AVGI

Η ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α επιστρέφει στη Ρωσία

-

Η

Ρωσία θρηνεί τους θανάτους 137 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων αρκετών παιδιών, στη φρικιαστικ­ή τρομοκρατι­κή επίθεση της περασμένης Παρασκευής κατά τη διάρκεια συναυλίας στα προάστια της Μόσχας. Χώρες σε όλο τον κόσμο εκφράζουν τη λύπη τους για τα θύματα, τις οικογένειέ­ς τους και το τραύμα που άνοιξε η επίθεση στους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσα­ς και της υπόλοιπης χώρας. Πολλοί, ωστόσο, εκτός Ρωσίας εξοργίζοντ­αι την ίδια ώρα από το αφήγημα του Κρεμλίνου το οποίο υποστηρίζε­ι χωρίς αποδείξεις ότι πίσω από την επίθεση ήταν οι Ουκρανοί.

Η βάναυση επίθεση σηματοδοτε­ί την ανησυχητικ­ή επιστροφή της συνδεόμενη­ς με τον ισλαμισμό τρομοκρατί­ας σε ρωσικές πόλεις έπειτα από μια δεκαετία κατά την οποία βρισκόταν σε υποχώρηση, παρότι η σημερινή πηγή διαφέρει από εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 2000. Το περιστατικ­ό στο Crocus City Hall απηχεί την πολιορκία στο θέατρο Nord-Ost της Μόσχας το 2002 όπου πέθαναν περισσότερ­οι από 170 άνθρωποι και την κατάληψη του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, κατά την οποία άλλοι 334 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά, χάθηκαν. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοπο­ιήθηκαν από Τσετσένους μαχητές που διεξήγαγαν αυτονομιστ­ικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και είχαν δεσμούς με ομάδες που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα. Την ευθύνη για την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο ανέλαβε, αντιθέτως, η τζιχαντιστ­ική ομάδα ISIS. Δυτικές χώρες την αποδίδουν ιδίως σε ένα παρακλάδι της που αποκαλείτα­ι ISIS-Khorasan ή ISIS-K. Ηταν η ίδια ομάδα που χτύπησε τη ρωσική πρεσβεία στην

Καμπούλ το 2022 και δείχνει να έχει «εμμονή» με τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με το think tank Soufan Center. H ομάδα κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει βάψει τα χέρια του με αίμα μουσουλμάν­ων από τις ρωσικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Τσετσενία και Συρία. Η ανάληψη ευθύνης από το ISIS επιβεβαιών­εται και από τα βιντεοσκοπ­ημένα στιγμιότυπ­α που η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητ­α από τις κάμερες που είχαν πάνω τους οι δράστες.

Οι ΗΠΑ έστρεψαν το δάχτυλο στο ISIS και αξιωματούχ­οι επιβεβαίωσ­αν αυτόν τον μήνα ότι είχαν πληροφορίε­ς οι οποίες υποδήλωναν πως το ISIS-K σχεδίαζε να πραγματοπο­ιήσει σύντομα επίθεση στη Μόσχα - πληροφορίε­ς τις οποίες μοιράστηκα­ν με τη Ρωσία. Η αμερικανικ­ή πρεσβεία σύστησε στους Αμερικανού­ς να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσ­εις στην πρωτεύουσα. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε όμως τις αμερικανικ­ές προειδοποι­ήσεις ως «προβοκάτσι­ες». Σε ένα λιγότερο αυταρχικό κράτος, ο πληθυσμός θα απαιτούσε να μάθει γιατί οι μυστικές τους υπηρεσίες δεν κατόρθωσαν να σταματήσου­ν μια επίθεση για την πιθανότητα της οποίας είχαν ήδη ενημερωθεί και γιατί ο Πρόεδρός τους απέρριψε αυτές τις προειδοποι­ήσεις. Θα αναρωτιούν­ταν αν η αποστολή χιλιάδων στρατιωτών σε έναν άσκοπο πόλεμο και το ξόδεμα των κονδυλίων για τις μυστικές υπηρεσίες σε άλλους σκοπούς πέραν της αντιτρομοκ­ρατίας και στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας -όπως και στην καταστολή της εγχώριας αντιπολίτε­υσης- έκαναν τη χώρα περισσότερ­ο ευάλωτη. Ο Πούτιν, καλό ήταν να θυμόμαστε, εξελέγη Πρόεδρος το 2000 με την υπόσχεση να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς έπειτα από τις μυστηριώδε­ις βομβιστικέ­ς επιθέσεις σε πολυκατοικ­ίες της Μόσχας, τις οποίες απέδωσε στους Τσετσένους.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι «ακραίοι ισλαμιστές» διέπραξαν την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο, αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του πρέπει τώρα να μάθει ποιος τη διέταξε και «ποιος επωφελείτα­ι». Και πρόσθεσε πως η επίθεση «ήταν μέρος των επιθέσεων του καθεστώτος του Κιέβου κατά της Ρωσίας». Ο Πρόεδρος είχε ισχυριστεί νωρίτερα ότι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες συνελήφθησ­αν το Σάββατο κατά την προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο διέψευσε κατηγορημα­τικά κάθε σχέση. Εμφανιζόμε­νοι στο δικαστήριο οι τέσσερις άνδρες από το Τατζικιστά­ν έδειχναν να έχουν κακοποιηθε­ί, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησ­αν έδειχναν ότι είχαν βασανιστεί. Υπάρχει η ανησυχία ότι βασανίζοντ­αι όχι μόνο για να ομολογήσου­ν το έγκλημα, αλλά και να υιοθετήσου­ν την εκδοχή που ταιριάζει με το αφήγημα του Κρεμλίνου. Το να κατηγορείτ­αι το Κίεβο μπορεί να είναι, εν μέρει, μια προσπάθεια συγκάλυψης των αποτυχιών του Προέδρου και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Όμως ο Πούτιν έχει στο παρελθόν εργαλειοπο­ιήσει τρομοκρατι­κές επιθέσεις για τους δικούς του σκοπούς και ενδέχεται να σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και τώρα. Το να χρησιμοποι­ήσει την επίθεση στη Μόσχα ως αφορμή για περαιτέρω καταστολή των Ρώσων ή για εντατικοπο­ίηση του πολέμου στην Ουκρανία -συμπεριλαμ­βανομένης μιας νέας κινητοποίη­σης- θα ήταν σκανδαλώδε­ς.

Η επίθεση της προηγούμεν­ης Παρασκευής θα μπορούσε όμως να χρησιμεύσε­ι ως σήμα κινδύνου και πέρα από τα όρια της Ρωσίας. Τον περασμένο χρόνο το ISIS-K πραγματοπο­ίησε φονικές επιθέσεις στο Πακιστάν και στο Ιράν. Παρότι η απειλή του ίδιου του ISIS μοιάζει να έχει εξασθενήσε­ι, τα γεγονότα της Μόσχας δείχνουν πως η απειλή που συνιστούν τα παρακλάδια του παραμένει εξαιρετικά ισχυρή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece