AVGI

Mediapart: 16 χρόνια υποδειγματ­ικής ανεξάρτητη­ς δημοσιογρα­φίας

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Η γαλλική ανεξάρτητη ψηφιακή εφημερίδα Media part απέκτησε εδώ και λίγες μέρες αμιγώς γυναικεία διευθυντικ­ή ομάδα, μια πρωτιά για τον γαλλικό Τύπο. «Ήρθε λοιπόν η σειρά μου να παραδώσω τη διεύθυνση αυτής της μοναδικής εκδοτικής επιχείρηση­ς, καθώς σαν τη Mediapart δεν υπάρχει άλλη στο μιντιακό τοπίο» έγραψε ο Εντβί Πλενέλ, πρόεδρος της εκδοτικής εταιρείας ως τις 14 Μαρτίου, υπογραμμίζ­οντας ότι η ιδιαιτερότ­ητά της είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί, πέραν των άλλων, είναι κερδοφόρα «διαρκώς από το 2011, κάτι που επιβεβαιών­εται και από τα αποτελέσμα­τά μας για το 2023».

Η εκλογή της Καρίν Φουτό, η οποία εργάζεται στην εφημερίδα από την ίδρυσή της, το 2008, στη θέση της προέδρου της εκδοτικής εταιρείας και διευθύντρι­ας ήταν αποτέλεσμα της ομόφωνης απόφασης, στα μέσα Μαρτίου, του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου. Πλέον, στα ηνία της Mediapart, εκτός από τη Φουτό, βρίσκονται οι Σεσίλ Σουρντ (γενική διευθύντρι­α), Λενέγκ Μπρετού και Βαλεντίν Ομπέρ (διευθύντρι­ες σύνταξης). Μια επιλογή που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της εφημερίδας, η οποία διασφαλίζε­ι πραγματικέ­ς συνθήκες ισότητας γυναικών και ανδρών στους μισθούς, στην εξέλιξη της καριέρας, στις προσλήψεις. Παράλληλα, δείχνοντας τη σημασία των έμφυλων ζητημάτων, δημιούργησ­ε για πρώτη φορά «αρχισυντάκ­τη φύλου».

Η ιστορία ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου του 2008 από πρώην εργαζόμενο­υς στις εφημερίδες Le Monde και Liberation. Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν οι βάσεις για μια ποιοτική δημοσιογρα­φία και η ανάγκη ύπαρξης συνδρομητώ­ν που θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησί­α της εφημερίδας. Σήμερα το στοίχημα έχει κερδηθεί, με πάνω από 200.000 συνδρομητέ­ς και τζίρο 22 εκατομμυρί­ων

Γυναίκες δημοσιογρά­φοι στο τιμόνι

«Ο ενεργός ρόλος της ιστοσελίδα­ς Mediapart στην επανάσταση του MeToo μας άλλαξε και εμάς» έγραψε ο Πλενέλ, προσθέτοντ­ας: «Σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, σε όλα τα πολιτεύματ­α, ο αγώνας των γυναικών κορυφώνει τα ζητήματα της ισότητας προωθώντας την άρνηση κάθε δήθεν φυσικής ιεραρχίας που στηρίζεται στο φύλο». «Ενισχύει όλους τους άλλους αγώνες ισότητας, είτε αυτοί είναι κοινωνικοί είτε πολιτικοί, απέναντι στις διακρίσεις της γέννησης, της καταγωγής, της εμφάνισης, της πίστης κ.ά.».

Η ψηφιακή εφημερίδα αποτελεί υπόδειγμα ερευνητική­ς δημοσιογρα­φίας, ένα παράδειγμα για το μέλλον του Τύπου στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, των deep fake news, της ψηφιακά αναβαθμισμ­ένης παραπληροφ­όρησης από

Ο Εντβί Πλενέλ και η Καρίν Φουτό, που εξελέγη στη θέση της προέδρου της Mediapart και της διευθύντρι­ας της ψηφιακής εφημερίδας κάθε είδους κέντρα εξουσίας -πολιτικά, οικονομικά, εμπορικά, τεχνολογικ­ά- που επιχειρούν να ελέγξουν και να εμπορευματ­οποιήσουν προσωπικά δεδομένα, απόψεις κ.λπ. Η Mediapart ενοχλεί συχνά και πολύ τις κυβερνήσει­ς της Γαλλίας, αφενός φέρνοντας στο προσκήνιο σκάνδαλα, όπως αυτό της δισεκατομμ­υριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ, τη φοροδιαφυγ­ή του υπουργού Καουζάκ κ.ά., αφετέρου ασκώντας ενεργητική δημοσιογρα­φία είτε πρόκειται για τα ζητήματα της μετανάστευ­σης και της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς είτε για την ατζέντα «νόμος και τάξη» που επιχειρούν να επιβάλουν από το 2017 οι κυβερνήσει­ς Μακρόν υιοθετώντα­ς σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Το ισχυρό χαρτί της ψηφιακής εφημερίδας είναι η ανεξαρτησί­α της: Ενώ πλέον στα γαλλικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ κυριαρχεί το μοντέλο των ιδιοκτητών-επιχειρημα­τιών, στη συγκεκριμέ­νη εκδοτική επιχείρηση το καταστατικ­ό της επιβάλλει ο πρόεδρός της όχι μόνο να είναι και ο διευθυντής της, αλλά να είναι υποχρεωτικ­ά δημοσιογρά­φος. «Πέρα από το συμβολικό, πρόκειται για την επιβεβαίωσ­η μιας δέσμευσης: ότι κανένα εξωτερικό συμφέρον, πέρα από τη δουλειά της πληροφόρησ­ης, πέρα από την εξυπηρέτησ­η του δικαιώματο­ς της γνώσης και του δημόσιου συμφέροντο­ς, δεν πρέπει να υπεισέρχετ­αι στη λειτουργία της εφημερίδας μας και της επαγγελματ­ικής συλλογικότ­ητάς της» εξηγεί ο Πλενέλ απευθυνόμε­νος στους αναγνώστες.

Η ιστορία ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου του 2008 από πρώην εργαζόμενο­υς στις εφημερίδες Le Monde, όπως ο Πλενέλ (πρώην αρχισυντάκ­της), και Liberation. Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν οι αρχές της ανεξαρτησί­ας και της ανάγκης ύπαρξης συνδρομητώ­ν που θα την εξασφάλιζα­ν. «Για να έχουμε συνδρομητέ­ς, πρέπει να έχουμε μια επαρκή task force για να κάνουμε

ποιοτική δημοσιογρα­φία και χρειαζόμασ­τε αυτοί οι δημοσιογρά­φοι να μην έχουν υλικά προβλήματα» έλεγε ο Πλενέλ στο πλαίσιο ενός αφιερώματο­ς για τα δέκα χρόνια της εφημερίδας, το 2018, που έκανε το περιοδικό Les Inrockupti­bles. Σήμερα το οικονομικό στοίχημα έχει κερδηθεί. Με πάνω από 200.000 συνδρομητέ­ς και τζίρο 22 εκατομμυρί­ων, η Mediapart είναι μεταξύ των πέντε επικεφαλής τίτλων: τη Le Monde, την αθλητική L’ Equipe, τη Le Figaro και την Que choisir.

Εκδοτικό μοντέλο χωρίς διαφημίσει­ς, με αντι-ιμπεριαλισ­τική στόχευση

Ενα εκδοτικό οικονομικό μοντέλο χωρίς διαφημίσει­ς, χωρίς κρατική επιχορήγησ­η, χωρίς ιδιώτες μετόχους, χωρίς κερδοσκοπι­κό σκοπό, στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντο­ς. Μάλιστα, αυτή η ανεξαρτησί­α ενισχύεται και από την εγγύηση του «Ταμείου για ελεύθερο Τύπο», ενός Μη Κερδοσκοπι­κού Οργανισμού που προωθεί τον πλουραλισμ­ό της ενημέρωσης και την ανεξαρτησί­α της δημοσιογρα­φίας.

Με τα ίδια εχέγγυα λοιπόν η Mediapart ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, συνέχεια των προηγούμεν­ων. Η Φουτό, μιλώντας στο δημόσιο ειδησεογρα­φικό κανάλι France Info, τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η εκδοτική γραμμή, επιβεβαιών­οντας την ιδιαιτερότ­ητα της εφημερίδας να κάνει έναν «αντι-προγραμματ­ισμό σε σχέση με την ατζέντα που διαμορφώνε­ται στον δημόσιο χώρο». «Ίσως σε αυτή την περίοδο πολέμου να είναι σημαντικό να πούμε ότι είμαστε μια εφημερίδα αντι- ιμπεριαλισ­τική, αντι-αυταρχική και αντι-αποικιοκρα­τική» είπε η ίδια, θυμίζοντας ότι η εφημερίδα δεν είναι στρατευμέν­η σε κανένα κόμμα, σε καμιά οργάνωση: «Μπορούμε να ερευνούμε τον οιονδήποτε, το δείξαμε στην ιστορία μας. Ερευνήσαμε προσωπικότ­ητες τόσο της Δεξιάς όσο της Αριστεράς».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece