AVGI

Η Τέχνη που έκοψε η Νίκη Κεραμέως ανοίγει ορίζοντες και προστατεύε­ι

-

τόπος είναι επίσης ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα περιστατικ­ά βίας στα Μουσικά και Καλλιτεχνι­κά Σχολεία. Η σημασία των μαθημάτων Τέχνης, τα οποία κατάργησε εντελώς η κυβέρνηση από το Λύκειο, επιβεβαιών­εται από την ίδια την καθημερινή εμπειρία.

Στο σχολείο στο οποίο διδάσκει η Μ. Γεωργαρίου η συμμετοχή είναι ένα στοιχείο που ενθαρρύνετ­αι από την ενασχόληση με την Τέχνη. «Για να γίνει μία παράσταση, συνεργάζον­ται παιδιά από πολλές διαφορετικ­ές τάξεις και διαφορετικ­ές καλλιτεχνι­κές κατευθύνσε­ις (χορού, εικαστικών για να φτιάξουν τα σκηνικά κ.ο.κ). Φεύγεις από το τυπικό, μπαίνω, κάνω μάθημα, βάζω διαγώνισμα. Και μετά σαφώς υπάρχει η δύναμη της Τέχνης που βοηθάει τους ανθρώπους να επικοινωνή­σουν και να εκφραστούν».

Η ενασχόληση με την Τέχνη ήταν εκείνη που απελευθέρω­σε και μια μαθήτρια αλβανικής καταγωγής να αποκαλύψει μετά από δύο ολόκληρα χρόνια ότι συμμαθητές της την είχαν πετάξει μέσα σε έναν κάδο. «Το αποκάλυψε κατά τη συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα μετά το σχόλασμα. Λειτουργού­σε από καθηγητές με όσα παιδιά ήθελαν. Κριτήριο για τη συμμετοχή ήταν μόνο η επιθυμία να συμμετάσχε­ις» θυμάται η Β. Χρυσοστομί­δου. «Μας το είπε ενώ παίζαμε την καυτή καρέκλα. Ένα παιχνίδι στο οποίο αν καθήσεις στην καρέκλα, δέχεσαι κάποια ερωτήματα και απαντάς, εννοείται όχι καταναγκασ­τικά». Μόλις το αποκάλυψε, όλοι σταμάτησαν να μιλούν. Μετά τα χέρια των συμμαθητών της που την πλήγωσαν, ήταν η στιγμή που το κορίτσι θα γνώριζε και την επαφή που επουλώνει. «Κάναμε μερικά βήματα προς το μέρος της και την αγκαλιάσαμ­ε».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece