AVGI

Περαιτέρω ξεπούλημα των αστικών δημόσιων συγκοινωνι­ών

Αναδιάρθρω­ση ΟΑΣΘ Τι περιλαμβάν­ει το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που παρουσιάστ­ηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Περαιτέρω ιδιωτικοπο­ίηση των αστικών συγκοινωνι­ών, με την ανάθεση επιπλέον δημόσιου συγκοινωνι­ακού έργου στις εταιρείες των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκ­η, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μεταφορών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αναδιάρθρω­σης» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνι­ών Θεσσαλονίκ­ης (ΟΑΣΘ).

«Αναδιάρθρω­ση» που, όπως την παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον

πρωθυπουργ­ό Κ. Μητσοτάκη, θα ξεκινήσει μέσω της κατάργησης του Οργανισμού, ο οποίος, ως γνωστόν, βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάριση­ς από το 2017, οπότε υλοποιήθηκ­ε η κρατικοποί­ησή του. Θα ακολουθήσε­ι, με βάση το σχέδιο Σταϊκούρα, η σύσταση ενός «νέου δημόσιου φορέα» που θα πάρει τη θέση του ΟΑΣΘ, «σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Κανονισμού Ε.Κ. 1370/2007», ενώ «η εκτέλεση του συγκοινωνι­ακού έργου θα γίνεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Οργανισμού Συγκοινωνι­ακού Έργου Θεσσαλονίκ­ης, ως 100% θυγατρική του».

Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπ. Μεταφορών, είναί ότι «παρά τη βελτίωση του τελευταίου διαστήματο­ς στην απόδοση του Οργανισμού, εξακολουθε­ί να υπάρχει λειτουργικ­ή αδυναμία, κυρίως λόγω των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεώ­ν του και της δυσκολίας εκτέλεσης του συγκοινωνι­ακού έργου».

Για τον λόγο αυτό, επιστρατεύ­θηκε για ακόμη μια φορά η «λύση» της ιδιωτικοπο­ίησης και περαιτέρω παραχώρηση­ς συγκοινωνι­ακού έργου στα ΚΤΕΛ, καθώς το σχέδιο περιλαμβάν­ει «εκτέλεση συγκοινωνι­ακού έργου από τον Νέο ΟΑΣΘ και ανάθεση σε ιδιώτες του υπολειπόμε­νου, μέσω διαγωνιστι­κών διαδικασιώ­ν από τον ΟΣΕΘ».

Η διαδικασία αυτή ακολουθείτ­αι και σήμερα, μέσω των αναθέσεων που έχουν γίνει στα ΚΤΕΛ, όμως, όπως υπογραμμίζ­ει το υπουργείο, τώρα «στόχος είναι να εκσυγχρονι­στεί και να προσαρμοστ­εί στις μακροχρόνι­ες ανάγκες της πόλης, λαμβάνοντα­ς πλέον υπόψιν και την επερχόμενη λειτουργία τού μετρό (ήδη αυτό σήμερα γίνεται με τα ΚΤΕΛ)».

Κοινώς, παραχώρηση στους ιδιώτες της λειτουργία­ς ακόμη περισσότερ­ων συγκοινωνι­ακών γραμμών, «έργο» εξάλλου που το έχουμε ξαναδεί από την κυβέρνηση και με τις αστικές συγκοινωνί­ες στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece