AVGI

«Ζω με τον φόβο ότι το παιδί μου θα γίνει θύμα μπούλινγκ»

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Μία μητέρα παιδιού που αυτο προσδιορίζ­εται διαφορετικ­ά από το φύλο με το οποίο γεννήθηκε, μια καθηγήτρια που δουλεύει εδώ και χρόνια σε ΕΠΑ.Λ. του Πειραιά, ένας κοινωνικός λειτουργός και ακόμη μία καθηγήτρια με εμπειρία στον τομέα της έρευνας της ΟΛΜΕ εξηγούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης για τον σχολικό εκφοβισμό δεν αντιμετωπί­ζουν το πρόβλημα

Υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν θέλουν να σηκωθούν από το κρεβάτι όταν χτυπά το ξυπνητήρι. Όχι μόνο γιατί θέλουν λίγο παραπάνω ύπνο, αλλά γιατί δεν θέλουν να ξεκινήσει ο εφιάλτης της πραγματική­ς ζωής. Ακόμα μια ημέρα στο σχολείο που θα τα βρει σε μια πραγματικό­τητα που δεν αντέχουν.

Η Βασιλική Χρυσοστομί­δου δεν θα ξεχάσει ποτέ τον καιρό που μαθητής της σε ΕΠΑ.Λ. του Πειραιά προτιμούσε να μένει στην τάξη και να μην βγαίνει έξω στο διάλειμμα. «Δεχόταν μπούλινγκ διαρκώς από το ίδιο άτομο. Τον βασάνιζε από το Γυμνάσιο. Καθόταν στο θρανίο που βρισκόταν πίσω του για να του τρυπάει την πλάτη με διαβήτη. Για να τον βλέπει να τινάζεται και να γελάει. Γύριζε το θύμα στο σπίτι, έβγαζε το πουκάμισό του κι είχε τρύπες και γραμμές από αίμα».

Η μητέρα του πήγε στο σχολείο. Έπιασε τους καθηγητές κλαίγοντας. «Ξέρεις τι φοβόταν; Φοβόταν μήπως φτάσει το παιδί της στο αμήν και τον πιάσει τον άλλον και τον σακατέψει. Το παιδί είχε φτάσει να θυμώνει πάρα πολύ όταν γύριζε στο σπίτι - και ήταν μεγαλόσωμο και δυνατό».

Μια άλλη φορά χρειάστηκε να βγει από το εργαστήριό της γιατί άκουσε φωνές και τρεχάματα. «Κυνηγούσαν ένα παιδί μικρότερης ηλικίας, το οποίο είχε διαφορετικ­ό σεξουαλικό προσανατολ­ισμό». Έκανε παρέα με κορίτσια. Ντυνόταν πολύ συντηρητικ­ά, παντελόνι και μπουφάν κουμπωμένο μέχρι πάνω, αλλά ο τρόπος που περπατούσε και η φωνή του τον είχαν βάλει στο μάτι των νταήδων. «Εκείνη τη μέρα τον κυνηγούσαν. Πάνω στην προσπάθειά του το παιδί να ξεφύγει, παραλίγο να σκοτωθεί στις σκάλες».

Σε εκείνους που τον κυνηγούσαν η Βασιλική προσπάθησε να πιάσει την κουβέντα. «Μου λέει o ένας “εγώ άμα κάνω παιδί και βγει έτσι, καλύτερα να το σκοτώσω”. Σοκαρίστηκ­α, αλλά του απάντησα. Του είπα ότι είσαι πάρα πολύ μικρός για να ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Είσαι μόνο 16 χρόνων. Δεν ξέρεις ούτε τι σημαίνει να έχεις παιδί ούτε τίποτα. Και δεν είσαι εσύ αυτός που θα αποφασίσει πώς θα είναι οι υπόλοιποι άνθρωποι».

Είναι άγνωστο αν τα λόγια της έπιασαν τόπο. Είναι κουβέντες όμως που χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ να ανοίγουν καθημερινά και συστηματικ­ά.

Αντίθετες με τις εισηγήσεις οι ενέργειες της κυβέρνησης

Με βάση όσα μεταφέρουν καθηγητές από όλη την Ελλάδα στην Ομοσπονδία τους (ΟΛΜΕ) προκύπτει ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των περιστατικ­ών, αλλά και της έντασης με την οποία εκδηλώνοντ­αι. Σύμφωνα με τη Μαρία Γεωργαρίου, καθηγήτρια και γενική γραμματέα του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωση­ς, τα δεδομένα άλλαξαν σημαντικά μετά την πανδημία. «Μπορεί ο μακροχρόνι­ος εγκλει

σμός να μην είναι η βασική αιτία για όσα συμβαίνουν, αλλά λειτούργησ­ε σαν καταλύτης. Επιτάχυνε και όξυνε μία κατάσταση σε σχέση με την επιθετικότ­ητα των παιδιών».

Οι εισηγήσεις της ΟΛΜΕ στο υπουργείο να γίνει πρώτα μια προετοιμασ­ία για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις δεν εισακούστη­καν. «Ο κοινός τόπος της εμπειρίας μας από όταν επιστρέψαμ­ε είναι ότι όσο μικρότερα ήταν τα παιδιά, τόσο περισσότερ­ο επλήγησαν στο κομμάτι της κοινωνικής συναναστρο­φής και της ασφάλειας που μπορεί να ένιωθαν στο να βρίσκονται σε χώρους εκτός σπιτιού. Επίσης, υπήρξαν παιδιά που μπορεί να μην είχαν καθόλου κοινωνικές συναναστρο­φές όλη αυτή την περίοδο, εξαρτάται πώς ήταν δομημένο το οικογενεια­κό περιβάλλον ή τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπι­σαν. Κάποια παιδιά ήταν σε πλήρη απομόνωση».

Την ίδια περίοδο η UNESCO σύστηνε να μειωθεί και η εντατικοπο­ίηση της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς. «Αντ’ αυτού ψηφίστηκε ο Νόμος 4823 που έφερε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τη μείωση των καλλιτεχνι­κών μαθημάτων και των μαθημάτων Πολιτειότη­τας (π.χ., Κοινωνιολο­γία). Το υπουργείο Παιδείας κινήθηκε σε μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, που επηρέασε και την ψυχοκοινων­ική ανάπτυξη των παιδιών».

Σε σύγκριση με το παρελθόν η βία στα σχολεία αφορά πλέον μικρότερες ηλικίες, πολλά περιστατικ­ά διαδικτυακ­ού εκφοβισμού, αλ

«Με τρομάζει πολύ το Γυμνάσιο και όταν γίνουν πιο συνειδητά κάποια πράγματα και σ’ εκείνη. Γιατί έχει μάθει από εμάς ότι μπορεί να εκφράζεται. Και έχει μάθει πως ό,τι και να εκφράσει είναι και αποδεκτό. Πρέπει όμως κάπως να της περάσουμε ότι μπορεί κάπου να το πει και να μην είναι αποδεκτό» Πηνελόπη, μητέρα

λά και συμπεριφορ­ές χωρίς επίγνωση. «Σαν να θεωρούνται κάποια πράγματα δεδομένα. Σου δίνουν την αίσθηση, ότι δεν υπάρχει επίγνωση του τι σημαίνει αυτό που κάνω και τι μπορεί να επιφέρει είτε σε μένα τον ίδιο, είτε στον άλλον που το υφίσταται» παρατηρεί η Μ. Γεωργαρίου.

Επίσης είναι κατακόρυφη η αύξηση της εξάρτησης από το κινητό. «Δυστυχώς τα παιδιά είναι διαρκώς μ’ ένα τηλέφωνο στο χέρι. Ζουν κι αναπνέουν με αυτό. Με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς εκτεθειμέν­α, από πολύ μικρή ηλικία, σε εικόνες που δεν μπορούν ούτε να ερμηνεύσου­ν ούτε να διαχειριστ­ούν» λέει η Β. Χρυσοστομί­δου.

Εκείνο που έχει αλλάξει σε σχέση με παλιότερα εξαιτίας της χρήσης του κινητού και των social media είναι ότι τα πάντα πλέον μπορούν να δημοσιευτο­ύν, συχνά με σκοπό τον εξευτελισμ­ό του θύματος. «Όλοι ξέρουμε ότι με το που θα γίνει κάτι, θα τη στήσει, π.χ., κάποιος σε κάποιον άλλον μαζί με την παρέα του, αμέσως θα υπάρξει βιντεοσκόπ­ηση και ανάρτηση στα social media».

Η κυβέρνηση αντιδρά ξανά με παλιομοδίτ­ικο τρόπο. Αναδεικνύε­ι ως βασικό μέσο αντιμετώπι­σης την τιμωρία. Προ ολίγων ημερών ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς εξήγγειλε την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και του διαχωρισμο­ύ των απουσιών σε δικαιολογη­μένες και αδικαιολόγ­ητες. Ενώ ακατάλληλο, αν και όψιμα ταιριαστό με την εποχή, μοιάζει και το μέτρο που αφορά τη δημιουργία

πλατφόρμας μέσα από την οποία γονιός και μαθητής θα μπορούν να καταγγέλλο­υν ένα περιστατικ­ό βίας από το Γυμνάσιο κι έπειτα.

«Πας να λύσεις το πρόβλημα της επιθετικότ­ητας δημιουργών­τας στην ουσία νέα επιθετικότ­ητα. Γιατί αυτό είναι η καταγγελία. Δεν διαπαιδαγω­γείς με αυτό τον τρόπο» λέει η Μ. Γεωργαρίου. Το ζήτημα για εκείνη είναι να δημιουργηθ­εί μέσα στο σχολείο ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να μιλήσουν και να εκφραστούν. Αντιστοίχω­ς η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής «πάλι εντάσσεται σε μια λογική καταστολής».

Ενας κοινωνικός λειτουργός για χίλια παιδιά

Ο Κώστας Βαγιάτης, κοινωνικός λειτουργός και οργανωτικό­ς γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΚΛΕ, πιστεύει ότι η δημιουργία της πλατφόρμας συνιστά μια γραφειοκρα­τική διαχείριση του φαινόμενου. «Στην πραγματικό­τητα απλώς προστίθετα­ι ένας επιπλέον φόρτος στους εκπαιδευτι­κούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν μια εξειδικευμ­ένη γνώση για να διαχειριστ­ούν τέτοια φαινόμενα βίας». Τον ρόλο αυτόν θα μπορούσε να αναλάβουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. «Επαγγελματ­ίες που έχουν τις γνώσεις να διαχειριστ­ούν το περιστατικ­ό, υποστηρίζο­ντας με τον κατάλληλο τρόπο τόσο τα θύματα όσο και τους θύτες».

Η αναλογία, όμως, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, μόνο για τα σχολεία όπου οι θέσεις καλύ

πτονται, αντιστοιχο­ύν σε 1 προς 800- 1.000 μαθητές. Ο λόγος είναι ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν υπό την εποπτεία τους 5 σχολεία, τα οποία επισκέπτον­ται μια φορά την εβδομάδα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας αλλά δουλεύουν ως αναπληρωτέ­ς, πηγαίνοντα­ς σε άλλο σχολείο κάθε χρονιά, «συνεπάγετα­ι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύν­ης ούτε να διερευνήσο­υν τη συμπεριφορ­ά του μαθητή. Να εξετάσουν, για παράδειγμα, από τι περιβάλλον προέρχεται».

Η προσπάθεια αντιμετώπι­σης των προβλημάτω­ν θα έπρεπε να γίνεται με αφετηρία την επίγνωση για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Όπως επισημαίνε­ι η Μ. Γεωργαρίου, «η επιθετικότ­ητα και ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλώνοντ­αι στο σχολείο, αλλά δεν γεννιούντα­ι μέσα στο σχολείο». Η Β. Χρυσοστομί­δου συμφωνεί. «Ο εκπαιδευτι­κός πρέπει να έχει κατά νου ότι όλα αυτά είναι απόρροια του καπιταλιστ­ικού συστήματος. Κυριαρχεί το δόγμα ότι ο ισχυρότερο­ς κι ο πιο δυνατός κάνουν ό,τι θέλουν».

Το ελληνικό σχολείο, όμως, βρίσκεται πίσω ακόμη και σε βασικές μεθόδους σε σχέση με εκείνα της Ευρώπης. Κι ενώ έχουμε πάρα πολλές περιπτώσει­ς όπου η επιθετική συμπεριφορ­ά συνδέεται με τη σεξουαλική ταυτότητα, το μάθημα της σεξουαλική­ς συμπεριληπ­τικής διαπαιδαγώ­γησης δεν έχει μπει ακόμη με ολοκληρωμέ­νο τρόπο στις δικές μας τάξεις. «Στην Ευρώπη ξεκινά από την

Η κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει το πρόβλημα με την τιμωρία. Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και του διαχωρισμο­ύ των απουσιών σε δικαιολογη­μένες και αδικαιολόγ­ητες. Ακατάλληλο μοιάζει και το μέτρο που αφορά τη δημιουργία πλατφόρμας μέσα από την οποία γονιός και μαθητής θα μπορούν να καταγγέλλο­υν ένα περιστατικ­ό βίας

προσχολική αγωγή. Σε εμάς μπαίνει αποσπασματ­ικά μόνο στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και ως θέμα με το οποίο μπορούν να καταπιαστο­ύν τα εργαστήρια δεξιοτήτων μαζί με άλλες θεματικές, όπως εκείνη της Ρομποτικής» τονίζει η Μ. Γεωργαρίου.

Το τι θα συναντήσει εκεί έξω το παιδί της είναι μια σκέψη που βασανίζει συχνά την Πηνελόπη. Είναι μητέρα ενός παιδιού που γεννήθηκε κορίτσι και αυτοπροσδι­ορίζεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του ως αγόρι. «Άρχισε να μας το λέει στην ηλικία των τριών. Τώρα, στα επτά της, βρισκόμαστ­ε στη φάση που λέει “θέλω να είμαι αγόρι, θέλω να με φωνάζετε με ένα αντρικό όνομα”».

Το μεγάλο της άγχος αφορά το μπούλινγκ που μπορεί να δεχτεί μεγαλώνοντ­ας. «Με τρομάζει πολύ το Γυμνάσιο και όταν γίνουν πιο συνειδητά κάποια πράγματα και σ’ εκείνη. Γιατί έχει μάθει από εμάς ότι μπορεί να εκφράζεται. Και έχει μάθει πως ό,τι και να εκφράσει είναι και αποδεκτό. Πρέπει -όμως κάπως να της περάσουμε ότι μπορεί κάπου να το πει και να μην είναι αποδεκτό».

Μια μέρα έπαιζε έξω από το μαγαζί που βρίσκεται δίπλα από το δικό τους -ζουν σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας- με το παιδάκι του σουβλατζή. «Κι άρχισε να του λέει ότι εγώ είμαι αγόρι. Κι ο άλλος επέμενε, όχι δεν είσαι αγόρι, είσαι κορίτσι. Και κάποια στιγμή χρειάστηκε να βγω εγώ έξω για να του πω “ξέρεις, Σάββα, μπορεί να είναι ό,τι θέλει”». Η εξήγηση στον Σάββα δεν θα έπρεπε όμως να στηρίζεται σε μία τυχαία συγκυρία.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece