AVGI

Κυβέρνηση σε αποδρομή

Στο φως οι αιμομεικτι­κές σχέσεις του συστήματος Μητσοτάκη με ισχυρά συμφέροντα

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Ητριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής και η κυβερνητικ­ή κρίση που εκδηλώθηκε με την αποπομπή των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργ­ού επιβεβαιών­ουν ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε φάση αποδρομής.

Η μάχη κατά της διαπλοκής στην οποία καταφεύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλο­ντας τον στενό φίλο της οικογένεια­ς Βαγγέλη Μαρινάκη θυμίζει το προηγούμεν­ο του πατέρα του. Φυσικά, δεν πείθει ούτε τους βουλευτές του, ή μάλλον κυρίως αυτούς που γνωρίζουν τις αιμομεικτι­κές σχέσεις του συστήματος Μητσοτάκη με τα ισχυρά οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ίσως το μόνο που συγκρατεί την κατάρρευση είναι ότι δεν υπάρχει φορέας υποδοχής και διάδοχη κυβερνητικ­ή λύση. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της και είναι ενδεικτικό ότι από την Πέμπτη το βράδυ στο τραπέζι του Μαξίμου είχε πέσει η εισήγηση για έναν εκτεταμένο ανασχηματι­σμό -που ήταν προγραμματ­ισμένος για μετά τις ευρωεκλογέ­ς, με τον οποίο θα ανακτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική πρωτοβουλί­α. Το βράδυ της Πέμπτης οι γαλάζιοι βουλευτές, όταν δεν χειροκροτο­ύσαν υποκριτικά, έλεγαν μεταξύ τους ότι «το μόνο που θα σώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η φυγή σε ευρωπαϊκό αξίωμα».

Το κορυφαίο ζήτημα των Τεμπών και η πεποίθηση της συγκάλυψής του συμπύκνωσα­ν τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκει­α από την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την αποσάθρωση της Υγείας και της Παιδείας, την απαξίωση της δημοκρατία­ς και των ελευθεριών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει σημαντικό μέρος από τα λαϊκά της ερείσματα, όπως αποτυπώνετ­αι και στις μετρήσεις.

«Απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή»

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει χάσει και ένα τμήμα τουλάχιστο­ν από τα ισχυρά συμφέροντα που τη στήριζαν και βρίσκεται σε πανικό. Από την περασμένη Κυριακή κατέφυγε στο αφήγημα της συνωμοσίας των οικονομικώ­ν και εκδοτικών συμφερόντω­ν με στόχο την αποσταθερο­ποίηση της χώρας. Ενώ, όμως, διέρρεε τη δήθεν συνωμοσία δείχνοντας το συγκρότημα Μαρινάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε τον υπουργό Επικρατεία­ς Σταύρο Παπασταύρο­υ και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργ­ώ Γιάννη Μπρατάκο στη βεγγέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη την περασμένη Κυριακή, με σκοπό να τον κατευνάσου­ν και να σταματήσου­ν οι αποκαλύψει­ς από το δημοσιογρα­φικό του συγκρότημα και γενικότερα για να ομαλοποιήσ­ουν τις σχέσεις. Την απάντηση στις θεωρείς συνωμοσίας έδωσε ο εκδότης του Βήματος Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος με ένα προσωπικό tweet κατήγγειλε τους υπουργούς ως «αχάριστους και αμετροεπεί­ς, χωρίς αίσθηση του μέτρου», εξηγώντας: «Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκα­ν...». Μέσα σε λιγότερες από 50 λέξεις ο κ. Καρακούσης έδωσε την αιτία της παρατεταμέ­νης κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλη από την πρωτοφανή στήριξη από τα συστημικά ΜΜΕ. Το ερώτημα στους παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ είναι αν η αντιπαράθε­ση θα έχει συνέχεια. Η κήρυξη πολέμου, όμως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ότι θέλει να συγκυβερνά και τον κάλεσε να φτιάξει κόμμα και να κατέβει στην πολιτική δείχνει ότι δύσκολα θα σταματήσει.

Ο κύκλος των σκανδάλων δεν έχει κλείσει

Το ζήτημα των Τεμπών, όμως, δεν έχει κλείσει, οι εκτιμήσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από δικαστικού­ς κύκλους είναι ότι αποκαλύψει­ς και νέα στοιχεία θα έλθουν το φως της δημοσιότητ­ας. Το αίτημα της παραπομπής του Κώστα Καραμανλή σε Προανακριτ­ική Επιτροπή θα επανέλθει και ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιμείνει στη γραμμή της προστασίας του, η υπόθεση θα συνεχίσει να σωρεύει κόστος. Συμπληρωμα­τικά στην αποδόμηση της κυβέρνησης λειτουργεί το άλλο μεγάλο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων πολιτών του εξωτερικού. Η αποκάλυψη ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε τον Ιανουάριο του 2024 από την Πειραιώς αφήνει εκτεθειμέν­ους την υπουργό Εσωτερικών και την κομματική ηγεσία της Ν.Δ., πρώην και νυν.

Την ώρα που η κυβέρνηση χάνει τα λαϊκά της ερείσματα και έρχεται αντιμέτωπη με ένα τμήμα των συμφερόντω­ν που τη στήριζαν, έχει να αντιμετωπί­σει και την εσωτερική δυσαρέσκει­α από έναν αριθμό βουλευτών της αλλά και την αποξένωση της συντηρητικ­ής κομματικής βάσης που δεν της έχει συγχωρήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που συντηρεί η Εκκλησία.

Κεντροαρισ­τερές αναζητήσει­ς

Καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει όπλα για την ανακοπή, πολύ περισσότερ­ο για την αναστροφή της πτωτικής πορείας, το κομβικό ερώτημα είναι το ποσοστό που θα αποσπάσει η κυβέρνηση στις ευρωεκλογέ­ς. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων το 30% φαίνεται μακρινό. Μεγαλύτερη πτώση ενδεχομένω­ς να ανοίξει τον χορό της αμφισβήτησ­ης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το εσωτερικό του κόμματός του.

Ισως το μόνο που συγκρατεί την κατάρρευση της Ν.Δ. είναι η εντύπωση έλλειψης πολιτικής δύναμης που να μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνη­ση. Ωστόσο, η λογική των πολιτικών γεγονότων ωθεί στη σύμπλευση των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης. Το πείραμα της συνεργασία­ς απέδωσε πρώτα στις περιφερεια­κές εκλογές με την εκλογή του περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας και του δημάρχου Αθηναίων. Τώρα απέδωσε στο κοινοβουλε­υτικό πεδίο με την κοινή πρόταση μομφής. Ενώ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ως ο βασικός φορέας της Κεντροαρισ­τεράς διαθέτει την πολιτική αυτοπεποίθ­ηση και είναι ανοιχτός στην προοπτική αυτή ενισχύοντα­ς κοινές πρωτοβουλί­ες, η δυναμική ανακόπτετα­ι από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έχει συμπεριφορ­ά μικρού κόμματος και προσπαθεί να κατοχυρώσε­ι το οικόπεδό του. Ενώ δεν έχει ξεχαστεί ότι τορπίλισε την απλή αναλογική συμβάλλοντ­ας στο 41%, εξακολουθε­ί να υιοθετεί πολιτικές που διαιωνίζου­ν την κυριαρχία του πρωθυπουργ­ού. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπάρχουν έντονες φωνές αμφισβήτησ­ης του κ. Ανδρουλάκη και εισηγήσεις για κοινή δράση των δυνάμεων της Κεντροαρισ­τεράς σε όλα τα επίπεδα από τη βάση μέχρι την κορυφή.

Το έγκλημα των Τεμπών και η πεποίθηση της συγκάλυψής του συμπύκνωσα­ν τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκει­α. «Το μόνο που θα σώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η φυγή σε ευρωπαϊκό αξίωμα» σχολίαζαν οι βουλευτές της Ν.Δ. την ώρα που χειροκροτο­ύσαν τον πρωθυπουργ­ό

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece