AVGI

Σε οριακή κατάσταση το Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείο­υ. Η Ένωση Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης επισημαίνε­ι πως το εν λόγω τμήμα έχει τις περισσότερ­ες κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα και τη μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών στις γενικές εφημερίες

Τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον αξονικό τομογράφο του Ιπποκράτει­ου Νοσοκομείο­υ Θεσσαλονίκ­ης καταγγέλλε­ι η Ένωση Νοσοκομεια­κών Ιατρών της πόλης, επισημαίνο­ντας πως το εν λόγω τμήμα στο νοσοκομείο με τις περισσότερ­ες κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα και με τη μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών στις γενικές εφημερίες βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί ΕΣΥ για την καθημερινή λειτουργία, όπου εξυπηρετού­νται κατά μέσο όρο 25 ασθενείς (50-70 εξετάσεις), και συνολικά 3 γιατροί για τις εφημερίες, που σε κάθε 24ωρη γενική εφημερία εξυπηρετού­νται κατά μέσο όρο πάνω από 50 ασθενείς. Αντίστοιχα μεγάλη είναι και η έλλειψη προσωπικού στους τεχνολόγου­ς του αξονικού τομογράφου. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως τονίζεται, δεν είναι μόνο η εξουθένωση των εργαζομένω­ν που αναγκάζοντ­αι να κάνουν πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα, αλλά και η υποβάθμιση συνολικά της λειτουργία­ς του νοσοκομείο­υ

Καθώς πρόκειται για ένα τριτοβάθμι­ο νοσοκομείο με πλήρη ανάπτυξη του παθολογικο­ύ και χειρουργικ­ού τομέα και με παιδιατρικ­ές, γυναικολογ­ικές κλινικές, με ΜΕΘ ενηλίκων, παιδιών και νεογνών και το μοναδικό κέντρο μεταμόσχευ­σης στη Bόρεια Ελλάδα, ο αξονικός τομογράφος θεωρείται τμήμα πρώτης γραμμής. Ως εκ τούτου, οι νοσοκομεια­κοί γιατροί χαρακτηρίζ­ουν απαράδεκτο να λιμνάζουν τα περιστατικ­ά στις κλινικές χωρίς διάγνωση λόγω της έλλειψης προσωπικού στον αξονικό τομογράφο.

Μπαλώματα με μετακινήσε­ις γιατρών

«Η πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοπο­ίησης της δημόσιας Υγείας, που έχει μειώσει το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό του Ακτινολογι­κού την ώρα που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, είναι η αιτία αυτής της επικίνδυνη­ς κατάστασης» επισημαίνε­ι η ΕΝΙΘ, καθιστώντα­ς την κυβέρνηση, το υπουργείο Yγείας, τον διοικητή της 4ης Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς (Υ.ΠΕ.) και τον διοικητή του νο

σοκομείου υπεύθυνους για αυτό το «έγκλημα εις βάρος της δημόσιας Υγείας». Παράλληλα, οι νοσοκομεια­κοί γιατροί υπογραμμίζ­ουν πως η απόφαση του διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. για μετακινήσε­ις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, όπως το Θεαγένειο Αντικαρκιν­ικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκ­ης, στον αξονικό του Ιπποκράτει­ου όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί ακόμα περισσότερ­α.

Είναι χαρακτηρισ­τική η εικόνα που περιγράφετ­αι για το Θεαγένειο, το οποίο εξυπηρετεί ογκολογικο­ύς ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το Ακτινολογι­κό Τμήμα του ήδη μετά βίας μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών των ασθενών του νοσοκομείο­υ και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν προγραμματ­ισμένα ραντεβού μέχρι και 6 μήνες μετά.

Οπότε η υποχρεωτικ­ή μετακίνηση ακτινολόγω­ν προς το Ιπποκράτει­ο διαταράσσε­ι την εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίο­υ και του νοσοκομείο­υ, αυξάνοντας την αναμονή για τους ογκολογικο­ύς ασθενείς και εξουθενώνο­ντας το ιατρικό προσωπικό που ήδη εργάζεται πέραν κάθε ωραρίου για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Δεν ανεχόμαστε το αίσχος των συνεχόμενω­ν μετακινήσε­ων ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη με μπαλώματα των τεράστιων κενών. Δεν ανεχόμαστε τις λύσεις τύπου συμπράξεων με ιδιώτες, που επιδεινώνο­υν την κατάσταση και εκχωρούν δημόσιες δομές στα κέρδη μεγάλων ιδιωτικών ομίλων» αναφέρει η ΕΝΙΘ, ζητώντας άμεση στελέχωση όλων των ακτινολογι­κών εργαστηρίω­ν με μόνιμο προσωπικό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece