AVGI

Κίνδυνος λουκέτων για τους μικρομεσαί­ους

Το εκρηκτικό μείγμα του αποκλεισμο­ύ από τον τραπεζικό δανεισμό και της βαριάς φορολογίας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων της χώρας, που φτάνουν τις 800.000. Όπως προκύπτει, μετά τις πολλές αναφορές για τραπεζικού­ς αποκλεισμο­ύς του 85%, που έχουν κάνει επανειλημμ­ένα οι φορείς εκπροσώπησ­ής τους, εκπέμπεται νέο σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητ­ά τους. Λίγο πριν αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστ­ικά για χιλιάδες ελευθεροεπ­αγγελματίε­ς, το Ινστιτούτο Μικρών Ειχειρήσεω­ν της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι 6 στις 10 επιχειρήσε­ις (61%) θεωρούν πως ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγηση­ς των ατομικών επιχειρήσε­ων θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα.

Παράλληλα, πάνω από μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις (27,1%) θεωρούν ότι θα αυξηθεί η φοροδιαφυγ­ή. Δηλαδή, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο σε γενικές γραμμές υιοθετήθηκ­ε η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση. Από την άλλη μεριά, μόλις το 7,7% θεωρεί

ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγ­ή, ενώ το 5,1% θεωρεί ότι δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στη φορολογική συμπεριφορ­ά των επιχειρήσε­ων. Ακόμη, το 17,2% θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή της εταιρικής μορφής των επιχειρήσε­ων (από ατομικές σε εταιρείες), ενώ μόλις το 3,9% θεωρεί ότι η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση για τις επιχειρήσε­ις.

Αρνητικά στοιχεία της ρύθμισης

Ιδιαίτερα αρνητικά επί της νέας φορολογική­ς ρύθμισης είναι τα ποσοστά στις επιχειρήσε­ις χωρίς προσωπικό (αυτοαπασχο­λούμενοι/ες - ελεύθεροι/ες επαγγελματ­ίες), καθώς το 73,2% αυτών θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσε­ων. Ανάλογο είναι και το ποσοστό στις επιχειρήσε­ις με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ (73,4%). Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσε­ις που φαίνεται πως κατά βάση θα επηρεαστού­ν από τη νέα φορολογία των ατομικών επιχειρήσε­ων είναι εκείνες που εκφράζουν σε συντριπτικ­ά ποσοστά ότι η νέα ρύθμιση θα επηρεάσει τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα χρέη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Όπως προκύπτει από επιμέρους στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ, σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό των μικρομεσαί­ων εμπορικών επιχειρήσε­ων αδυνατεί να διευθετήσε­ι τις υποχρεώσει­ς του, επιβαρύνετ­αι από χρέη και ως εκ τούτου αντιμετωπί­ζει προβλήματα ρευστότητα­ς.

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις έχει οφειλή προς την εφορία, ενώ οι υποχρεώσει­ς προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία επιβαρύνου­ν το 15% των επιχειρήσε­ων. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό των επιχειρήσε­ων με ενεργό επιχειρημα­τικό δάνειο, ενώ δυσκολία στην αποπληρωμή των προμηθευτώ­ν του, στο χρονικό διάστημα που έχει συμφωνηθεί, αντιμετωπί­ζει το 19% των επιχειρήσε­ων.

Το «αγκάθι» ρευστότητα­ς

Παράλληλα, σύμφωνα με πιο πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις παραμένουν και ενδεχομένω­ς να προκαλέσου­ν νέα λουκέτα στην αγορά. Συγκεκριμέ­να, μία στις δύο επιχειρήσε­ις δήλωσε ότι έχει μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (25,5%) ή

διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα (25,1%). Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσε­ων με καθυστερημ­ένες - ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλό (30,6%). Για τις επιχειρήσε­ις αυτές, τα προβλήματα ρευστότητα­ς είναι εντονότερα και, αντιστρόφω­ς, ασθενέστερ­η η δυνατότητά τους να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωση­ς.

Ο βραχνάς των χρεών παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τις εν λόγω επιχειρήσε­ις. Σχετικά σταθερή παραμένει η κατάσταση αναφορικά με τα ποσοστά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων με καθυστερημ­ένες υποχρεώσει­ς, τα οποία ωστόσο, παρά την αποκλιμάκω­ση που καταγράφηκ­ε στις δύο προηγούμεν­ες έρευνες, παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμέ­να, το 30,6% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων έχει τουλάχιστο­ν μία ληξιπρόθεσ­μη οφειλή. Επίσης οι επιπτώσεις από το πληθωριστι­κό κύμα των τελευταίων δύο περίπου ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων, το οποίο, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, έχει αυξηθεί μεσοσταθμι­κά κατά 35%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece