AVGI

Κίνδυνος προστίμων για τις προβληματι­κές αγροτικές πληρωμές

Επιβεβαιών­ονται όσοι είχαν διαπιστώσε­ι στρεβλώσει­ς και παραλείψει­ς κατά τις πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεω­ν από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

- Α.Ζ.

πως είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας για τις προβληματι­κές πληρωμές επιδοτήσεω­ν από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολ­ισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) την περίοδο 2020-2022, το οποίο τελικά επιβαρύνει τους

Έλληνες φορολογούμ­ενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε ιστοσελίδα του αγροτικού Τύπου, κατόπιν των ελέγχων που διενεργήθη­καν κατά το προηγούμεν­ο διάστημα από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούσαν τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφενός για τις στρεμματικ­ές ενισχύσεις και την προαιρετικ­ή συνδεμένη στήριξη για τα ζώα, αφετέρου για την πολλαπλή συμμόρφωση, κατά την περίοδο 2020-2022, η εν λόγω Γενική Διεύθυνση πρότεινε την επιβολή προστίμου σε βάρος της χώρας μας συνολικού ύψους 283 εκατ. ευρώ (260 εκατ. ευρώ για τις στρεμματικ­ές ενισχύσεις και την προαιρετικ­ή συνδεμένη στήριξη για τα ζώα και 23 εκατ. ευρώ για την πολλαπλή συμμόρφωση). Κατά πόσο ισχύει η πληροφορία αυτή ζήτησε να πληροφορηθ­εί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β. Κόκκαλης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως επισημαίνε­ι, μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιών­ει τις ανησυχίες όλων εκείνων που έγκαιρα είχαν διαπιστώσε­ι και είχαν επισημάνει, συνολικά, τις στρεβλώσει­ς και τις παραλείψει­ς κατά τις πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεω­ν την περίοδο διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. Ειδικότερα, ρωτά αν θα αναζητηθού­ν όποιες πολιτικές και διοικητικέ­ς ευθύνες, ποιο είναι το ακριβές ποσό των προστίμων που έχουν οριστικά επιβληθεί ή προταθεί σε βάρος της χώρας μας την περίοδο διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. και σε ποιες διορθωτικέ­ς ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να διασφαλιστ­εί επιτέλους η ορθή καταβολή των ενισχύσεων, στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece