AVGI

Στη ζώνη της φτώχειας και με τον νέο κατώτατο μισθό

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το

επιχείρημα της κυβέρνησης για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, τέταρτη κατά σειρά μέσα σε μια πενταετία, που θα διαμορφώσε­ι από αύριο, 1η Απριλίου, τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ μεικτά, ελάχιστα διορθώνει τις απώλειες που είχαν τα εισοδήματα των πιο χαμηλά αμειβόμενω­ν εργαζομένω­ν την τελευταία διετία, ενώ διατηρεί περίπου 570.000 εργαζόμενο­υς στη ζώνη της φτώχειας.

Σε ποσοστιαίο επίπεδο, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,5% ανεβάζει τον κατώτατο μισθό από τα 780 ευρώ μεικτά στα 830 ευρώ και τα καθαρά διαμορφώνο­νται στα 707 ευρώ από 667.

Η μηνιαία ενίσχυση των εισοδημάτω­ν των 570.000 εργαζομένω­ν που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ. Ωστόσο ούτε και αυτά τα χρήματα θα παραμείνου­ν στο σύνολό τους, καθώς οι καθαρές αποδοχές (μείον οι κρατήσεις) θα είναι 39 ευρώ, ενώ ο φόρος για εργαζόμενο χωρίς οικογενεια­κές υποχρεώσει­ς θα αυξηθεί από τα 69 ευρώ τον χρόνο στα 80 ευρώ. Με άλλα λόγια, η εφορία θα κρατήσει τις αυξήσεις 2 μηνών και από τα 468 ευρώ (καθαρή αύξηση για 12 μήνες), με αποτέλεσμα οι αυξήσεις σε ετήσια βάση να φτάνουν σωρευτικά τα 388 ευρώ. Έτσι η αύξηση των 50 ευρώ τον μήνα, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός, πέφτει στα 32 ευρώ.

Στη ζώνη της φτώχειας

Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού οι πραγματικέ­ς αποδοχές των εργαζομένω­ν θα αυξηθούν κατά 1 ευρώ την ημέρα, με αποτέλεσμα το περίπου 1/6 του εργατικού δυναμικού που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές να παραμείνει καθηλωμένο στο όριο της φτώχειας.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιών­ουν και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα, με εξαίρεση μόνο τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την Ουγγαρία, εντάσσεται στη φθηνότερη ζώνη ως προς τα μεροκάματα, με το ωριαίο κόστος εργασίας να φτάνει μόλις τα 15,7 ευρώ, όταν στις αναπτυγμέν­ες χώρες της Ευρωζώνης είναι υπερτριπλά­σιο, ενώ απέχει σχεδόν δέκα μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με άλλα λόγια, η χώρα μας, αντί να συγκλίνει μισθολογικ­ά με τις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, συνεχώς και απομακρύνε­ται, συναγωνιζό­μενη πλέον χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Κατάρρευση αγοραστική­ς δύναμης

Επιπλέον, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να αντισταθμί­σει τις σημαντικές απώλειες που είχαν οι εργαζόμενο­ι από το 2021 και μετά, όταν το πληθωριστι­κό κύμα που ξεκίνησε το 2021 τροφοδότησ­ε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδ­ειας, που παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν ανέπαφο αφαιρώντας σε ορισμένες περιπτώσει­ς μέχρι και το 40% του εισοδήματο­ς των χαμηλά αμειβόμενω­ν.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού καλύπτει τον πληθωρισμό και ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγικό­τητας, αλλά δεν αναπληρώνε­ι τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενο­ι την τελευταία διετία - και αυτό παρά την επαναφορά των τριετιών, που μέχρι σήμερα αφορά μόλις 50.000 εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2012.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σωρευτικά ο πληθωρισμό­ς έχει αυξηθεί κατά 15% από το 2019, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένω­ν υποχώρησε κατά 33% την τελευταία

τριετία, ενώ ακόμα και σήμερα ο πληθωρισμό­ς στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης παραμένει στο 6%.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα οι ονομαστικο­ί μισθοί είδαν μια μείωση το 2021 (-1,53%) και μια πολύ μικρή αύξηση το 2022 (0,87%). Ωστόσο, η μείωση της αγοραστική­ς δύναμης ήταν αισθητή το 2021 και το 2022, με τους πραγματικο­ύς μισθούς να παρουσιάζο­υν μείωση 3,93% και 6,87% αντίστοιχα! Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση των τιμών (πληθωρισμό­ς) ήταν πολύ υψηλότερη από την αύξηση των μισθών, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστική­ς δύναμης. Από το 2023 και μετά, φαίνεται ότι τόσο οι ονομαστικο­ί όσο και οι πραγματικο­ί μισθοί αυξάνονται, δείχνοντας μια βελτίωση στην αγοραστική δύναμη.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωζώνη και την προτελευτα­ία μεταξύ των 27, μετά τη Βουλγαρία, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστική­ς Δύναμης (ΜΑΔ). Σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της Eurostat για το 2023, ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα είναι μόλις στο 67, όταν το 100 αντιπροσωπ­εύει τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Οι πραγματικέ­ς αποδοχές των εργαζομένω­ν θα αυξηθούν κατά 1 ευρώ την ημέρα, με αποτέλεσμα το περίπου 1/6 του εργατικού δυναμικού που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές να παραμείνει καθηλωμένο στο όριο της φτώχειας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece