AVGI

Ο Αλέξης στα Δυτικά Βαλκάνια

-

της Συμφωνίας των Πρεσπών ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμέ­να στην Κοινοβουλε­υτική του Συνέλευση, όπου εκπροσωπεί το ελληνικό Κοινοβούλι­ο και φυσικά την Αριστερά. Γι’ αυτό και έχει στρέψει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μαθαίνουμε ότι επιθυμεί να προκαλέσει συναντήσει­ς πολιτικών, ίσως και κυβερνήσεω­ν, στην προσπάθεια να επιλυθούν διαφορές.

Εχει εκλεγεί μάλιστα πρόεδρος της Eπιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που δείχνει και την αποδοχή του στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα παρενέβη στιβαρά στη συζήτηση για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την οποία εισηγήθηκε με έκθεσή της η Ντόρα Μπακογιάνν­η.

Εχει ενδιαφέρον ότι παίζουν μπάλα για τα Δυτικά Βαλκάνια ένας πρώην πρωθυπουργ­ός και μια πρώην υπουργός Εξωτερικών - κι όχι ο νυν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς.

Το Κόσοβο είναι ένα δύσκολο θέμα, μια διαφορά που μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση. Η διαχείριση του θέματος είναι δύσκολη, οι παρεμβάσει­ς της Ευρώπης πρέπει να είναι υποβοηθητι­κές και όχι να προκαλούν νέες αντιπαλότη­τες.

Γι’ αυτό και η εμπειρία του Αλέξη Τσίπρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική.

Και, όπως μαθαίνουμε, το Κόσοβο δεν θα είναι το μοναδικό θέμα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα ασχοληθεί, πάντα στο πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων.

Να θυμίσουμε ότι αν για κάποιο επίτευγμα θα μείνει στην Ιστορία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, πέρα από το ότι ήταν η μόνη που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια, αυτό είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα επί Τσίπρα έγινε από μέρος του προβλήματο­ς των Βαλκανίων μέρος της λύσης. Κι όσο πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου και των γεωπολιτικ­ών ανταγωνισμ­ών στη γειτονιά μας τόσο πιο κρίσιμο είναι να υπάρχουν πρωτοβουλί­ες που να εμπνέονται από το πνεύμα των Πρεσπών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece