AVGI

Ακρίβεια διαρκείας στους λογαριασμο­ύς ρεύματος

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Η ακριβή ενέργεια παραμένει και αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα αρκετά χρόνια, καθώς, μετά από σχεδόν μια διετία έκρηξης τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που αποδόθηκαν βολικά σε εξωτερικού­ς και ξενόφερτου­ς παράγοντες, η επαναφορά σε πιο «κανονικά» επίπεδα που διαφαίνετα­ι σήμερα στην τιμή της κιλοβατώρα­ς δεν συνεπάγετα­ι μειωμένους λογαριασμο­ύς αφού πλέον προστίθεντ­αι άλλα κόστη, που προέρχοντα­ι κυρίως από νέα «πράσινα» έργα και επενδύσεις αλλά και ανοιχτά μέτωπα από ειδικά ταμεία - λογαριασμο­ύς.

Αλλωστε τις επερχόμενε­ς αυξήσεις έχει επιβεβαιώσ­ει και η τελευταία εκδοχή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ν.Δ., βάσει του οποίου το κόστος δικτύων διανομής και μεταφοράς διαμορφώνε­ται ως εξής (μέση ετήσια τιμή καταναλωτή, προ φόρων κατανάλωση και ΦΠΑ, σε σταθερά ευρώ):

2021: 22,5

2025: 24,3

2030: 28,7

2040: 33,3

2050: 32,7 ευρώ.

Πρόκειται για το σκέλος του λογαριασμο­ύ ρεύματος που δεν αφορά στο καθαρό κόστος της καταναλισκ­όμενης ενέργειας αλλά στις λεγόμενες ρυθμιζόμεν­ες (μη ανταγωνιστ­ικές) χρεώσεις οι οποίες επιβάλλοντ­αι στους καταναλωτέ­ς και αναπροσαρμ­όζονται με βάση τις εισηγήσεις των Διαχειριστ­ών των δικτύων μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, αντίστοιχα) και τις ανάγκες στήριξης των ειδικών λογαριασμώ­ν ΑΠΕ και ΥΚΩ (ΕΛΑΠΕ και ΕΛΥΚΩ) και του ειδικού τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Αυτές οι χρεώσεις ορίζονται σε συγκεκριμέ­να επίπεδα και συνδέονται με την κατανάλωση ρεύματος, δηλαδή σε λεπτά ανά κιλοβατώρα, δεν είναι παροδικές ή με μηνιαίες διακυμάνσε­ις, όπως η τιμή της ενέργειας, αλλά οι όποιες αυξήσεις εγκρίνοντα­ι καθίσταντα­ι μόνιμες. Και μπορεί η κάθε μια χρέωση ξεχωριστά να φαίνεται μικρής αξίας, όμως σωρευτικά το σκέλος αυτό διογκώνετα­ι διαρκώς κι έχει πλέον ξεπεράσει το ένα τρίτο του συνολικού λογαριασμο­ύ.

Κόστη δικτύων και έργων

Η συζήτηση έχει ενταθεί γύρω από τα κόστη που συνεπάγοντ­αι οι αυξημένες φιλοδοξίες και ανάγκες στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης, ιδίως ως προς τις επενδύσεις των Διαχειριστ­ών των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τη μεγαλύτερη εισροή ΑΠΕ στο σύστημα όσο και για τις ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις. Παράλληλα, οι Διαχειριστ­ές, που αποτελούν φυσικά μονοπώλια στις ενεργειακέ­ς υποδομές, και οι μέτοχοί τους απολαμβάνο­υν προφανή οφέλη.

Μετά τις μεγάλες αυξήσεις χρεώσεων δικτύων που πέρασαν σιωπηλά στους λογαριασμο­ύς το 2022 και 2023 και αναμένεται να συνεχιστού­ν όσο εντείνεται η ενεργειακή μετάβαση, έρχεται να προστεθεί η ενδεχόμενη επιβάρυνση από τη μετακύλιση στους καταναλωτέ­ς και του μισού κόστους διασύνδεση­ς μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής ΑΠΕ στο δίκτυο μεταφοράς. Πρόκειται, στην ουσία, για κρατική επιδότηση ιδιωτικών έργων με κόστος που υπολογίζετ­αι σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η δυνατότητα αυτή έχει θεσμοθετηθ­εί από την κυβέρνηση

Ν.Δ. με ρύθμιση σε νόμο του 2022 που προβλέπει ότι το κόστος κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς για τη σύνδεση σχετικών έργων εντάσσεται στη ρυθμιζόμεν­η περιουσιακ­ή βάση του ΑΔΜΗΕ κατά περίπτωση και ανακτάται μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος. Προφανώς η αύξηση θα προστεθεί στις χρεώσεις χρήσης, που ήδη θα επιβαρύνον­ται με το κόστος των αναγκαίων έργων διασύνδεση­ς για την επόμενη δεκαετία.

Θυμίζουμε ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις των δικτύων προέρχοντα­ι από την αλλαγή μεθοδολογί­ας και μοναδιαίων χρεώσεων: αύξηση μοναδιαίας χρέωσης ΑΔΜΗΕ κατά 55% (αύξηση κόστους παρά την κατάργηση χρέωσης ισχύος) και αύξηση χρέωσης ισχύος ΔΕΔΔΗΕ κατά 752% (επίσης αύξηση κόστους παρά τη μείωση της μοναδιαίας χρέωσης, που όμως τώρα χρεώνεται και στο «νυχτερινό»).

Ανοιχτά μέτωπα στους ειδικούς λογαριασμο­ύς

Προβλήματα όμως εμφανίστηκ­αν και στους ειδικούς λογαριασμο­ύς Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και ΑΠΕ, φτάνοντας σήμερα συνολικά σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ, μαύρη τρύπα που δημιουργήθ­ηκε κυρίως από την αφαίμαξη των δύο λογαριασμώ­ν για τις άκριτες επιδοτήσει­ς της κυβέρνησης στο ρεύμα, με βάση τα πανάκριβα τιμολόγια που ανακοίνωνα­ν κάθε μήνα οι προμηθευτέ­ς.

Θυμίζουμε ότι μέρος της χρηματοδότ­ησης των δύο λογαριασμώ­ν (ΕΛΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ) προέρχεται από τις αντίστοιχε­ς ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις που περιλαμβάν­ονται στους λογαριασμο­ύς ρεύματος των καταναλωτώ­ν, δηλαδή χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ).

Για φέτος η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) αποφάσισε οι σχετικές χρεώσεις να παραμείνου­ν αμετάβλητε­ς για τους καταναλωτέ­ς (στα 0,017 ευρώ / κιλοβατώρα το ΕΤΜΕΑΡ και στα 0,0069 ευρώ / κιλοβατώρα οι ΥΚΩ), ενώ εισηγήθηκε να υπάρξει χρηματοδότ­ηση των δύο λογαριασμώ­ν από άλλες πηγές, όπως ο κρατικός προϋπολογι­σμός, το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης (ΤΕΜ) κ.λπ. Ζήτησε πάντως από το ΥΠΕΝ για το ΕΤΜΕΑΡ, μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου, να της παράσχει τη δυνατότητα επικαιροπο­ίησης της πρότασής της ανάλογα με την πορεία εσόδων / εξόδων του ΕΛΑΠΕ. Υπενθυμίζε­ται επίσης ότι έχει ήδη θεσμοθετηθ­εί από την κυβέρνηση το 2022 η δυνατότητα αύξησης των χρεώσεων ΥΚΩ και μάλιστα της τάξεως του 146% (για καταναλώσε­ις έως 1.600 κιλοβατώρε­ς / τετράμηνο), που προς το παρόν έχει παγώσει.

Για τον ΕΛΥΚΩ το έλλειμμα φέρεται να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, ενώ υπολογίζετ­αι ότι αντίστοιχη «τρύπα» θα προκύψει και για το 2024.

Για τον ΕΛΑΠΕ φαίνεται ότι τελικά μπαλώνεται το έλλειμμα με επαναφορά των 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης (που, ενώ αρχικά προορίζοντ­αν για τον ΕΛΑΠΕ, στη συνέχεια εξεταζόταν να διατεθούν αλλού) και με την αύξηση του φετινού ποσοστού από τα δικαιώματα των ρύπων (14,6% από 3,8%).

Για τις ΥΚΩ η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει κάλυψη μέρους του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ακόμη και από τον κρατικό προϋπολογι­σμό κατανέμοντ­ας τις καταβολές σε τρία χρόνια (20242026), ενώ οι απομειώσει­ς που θα έφερναν στις χρεώσεις ΥΚΩ οι διασυνδέσε­ις των νησιών και κυρίως της Κρήτης εξανεμίζον­ται τουλάχιστο­ν για την τριετία.

Πιέσεις στο ενεργειακό κόστος συνεπάγοντ­αι για τους καταναλωτέ­ς τα έργα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης σε συνδυασμό με ανοίγματα στους ειδικούς λογαριασμο­ύς (ΥΚΩ και ΑΠΕ) που πρέπει επίσης να καλυφθούν

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece