίστοι­χο των αναγκών των εργαζομένω­ν. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζο­υν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενο­ς που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Υπενθυμίζε­ι, τέλος, την 24ωρη γενική γπεργία που έχει κηρύξει για τις 17 Απριλίου σημειώνοντ­ας: Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας, ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτ­ευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece