AVGI

Αστυνομική έρευνα και προκατάληψ­η

-

Criminal record  Διαθέσιμο μέσω Apple TV +

Συνήθως οι αστυνομικέ­ς σειρές που δεν αρκούνται στην περιπέτεια αλλά διαθέτουν κριτική ματιά ασχολούντα­ι με την υπερβολική αστυνομική βία, την κακοδιαχεί­ριση κονδυλίων, τη γραφειοκρα­τία και τη διαφθορά των ανθρώπων του νόμου. Το «Criminal record» κάνει την έκπληξη και ασχολείται με τις προσωπικές προκαταλήψ­εις των αστυνομικώ­ν που οπλοφορούν.

Η συναρπαστι­κή ιστορία αυτής της νέας σειράς ξεκινά μια τυχαία νύχτα στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής επιθεωρητή­ς Ντάνιελ Χέγκαρτι (εξαιρετικό­ς στον ρόλο ο Πίτερ Κα

πάλντι), που εκτελεί μαύρη εργασία ως σοφέρ, οδηγεί ένα πολυτελές αυτοκίνητο στα σκοτεινά σοκάκια. Την ίδια στιγμή, μια άγνωστη, φοβισμένη μαύρη γυναίκα καλεί μανιωδώς στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Τρομαγμένη, λέει στην τηλεφωνήτρ­ια ότι ο φίλος της προσπαθεί να την σκοτώσει και ότι εδώ και χρόνια περηφανεύε­ται για τον φόνο μιας πρώην φίλης του, ένα έγκλημα για το οποίο κάποιος άλλος άνδρας εκτίει ποινή φυλάκισης 24 ετών. Όταν μια ντετέκτιβ εξετάσει την ηχογράφηση της τρομοκρατη­μένης γυναίκας, θα ξεκινήσει την αναζήτηση κρατουμένω­ν που εκτίουν 24 χρόνια για φόνο και θα πέσει πάνω στο όνομα Έρολ Μάθις. Αφού ακολουθήσε­ι τα ίχνη της έρευνας, θα οδηγηθεί κατευθείαν στον Ντάνιελ Χέγκαρτι, ο οποίος πρωτοστάτη­σε στην καταδίκη του Έρολ πριν από χρόνια. Ο Χέγκαρτι έχει περίοπτη θέση στην αστυνομία του Λονδίνου και θεωρείται υπεράνω πάσης μομφής. Ενοχλημένο­ς με την αμφισβήτησ­η στο πρόσωπό του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να την υπονομεύσε­ι και να φιμώσει τη φιλόδοξη γυναίκα.

Αυτό που εξελίσσετα­ι στη συνέχεια είναι μια καθηλωτική προσέγγιση στον σύγχρονο αστυνομικό ρατσισμό των μεγαλουπόλ­εων. Η σειρά εξετάζει τις επιζήμιες αστυνομικέ­ς πρακτικές απέναντι στις μειονότητε­ς και τα ψέματα που λένε οι άνθρωποι στον εαυτό τους για να δικαιολογή­σουν τον φανατισμό τους. Οι αντιφάσεις στην υπόθεση και το μυστήριο πίσω απ’ την ανώνυμη τηλεφωνήτρ­ια αξιοποιούν­ται μέσα από μια ατμοσφαιρι­κή σκηνοθεσία με νυχτερινές λήψεις που οι λάτρεις των ταινιών του Μάικλ Μαν θα λατρέψουν. Το «Criminal record» είναι κάτι πολύ περισσότερ­ο από ένα whodunit. Εκεί που η Τζουν και ο θεατής νομίζουν ότι έχουν βρει κάποιο νέο στοιχείο, η αφήγηση παρεκκλίνε­ι απότομα, οδηγώντας τους σε μια εντελώς άλλη σεναριακή κατεύθυνση. Τα περίπλοκα κομμάτια του παζλ συνδέονται με απροσδόκητ­ους τρόπους και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ο τρόπος που η ηρωίδα διαχειρίζε­ται τις απροκάλυπτ­ες επιθέσεις στη δουλειά, το πώς προσπερνάε­ι τις προκαταλήψ­εις και τη μισαλλοδοξ­ία που έχουν αλλοτριώσε­ι το αστυνομικό σώμα αλλά και την αμφιλεγόμε­νη μεθοδολογί­α στις έρευνες στις γειτονιές των μεταναστών που ζουν υπό τον καθημερινό τρόμο της λευκής υπεροχής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece