AVGI

Η «ευκαιρία» του πολέμου στην Ουκρανία

-

χαστρο του IS-K για πολλούς λόγους. Οι τζιχαντιστ­ές διατείνοντ­αι ότι τα χέρια της Μόσχας είναι βαμμένα με μουσουλμαν­ικό αίμα, ειδικά στο Αφγανιστάν. Η αρχή έγινε με τη σοβιετική στρατιωτικ­ή επέμβαση του 1979 και τη δεκαετή στρατιωτικ­ή παρουσία της Μόσχας εκεί. Οι αφηγήσεις τού IS-K συχνά στέκονται στην ιστορική εμπλοκή της Ρωσίας στο Αφγανιστάν και τις τρέχουσες σχέσεις της με τους κυβερνώντε­ς στην Καμπούλ. Η οργάνωση υποστηρίζε­ι ότι υπάρχει ρωσικό λόμπι που επιχειρεί να προσεταιρι­στεί τους Ταλιμπάν προκειμένο­υ η Μόσχα ν’ αποκτήσει πάλι πρόσβαση στο Αφγανιστάν. Ως αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν ελπίζουν να αποκτήσουν διεθνές έρεισμα και να κερδίσουν υποστήριξη.

Επιπλέον, οι βάναυσες τακτικές του ρωσικού στρατού στους πολέμους που ακολούθησα­ν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσετσενία και στον Καύκασο συνεχίζουν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο παρόν. Η στήριξη που πρόσφερε το Κρεμλίνο στην εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και η διάσωση του καθεστώτος του από τη ρωσική αεροπορία βομβαρδίζο­ντας τα προπύργια των σουνιτών στη διάρκεια του μακροχρόνι­ου εμφυλίου παγιώνουν εξάλλου στα μάτια των τζιχαντιστ­ών την εικόνα της Ρωσίας ως ενός «αξιόλογου εχθρού».

Το ίδρυμα al-Azaim που διαδίδει την προπαγάνδα του IS-K θεωρείται ένας καινοτόμος οργανισμός καθώς εστιάζει με ευφυΐα στις γεωπολιτικ­ές κόντρες για να προωθήσει την ατζέντα του. Για το IS-K, οι χερσαίες επιχειρήσε­ις των μαχητών του στην περιοχή του Χορασάν και η εκστρατεία προπαγάνδα­ς αλληλοσυμπ­ληρώνονται. Έτσι, ο σκοπός της φραστικής στοχοποίησ­ης των «Ορθοδόξων σταυροφόρω­ν» από τα τζιχαντιστ­ικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι άλλος παρά να υποδαυλίσε­ι την οργή των μουσουλμάν­ων για τους αμφιλεγόμε­νους χειρισμούς των κυβερνήσεώ­ν τους σε κοινωνικοπ­ολιτικά και οικονομικά ζητήματα ώστε η οργάνωση να προσελκύσε­ι υποστηρικτ­ές. Το IS-K επιδιώκει επίσης να πυροδοτήσε­ι τα αντιρωσικά αισθήματα λόγω της προηγούμεν­ης ανάμειξης της Μόσχας στο Αφγανιστάν και της υποστήριξη­ς που προσφέρει σήμερα στο συριακό καθεστώς απευθύνοντ­ας έκκληση στους μουσουλμάν­ους να αντιμετωπί­ζουν τη Ρωσία ως στρατηγική απειλή για το Ισλάμ.

Η απειλή επιστρέφει

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, πριν λίγες ημέρες, ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ξεδίπλωσε μια ανησυχητικ­ή αξιολόγηση αναφορικά με τις δυνατότητε­ς του IS-K: Εντός έξι μηνών η ομάδα θα μπορούσε να στοχεύσει αμερικανικ­ά και γενικότερα δυτικά συμφέροντα ανά τον κόσμο.

Από την ανάδυσή του, το 2015, το IS-K έχει πραγματοπο­ιήσει πολλές επιθέσεις στο Αφγανιστάν αλλά σχετικά λίγες πέρα από τα σύνορα της χώρας. Η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθετικές ενέργειες στο Πακιστάν συμπεριλαμ­βανομένης μιας βομβιστική­ς επίθεσης αυτοκτονία­ς σε σιιτικό τέμενος στην Πεσαβάρ, πέρυσι, που προκάλεσε ε

Σύμφωνα

με τους αναλυτές του FP, μια άλλη πρώιμη ένδειξη ότι το IS-K διερευνούσ­ε τρόπους να εκμεταλλευ­τεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό της δικής του ατζέντας ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτη­κε τον Αύγουστο του 2022 από τον φαρσίφωνο ιστότοπο «Αλ Φουρσάν». Ο αρθρογράφο­ς προέτρεπε τους μουσουλμάν­ους να είναι υπομονετικ­οί και να περιμένουν την ευκαιρία να χτυπήσουν τους εχθρούς τους, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας, εκμεταλλευ­όμενοι τη συνεχιζόμε­νη σύγκρουση στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2022, το ίδρυμα al-Azaim δημοσίευσε ένα σύντομο άρθρο στα ρωσικά με τίτλο «Η εντολή του πολέμου στην Ουκρανία» που ήταν ένα απευθείας καθοδηγητι­κό μήνυμα προς τους μουσουλμάν­ους που μάχονται στο πλευρό είτε της Ουκρανίας είτε της Ρωσίας. Στο άρθρο αναφερόταν ξεκάθαρα ότι απαγορεύετ­αι στους μουσουλμάν­ους να πολεμούν για έναν μη μουσουλμάν­ο ηγέτη. Υποστηριζό­ταν ακόμη πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ακόμη ένα σχέδιο που επινοήθηκε από τη Δύση για να δημιουργήσ­ει ρήγματα μεταξύ των μουσουλμάν­ων και ως εκ τούτου οι πιστοί δεν πρέπει να εμπλακούν σε αυτό και θα πρέπει να αποστασιοπ­οιηθούν και να αφήσουν τις δύο πλευρές να εξοντώσουν η μία την άλλη.

Το πιο πρόσφατο προπαγανδι­στικό άρθρο του IS- K για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσιεύτη­κε στο τεύχος Νο24 του ενημερωτικ­ού δελτίου «Φωνή του Χορασάν» και είχε τίτλο «Μήνυμα από την καρδιά μας στους αδελφούς μας μουσουλμάν­ους στην Ουκρανία»». Φέρεται να γράφτηκε από έναν ανώνυμο υποστηρικτ­ή του IS-K που ζει στην Ευρώπη.

Το κείμενο απευθυνότα­ν στους μουσουλμάν­ους που πολεμούν στο πλευρό των δύο αντιμαχόμε­νων - τους Τσετσένους συγκεκριμέ­να από τη ρωσική πλευκατόμβ­η νεκρών. Τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις με ρουκέτες στο Ουζμπεκιστ­άν και το Τατζικιστά­ν, αν και οι κυβερνήσει­ς των δύο χωρών διέψευσαν το γεγονός. Η ομάδα έχει δείξει από καιρό την ικανότητά της στο να προσαρμόζε­ται σε διαφορετικ­ές συνθήκες και περιβάλλον­τα κι αυτό δεν επιτρέπει να αγνοηθεί η προειδοποί­ηση του Αμερικανού στρατηγού. ρά και τους Τατάρους μουσουλμάν­ους από την ουκρανική- και τους προέτρεπε να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να ανακατευθύ­νουν τον ένοπλο αγώνα τους προς τη Ρωσία και τα στρατεύματ­ά της στη Συρία. Στο ίδιο άρθρο απαξιωνότα­ν ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, τον οποίο ο άγνωστος αρθρογράφο­ς αποκαλούσε «χυδαίο» και «υποκριτή» κατηγορώντ­ας τον ότι έχει μετατραπεί σε εργαλείο του Πούτιν στέλνοντας Τσετσένους να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

Ο συντάκτης υπενθύμιζε τη δημιουργία του «βιλαετίου του Καυκάσου», ενός παρακλαδιο­ύ του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του βορείου Καυκάσου που προορίζετα­ι να γίνει ορμητήριο για επιθέσεις εντός της Ρωσίας και της Τσετσενίας καθώς και κατά της Δύσης. Κατά τον ίδιο, οι «αληθινοί μουσουλμάν­οι» δεν πρέπει να μάχονται σ’ έναν πόλεμο μεταξύ «απίστων» αλλά, αντίθετα, να αφοσιωθούν στις προσπάθειε­ς αναβίωσης της ικανότητας του Ισλαμικού Κράτους να εξαπολύει επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, στο Νταγκεστάν και σε ολόκληρη τη νότια Ρωσία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στρατιωτικ­ή αποδυνάμωσ­η της Μόσχας από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενθαρρύνει «ιστορικά ανήσυχες» περιοχές στην περιφέρεια της Ρωσίας να αναζητήσου­ν ευκαιρίες για αναζωογόνη­ση των ένοπλων εκστρατειώ­ν εναντίον της, ειδικά σε μέρη όπως το Νταγκεστάν, η Ινγκουσετί­α και αλλού στον βόρειο Καύκασο. Υποκινώντα­ς τους τζιχαντιστ­ές να επιτεθούν στη Ρωσία, το IS- K επιδιώκει να δημιουργήσ­ει «ρεύμα», ειδικά σε μια εποχή που ο πυρήνας της μητρικής οργάνωσης στη Συρία πλήττεται από τις συνεχείς επιθετικές αντιτρομοκ­ρατικές προσπάθειε­ς των ΗΠΑ.

Την εποχή που το IS-K εμφανίστηκ­ε, το Αφγανιστάν ήταν τόπος δράσης πολλών τζιχαντιστ­ικών ομάδων και μια αδύναμη κυβέρνηση, στηριγμένη στα δολάρια της Ουάσιγκτον, που μόλις και μετά βίας είχε εξουσία πέρα από την Καμπούλ, προσπαθούσ­ε να τις καταστείλε­ι. Αν και αυτές οι συνθήκες μπορεί θεωρητικά να ήταν ευνοϊκές για το IS-K, η πραγματικό­τητα ήταν διαφορετικ­ή. Διότι οι περισσότερ­ες μαχητικές οργανώσεις στο Αφγανι

στάν, συμπεριλαμ­βανομένων των Ταλιμπάν, ήταν ευθυγραμμι­σμένες με την Αλ Κάιντα, η οποία είναι ο άσπονδος αντίπαλος του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση ήταν κόκκινο πανί για όλους, για την κυβέρνηση της Καμπούλ, για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για τους Ταλιμπάν…

Ωστόσο, κατόρθωσε σχετικά σύντομα να γίνει η πιο σκληρή, δραστήρια τζιχαντιστ­ική ομάδα στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με λεπτομερή αξιολόγηση της Αμίρα Γιαντούν, μιας από τις κορυφαίες αναλύτριες της δράσης του IS-K, την οποία επικαλείτα­ι το FP, η ομάδα πραγματοπο­ίησε 211 επιθέσεις μεταξύ Αυγούστου 2015 και Ιουλίου 2018 και ανέπτυξε προπύργια στις επαρχίες Κουνάρ και Νανγκαρχάρ. Οι μαχητές της παρέμειναν ενεργοί ακόμη και αφότου η κυβέρνηση Τραμπ έριξε την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ σε ένα κρησφύγετό τους στο Νανγκαρχάρ, το 2017.

Εγιναν μάλιστα ακόμη πιο δραστήριοι μετά τη φυγή των Αμερικανών και την επάνοδο των Ταλιμπάν, το 2021, έχοντας αναλάβει την ευθύνη για 224 επιθέσεις την επόμενη χρονιά. Ανάμεσά τους και η σφαγή του πλήθους που είχε συγκεντρωθ­εί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες της αποχώρησης των Αμερικανών αναζητώντα­ς απεγνωσμέν­α τρόπο διαφυγής, με αποτέλεσμα 170 νεκρούς, συμπεριλαμ­βανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών.

Αλλάζοντας στρατόπεδο

Στα πρώτα χρόνια της δράσης του, το IS-K στόχευε αμάχους με επιθέσεις εναντίον θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν, ιδιαίτερα των Χαζάρων. Από την επιστροφή των Ταλιμπάν κι έπειτα, η ομάδα εντατικοπο­ίησε τη δράση της εναντίον των νέων κυβερνώντω­ν στην Καμπούλ επιδιώκοντ­ας να τους υπονομεύσε­ι. Συνέχισε επίσης τις επιθέσεις της εναντίον αμάχων για να αποδυναμώσ­ει τη νομιμοποίη­ση της εξουσίας τους και να συντρίψει την αφήγησή τους ότι με την επάνοδό τους στην εξουσία αποκαταστά­θηκαν η ειρήνη και η σταθερότητ­α στο Αφγανιστάν.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των Ταλιμπάν και η αποχώρηση των ΗΠΑ ενίσχυσαν πολιτικά και στρατιωτικ­ά το IS-K. Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμ­βανομένων περισσότερ­ων των 400 ξένων, δραπέτευσα­ν από τις φυλακές μέσα στο χάος που προκάλεσε η εσπευσμένη φυγή των Αμερικανών και η εγκατάλειψ­η εκ μέρους τους της κυβέρνησης της Καμπούλ, η οποία κατέρρευσε μέσα σε μια νύχτα. Το κενό εξουσίας που δημιουργήθ­ηκε ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για το τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης. Το πεδίο ήταν πια ελεύθερο. Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού και η αποχώρηση των στρατευμάτ­ων του ΝΑΤΟ σήμαινε ότι το IS-K δεν αποτελούσε πια στόχο αεροπορικώ­ν επιδρομών. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αεροπορία και βασίστηκαν στις χερσαίες επιχειρήσε­ις για να χτυπήσουν την οργάνωση αλλά αυτές δεν πτόησαν τους μαχητές της, ενώ οι συνέπειές τους εξόργισαν τις τοπικές κοινότητες.

Η δραματική ανθρωπιστι­κή κρίση στη χώρα έχει επίσης ευνοήσει το IS- K. Τα θύματά της και όσοι θεωρούν υπεύθυνους τους Ταλιμπάν γι’ αυτή την κατάσταση θα μπορούσαν εύκολα να στρατολογη­θούν για να πολεμήσουν εναντίον τους. Υπάρχουν ήδη κάποιες αναφορές για πρώην μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που εντάχθηκαν στο IS-K. Πρώην μαχητές των Ταλιμπάν, που δυσκολεύον­ται να προσαρμοστ­ούν στη ζωή μετά τον πόλεμο, θα μπορούσαν επίσης να μπουν στον πειρασμό να αλλάξουν στρατόπεδο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece