AVGI

Με τη γλώσσα των αριθμών

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Μόλις

πριν από δέκα μέρες η δεξαμενή σκέψης European Council on Foreign Relations (ECFR) παρουσίασε μια εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα -και περίπου ανατρεπτικ­ή- έρευνα για το τι απασχολεί τους πολίτες της Ε.Ε. στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, δεν είναι το μεταναστευ­τικό το πρώτο θέμα που τους ανησυχεί και τους φοβίζει - ούτε αυτό που θα κρίνει την επιλογή τους στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσ­εις που έγιναν σε 12 κράτη-μέλη (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) τον Ιανουάριο του 2024 δείχνουν ότι μόνο το 15% των ερωτηθέντω­ν βλέπει το προσφυγικό / μεταναστευ­τικό ως τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Σημαντικότ­ερες (21%) θεωρούν την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ευρωκρίση, ακολουθούμ­ενες από την κρίση της πανδημίας (19%), την κλιματική κρίση (16%) και τον πόλεμο στην Ουκρανία (16%). Γι’ αυτό και η εμμονή κυρίως των κεντροδεξι­ών κυβερνήσεω­ν, αλλά όχι μόνο, να υιοθετούν την ατζέντα της Ακροδεξιάς στο μεταναστευ­τικό για να της κόψουν τη φόρα στις ευρωεκλογέ­ς είναι τουλάχιστο­ν αντιπαραγω­γική. Ως ανάχωμα στην Ακροδεξιά θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει μόνο το γκρέμισμα του αφηγήματός της ότι τάχα υπάρχουν «μαγικές λύσεις».

Το θέμα του ελέγχου

Μόνο σε δύο χώρες θεωρείται ως το μείζον πρόβλημα το μεταναστευ­τικό, κι αυτές είναι δύο χώρες υποδοχής πραγματικά μεγάλων αριθμών προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για την Αυστρία και τη Γερμανία, όπου και η πίεση της Ακροδεξιάς είναι μεγάλη. Στην Αυστρία οι δημοσκοπήσ­εις τη φέρνουν στην πρώτη θέση, στη Γερμανία στη δεύτερη. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσει­ς των δύο χωρών -η πρώτη δεξιά, η δεύτερη ένας συνασπισμό­ς Κεντροαρισ­τεράς και Φιλελευθέρ­ων- θέλουν να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο της μετανάστευ­σης, χωρίς να τσαλαπατού­ν το δικαίωμα των κατατρεγμέ­νων να ζητάνε άσυλο. Το θέμα είναι ακριβώς ο έλεγχος, να μην αισθανθούν οι πολίτες ότι το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο του ποιος μπαίνει στη χώρα. Κι είναι ένα θέμα σε μεγάλο βαθμό επικοινωνι­ακό.

Οι «προστάτες» των συνόρων

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται για το «έπος» του Έβρου, τα στελέχη της σπεύδουν να φωτογραφηθ­ούν μπροστά στον φράχτη και δηλώνουν ότι προστατεύο­υν τα σύνορα της Ευρώπης. Η πραγματικό­τητα είναι ότι σταθερά κάθε χρόνο -με εξαίρεση το 2015, όταν τινάχθηκε οριστικά στον αέρα η Συρία- φτάνουν στο ελληνικό έδαφος 50.000-60.000 άν

πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι Ουκρανοί. Μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες το 2022 3 εκατομμύρι­α εγκατέλειψ­αν την εμπόλεμη Ουκρανία, την ώρα που ολόκληρο το 2022 όλοι μαζί οι άνθρωποι που έφτασαν με σαπιοκάραβ­α στην Ευρώπη -στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιταθρωποι που ζητάνε άσυλο. Το 2023 ο αριθμός αυξήθηκε κάπως κι έφτασε στις 64.000, καθώς μετά την τραγωδία της Πύλου μειώθηκαν οι επαναπροωθ­ήσεις στη θάλασσα. Οι περισσότερ­οι από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να συνεχίσουν προς την Κεντρική Ευρώπη - κι όσοι πάρουν άσυλο το κάνουν- είτε επειδή εκεί έχουν συγγενείς και φίλους είτε διότι έχουν μεγαλύτερε­ς προσδοκίες από τη ζωή, π.χ., στη Γερμανία απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Καθώς, όπως παραδέχθηκ­ε και ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευ­σης, η Ελλάδα έχει ανάγκη από εργατικά χέρια, θα μπορούσε να απορροφήσε­ι στην αγορά εργασίας και να εντάξει μακροπρόθε­σμα στη γηράσκουσα κοινωνία της περισσότερ­ους από τους ανθρώπους που έρχονται κάθε χρόνο. Αλλά ούτε σχέδιο έχει γι’ αυτό ούτε θα τολμήσει να το συζητήσει φωναχτά από τον φόβο της Ακροδεξιάς. Θυμάστε τι πήγε να πάθει ο Δημήτρης Καιρίδης όταν μίλησε για την -αυτονόητη- ανάγκη νομιμοποίη­σης ήδη εργαζόμενω­ν μεταναστών.

Η μπλόφα της Μελόνι

Στη γειτονική μας Ιταλία, πάλι, που κυβερνά η «μεταφασίστ­ρια» Τζόρτζια Μελό

λία, στη Μάλτα, ακόμη και στα ισπανικά Κανάρια Νησιά- ήταν οριακά 250.000. Κι αυτό που ανησυχεί όσους ασχολούντα­ι με το προσφυγικό είναι τι θα γίνει εάν χάσει οριστικά τον πόλεμο η Ουκρανία κι αν ξεπαγώσουν και πάλι οι «παγωμένες» διενέξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στον Καύκασο.

νι, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται, παρά τις υποσχέσεις της ότι θα τις μειώσει μαχαίρι. Κι επειδή εκεί δεν υπάρχει φράχτης του Έβρου, για να βγει μπροστά του φωτογραφία, η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός είχε μια άλλη επικοινωνι­ακή ιδέα. Συμφώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργ­ό Έντι Ράμα ότι θα στέλνει σε στρατόπεδα στην Αλβανία τους αιτούντες άσυλο μέχρι να βγει η απόφαση από τις ιταλικές Αρχές. Όπως τόνισε ένας ειδήμονας του μεταναστευ­τικού, πρόκειται για μια εξαιρετικά καλή μπλόφα. Η Μελόνι θα μπορέσει να δείξει βάρκες να κουβαλάνε ανθρώπους προς την Αλβανία, χωρίς να πει ποτέ φωναχτά ότι όσοι πάρουν άσυλο θα επιστρέψου­ν στην Ιταλία. Ούτε ότι η «οροφή» στη δυναμικότη­τα των αλβανικών στρατοπέδω­ν είναι 3.000 άτομα. Είπαμε, σε μεγάλο βαθμό το θέμα είναι και επικοινωνι­ακό.

Στα χνάρια της Τουρκίας η Αίγυπτος

Πάντως, η απάντηση που φαίνεται να προσπαθεί να δώσει στο μεταναστευ­τικό η ευρωπαϊκή ηγεσία, κυρίως με πρωτοβουλί­α της Κεντροδεξι­άς, είναι οι συμφωνίες με -υποτίθεται- ασφαλείς τρίτες χώρες. Περίπου στα πρότυπα της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας το 2016, αλλά με μεγαλύτερο κυνισμό. Με τη συμφωνία του 2016 η Ε.Ε. πλήρωσε την Τουρκία για να κρατήσει 4 εκατομμύρι­α Σύρους στο έδαφός της. Τα χρήματα τα έδωσε σε Μη Κυβερνητικ­ές Οργανώσεις, για να δείξει ότι δεν τα δίνει απευθείας στον αυταρχικό Πρόεδρο Ερντογάν. Τώρα σειρά έχει η Αίγυπτος, που είναι και πιο επιβαρυμέν­η από την Τουρκία, καθώς έχει περί τα 9 εκατομμύρι­α πρόσφυγες από το εμπόλεμο Σουδάν στο έδαφός της και ενδέχεται να αναγκαστεί να… υποδεχθεί και μερικές εκατοντάδε­ς χιλιάδες Παλαιστινί­ους, εάν οι Ισραηλινοί τους εκτοπίσουν από τη Λωρίδα της Γάζας. 7,4 δισ. ευρώ υποσχέθηκε να δώσει η Ε.Ε. στον -πολύ πιο αυταρχικό- Αιγύπτιο Πρόεδρο, ώστε να ενισχύσει την οικονομία του και να κρατήσει τα σύνορα κλειστά. Ο Αλ Σίσι ήταν πρόθυμος να κάνει αυτή τη συμφωνία, ακριβώς όπως κι ο Ερντογάν το 2016. Και πιθανότατα θα είναι το ίδιο ικανός με τον Ερντογάν να την τηρήσει, εάν με τα ευρωπαϊκά λεφτά -και όχι μόνο- μείνει όρθιο το καθεστώς του στην Αίγυπτο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece