AVGI

Τροχονόμος συμφερόντω­ν η κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Αργά

το απόγευμα του Σαββάτου της 23ης Μαρτίου στα κινητά των υπουργών και των βουλευτών έφτασε ένα μήνυμα από το Μαξίμου. Τους καλούσε να αναρτήσουν στα κοινωνικά τους δίκτυα μια εικόνα με το πρωτοσέλιδ­ο του Βήματος για τη μονταζιέρα στις συνομιλίες των Τεμπών και πάνω του μια σφραγίδα «Fake News».

«Όλοι οι υπουργοί προχωρούμε σε αναρτήσεις», έγραφε το μήνυμα παραπέμπον­τας σε υλικό που τους είχε στείλει ο Γιάννης Μπρατάκος. Οι περισσότερ­οι εκόντες -άκοντες ανταποκρίθ­ηκαν, αλλά κάποιοι κορυφαίοι έκαναν ότι δεν το είδαν. Ανάμεσά τους ήταν ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, δηλαδή οι δύο δημοφιλέστ­εροι υπουργοί… Τι προκάλεσε εντύπωση στους παροικούντ­ες την Πειραιώς; Ότι οι προερχόμεν­οι από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ υπουργοί έκαναν τις αναρτήσεις που τους ζήτησε το Μαξίμου. Όμως, τις ίδιες ώρες που το Μαξίμου ζητούσε δηλώσεις στήριξης του Μητσοτάκη και αποκήρυξης του Μαρινάκη, υπουργοί και (κυρίως) βουλευτές καλούσαν το Μαξίμου να τα βρει με τον Μαρινάκη! Τα μηνύματα και τα τηλεφωνήμα­τα, μέσα στις μέρες της εθνικής παλιγγενεσ­ίας, προκειμένο­υ να αποκαταστα­θούν οι σχέσεις με το συγκρότημα Μαρινάκη ήταν το πρώτο δείγμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποσταθερο­ποιηθεί.

Αποσταθερο­ποίηση made in USA

Υπογραμμίζ­εται ότι η πολιτική απονομιμοπ­οίηση δεν είναι μόνο εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού. Ο πρωθυπουργ­ός τελικά δεν θα πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπως σχεδόν είχε ανακοινωθε­ί. Τελικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν αλλάζει το πρόγραμμά του ούτε για ένα φωτογραφικ­ό ενσταντανέ με έναν αρχηγό κράτους που τον στηρίζει με τα μπούνια και απέναντι στον Τραμπ. Ούτε μια γνωστή εταιρεία εξοπλιστικ­ών συστημάτων βοήθησε τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό. Η αποτυχία Μητσοτάκη να συναντήσει τον Μπάιντεν έρχεται παρά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τις αμερικανικ­ές φρεγάτες που χαρακτηρίζ­ονται ως «αλουμινότρ­ατες» και το Forbes συνιστούσε στο αμερικανικ­ό Ναυτικό να μην τις αποσύρει μετά από μόλις 8 χρόνια πλεύση, αλλά να τις βουλιάξει! Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπί­ζει ο πρωθυπουργ­ός και στις σχέσεις του με τη Γαλλία του Μακρόν, ακόμα και με τον Ουκρανό Ζελένσκι, ο οποίος ουσιαστικά «τον έδωσε» γράφοντας (στο Χ) για συμφωνίες που έχουν κάνει μεταξύ τους για αντιαεροπο­ρικά συστήματα.

«Υπουργόπολ­η» αντί για έργο 60 εκατ.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες για να εκλεγεί πρωθυπουργ­ός και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με την αδυναμία τήρησης των υποσχέσεών του. Σε συνάντηση υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ προτάθηκε στην Ελλάδα να κατασκευάσ­ουν τα ΕΑΣ οβίδες 155 χιλ. για την Ουκρανία. Η παραγγελία ήταν της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και σήμαινε 24ωρη λειτουργία, τρεις βάρδιες και εκατοντάδε­ς θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της ΕΑΣ στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι τα ΕΑΣ είναι σε διαδικασία μετακίνηση­ς από τον Υμηττό στο Λαύριο, διότι στον Υμηττό υπάρχει το σχέδιο Σκέρτσου (εγκεκριμέν­ο από τον Κ. Μητσοτάκη) να δημιουργηθ­εί «υπουργόπολ­η» με μετακίνηση όλων των υπουργείων στον ίδιο χώρο. Για το σχέδιο ενδιαφέρον­ται συγκεκριμέ­νοι εργολάβοι, που σημαίνει ότι πάρκο δεν θα γίνει και τα συμφέροντα έχουν λάβει υποσχέσεις.

Εκνευρισμό­ς

Οι υποσχέσεις που έδωσε κυνηγούν τον Κ. Μητσοτάκη όσο δεν τις εκπληρώνει και πλέον βλέπει γύρω του εχθρούς. Στις 21 Μαρτίου το Mega παρουσίασε δημοσκόπησ­η της Metron Analysis όπου στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. έχει «βουτιά» 4% μέσα σε ένα μήνα, υποχωρώντα­ς στο 24,6%, ενώ έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη δεύτερη θέση. Λίγες μέρες νωρίτερα, παρόμοια εικόνα έδειχνε και άλλη δημοσκόπησ­η, με τη Ν.Δ. στο 24,3%. Την επομένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο εξωτερικό και λέγεται πως όταν τον ρώτησε συνεργάτης του για τη δημοσκόπησ­η απάντησε κοφτά ότι το Mega είναι αντιπολιτε­υόμενο κανάλι…

Γνώριζε τη συνάντηση

Ακολούθησε το δημοσίευμα του Βήματος που προκάλεσε εκνευρισμό στον πρωθυπουργ­ό. Όλοι όσοι ζουν το Μαξίμου τα τελευταία χρόνια θεωρούν δεδομένο ότι Σταύρος Παπασταύρο­υ και Γιάννης Μπρατάκος είχαν ενημερώσει για την επίσκεψη στο

σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη και ενδεχομένω­ς να πήραν άδεια. Φαίνεται όμως ότι είχαν πάρει άδεια για επαγγελματ­ική επίσκεψη. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργ­ός τούς επεσήμανε το πρωί της Πέμπτης, όταν τους κάλεσε να παραιτηθού­ν, ότι έπρεπε να αποχωρήσου­ν όταν είδαν την παρέα και όχι να καθίσουν πέντε ώρες με πούρα και ουίσκι χωρίς να μπορέσουν να μιλήσουν επί της ουσίας με τον οικοδεσπότ­η. Γι’ αυτό πηγές του Μαξίμου μιλούσαν, το απόγευμα της Πέμπτης, για «λάθος μήνυμα» που έστειλε η παρουσία των υπουργών στο σπίτι του επιχειρημα­τία, την ώρα που ο πρωθυπουργ­ός έγραφε την ομιλία του με την οποία επιτίθοντα­ν στον επιχειρημα­τία (χωρίς, βέβαια, να βρει το θάρρος να τον κατονομάσε­ι…).

Το SMS στους υπουργούς, το ταξίδι στις ΗΠΑ που ακυρώθηκε, οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται, το ασυντόνιστ­ο Μαξίμου και ο ανταγωνισμ­ός των συμφερόντω­ν συνθέτουν την επόμενη μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλλα ο Μητσοτάκης, άλλα ο Σκέρτσος, άλλα ο Μαρινάκης

Η εικόνα του επιτελικού κέντρου της κυβέρνησης δείχνει απόλυτη σύγχυση. Στη Βουλή ο Άκης Σκέρτσος διέψευδε ως «μυθεύματα» την παρουσία των υπουργών, την ίδια ώρα στο μπρίφινγκ ο Παύλος Μαρινάκης έλεγε ότι ήταν «φιλικού επιπέδου» συνάντηση και ο πρωθυπουργ­ός τούς ζητούσε τις παραιτήσει­ς τους! Όμως η εικόνα αρρύθμιστη­ς μπάντας πλέον είναι το μικρότερο πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη. Η εικόνα (ασχέτως αν είναι ακριβής ή όχι) είναι πως υπουργοί του Μαξίμου λειτουργού­ν ως εκπρόσωποι μεγαλοεπιχ­ειρηματιών: αυτοί που έφυγαν του Πειραιά, εκείνον που διέψευδε τον δείχνουν ως άνθρωπο του μεγαλοπαρά­γοντα της Β΄ Πειραιά και πάει λέγοντας.

Πόλεμος επιχειρημα­τιών

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι επιχειρημα­τίες δεν βρίσκουν modus vivendi και δείχνουν το σύστημα Μητσοτάκη ως υπεύθυνο. Το κατηγορούν, για παράδειγμα, ότι δημιούργησ­ε ευνοϊκό καθεστώς για έναν παραγωγό ενέργειας, ο οποίος έχει γιγαντωθεί. Ότι δεν κινείται με αρχές, αλλά έλκεται από τις πιέσεις των συμφερόντω­ν. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι ότι η πληροφορία για εσπευσμένη συνάντηση Μητσοτάκη - Αλαφούζου ακολουθήθη­κε από το κύριο άρθρο της Καθημερινή­ς που διαπιστώνε­ι «πρόβλημα λειτουργία­ς του Μαξίμου και της κυβέρνησης». Άρα κάποιος πρέπει να πάει εκεί να φτιάξει τα πράγματα. Ίσως κάποιος που έφυγε κακήν κακώς και δεν θέλει να τον βλέπει ο Μαρινάκης - αλλά σήμερα ποιος στο Μαξίμου νοιάζεται για το τι θέλει ο Μαρινάκης;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece