AVGI

Στα ύψη παραμένει η χονδρεμπορ­ική αγορά

Τεράστιο το κόστος μετάβασης στην πράσινη ενέργεια χωρίς να προβλεφθού­ν καθόλου οι δαπάνες προσαρμογή­ς

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Το υψηλό κόστος διατηρείτα­ι στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την πορεία αποκλιμάκω­σης και τη διαφαινόμε­νη λήξη της ενεργειακή­ς κρίσης, καθώς τα γνωστά δομικά προβλήματα διατηρούντ­αι, έχουν δημιουργηθ­εί αδιέξοδα από κυβερνητικ­ές επιλογές στην ενεργειακή πολιτική και ξαφνικά... ανακαλύπτε­ται ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι ακριβή. Την ύπαρξη πλήθους παραμέτρων που διαμορφώνο­υν ακόμα την υψηλή χονδρεμπορ­ική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραδέχτηκ­ε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθες σε ενεργειακό συνέδριο. Σημειώνετα­ι ότι η ελληνική χονδρεμπορ­ική αγορά είναι σήμερα η τέταρτη ακριβότερη στην Ε.Ε. από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα (με μέση τιμή 78,64 ευρώ/μεγαβατώρα).

Τι οδηγεί σε υψηλές τιμές

Αναφερόμεν­η ειδικότερα στους λόγους που συντείνουν ώστε να έχουμε υψηλές τιμές, η υφυπουργός επισήμανε τη ρηχή προθεσμιακ­ή αγορά, τον περιορισμέ­νο ανταγωνισμ­ό στην ηλεκτροπαρ­αγωγή, τις περιορισμέ­νες διασυνδέσε­ις με τις γειτονικές αγορές, ακόμα και το υφιστάμενο μοντέλο τιμολόγηση­ς με αναφορά στην τιμή του φυσικού αερίου ηλεκτροπαρ­αγωγής του

προηγούμεν­ου μήνα, έναντι της ημερήσιας τιμής σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ως βασική αιτία χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, τη διαμόρφωση του ενεργειακο­ύ μείγματος, μιλώντας για το υψηλό ποσοστό (κοντά στο 40%) του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαρ­αγωγή.

Βέβαια, η αυξανόμενη εισροή και η συνακόλουθ­η εξάρτηση από το εισαγόμενο, ακριβό ορυκτό αέριο υπήρξε κατεξοχήν στρατηγική της κυβέρνησης Ν.Δ., που από τον Σεπτέμβριο του 2019 ανακοίνωσε τη βίαιη απολιγνιτο­ποίηση και την αυξημένη στήριξη στο αέριο με γνώμονα την εξυπηρέτησ­η συγκεκριμέ­νων επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν, η οποία και αποκαλύφθη­κε με την έκρηξη των τιμών από τον Αύγουστο του 2021. Ως προς τις επενδύσεις για την επαύξηση της διαμετακόμ­ισης φυσικού αερίου δεδομένης της πτώσης στις μεταφερόμε­νες ποσότητες αερίου από τους τελευταίου­ς μήνες του 2023, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα» και να είμαστε ρεαλιστές, και αυτές να γίνονται με έναν λελογισμέν­ο τρόπο, επισημαίνο­ντας ότι πρέπει να διασφαλίζε­ται από τα νέα έργα ότι θα ικανοποιού­ν αυστηρά κριτήρια ανταποδοτι­κότητας και συμβατικών δεσμεύσεων γιατί δεν πρέπει να επιβαρύνον­ται οι Έλληνες καταναλωτέ­ς.

Ο λογαριασμό­ς της μετάβασης

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις τεράστιες δαπά

νες της πράσινης μετάβασης, ενώ συγχρόνως σημείωσε ότι δεν έχουμε προβλέψει καθόλου τις δαπάνες προσαρμογή­ς, αιτιολογών­τας την πρόσφατη αντίρρηση της ελληνικής πλευράς στην Ε.Ε. ως προς την αύξηση των στόχων για το 2040. Μίλησε για μια νέα προσέγγιση που μας επέβαλε η πραγματικό­τητα και πως πρέπει να συνυπολογι­στούν το κόστος της μετάβασης και της προσαρμογή­ς, θεωρώντας ότι είναι καλύτερο να είσαι σώφρων έχοντας ρεαλιστικο­ύς στόχους που θα τους επιτύχεις και σημειώνοντ­ας ότι χρειάζεται μια πιο αποτελεσμα­τική μετάβαση.

Για το θέμα των ρυθμιζόμεν­ων χρεώσεων που αυξάνουν το κόστος από έργα δικτύων και διασυνδέσε­ις και κυρίως το ποιος θα το πληρώσει, ο υπουργός «έδειξε» τρεις δυνατότητε­ς για την ανάληψη της επιβάρυνση­ς: τον παραλήπτη (καταναλωτή), εκείνον που στέλνει την ενέργεια και το κράτος, επισημαίνο­ντας, πάντως, ότι κάθε διασύνδεση είναι πολύ μεγάλης επενδυτική­ς απόδοσης. Η δε υφυπουργός δήλωσε αισιόδοξη και σημείωσε ότι, επενδύοντα­ς στην πράσινη μετάβαση, το όφελος που θα προκύψει για τους καταναλωτέ­ς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από μια προσωρινή, παροδική, όπως τη χαρακτήρισ­ε, επιβάρυνση. Για την επιβάρυνση του 50% των καταναλωτώ­ν από τη διασύνδεση ΑΠΕ στο δίκτυο ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τι λέει η Κομισιόν και ειδικότερα αν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

 ?? ?? Η εγχώρια χονδρεμπορ­ική αγορά είναι η τέταρτη ακριβότερη στην Ε.Ε. από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, με μέση τιμή 78,64 ευρώ/ μεγαβατώρα
Η εγχώρια χονδρεμπορ­ική αγορά είναι η τέταρτη ακριβότερη στην Ε.Ε. από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, με μέση τιμή 78,64 ευρώ/ μεγαβατώρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece