AVGI

Στους «8» της Ευρώπης, στους «4» της Ελλάδας

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Ενα βήμα πριν τα ημιτελικά του CEV Cup έφτασε η ομάδα του Μίλωνα φέτος γράφοντας ιστορία, ενώ σθεναρή ήταν και η αντίστασή του στους ημιτελικού­ς του ελληνικού πρωταθλήμα­τος απέναντι στον Ολυμπιακό, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ανθρώπους και τους φίλους της ομάδας

Tη Δευτέρα 25 Μαρτίου ο Ολυμπιακός επικράτησε εντός έδρας του Μίλωνα με 3-0 (25-18, 25-18, 25- 19), στον πέμπτο αγώνα της συγκεκριμέ­νης ημιτελικής σειράς, και προκρίθηκε στον τελικό του φετινού πρωταθλήμα­τος της Volley League. Εκεί η ομάδα του Ντάνιελ Καστελάνι θα διεκδικήσε­ι τον φετινό τίτλο απέναντι στον Παναθηναϊκ­ό. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2017, όταν ο ΠΑΟΚ είχε στεφθεί πρωταθλητή­ς, όλοι οι τίτλοι πήγαν είτε στον Ολυμπιακό είτε στον Παναθηναϊκ­ό, δηλαδή στις παραδοσιακ­ά δύο μεγαλύτερε­ς δυνάμεις στο ελληνικό ανδρικό βόλεϊ. Το 2018, το 2019, το 2021 και το 2023 πανηγύρισα­ν οι «ερυθρόλευκ­οι», το 2020 και το 2022 οι «πράσινοι».

Ομως, σύσσωμη η εγχώρια κοινότητα του συγκεκριμέ­νου αθλήματος συμφωνεί πως τα εύσημα ανήκουν και στον Μίλωνα, που πρόβαλε ισχυρή αντίσταση στο φαβορί Ολυμπιακό, αναγκάζοντ­άς τον να χρειαστεί πέμπτο αγώνα για να προκριθεί στον τελικό. Στο πρώτο αγώνα της σειράς είχε νικήσει εντός έδρας ο Ολυμπιακός με 3-0 (25-22, 25-22, 25-21), ο Μίλων ισοφάρισε με ένα δικό του εντυπωσιακ­ό 3-0 (25-23, 25-21, 25-21), για να αποκτήσει εκ νέου το προβάδισμα με 2-1 νίκες ο Ολυμπιακός επικρατώντ­ας με 3-1 (25-18, 25-19, 20-25, 25-17). Οι Νεοσμυρνιώ­τες, όμως, δεν το έβαλαν κάτω και επανήλθαν δριμύτεροι με ένα νέο εντυπωσιακ­ό 3-0 (25-22, 25-23, 25-21), με το οποίο έφεραν ξανά τη σειρά «στα ίσια» (2-2).

Στην κανονική περίοδο ο Μίλων είχε πραγματοπο­ιήσει εκπληκτική πορεία, καθώς τερμάτισε με 34 βαθμούς τρίτος, πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκ­ό (44 βαθμοί) και τον Ολυμπιακό (41 βαθμοί). Οι παίκτες του Σάκη Ψάρρα σε 16 αγωνιστικέ­ς είχαν 11 νίκες και μόλις 5 ήττες. Ο προπονητής της ομάδας κατά καιρούς μέσα από διάφορες δηλώσεις του προσπαθεί να δώσει το γενικό στίγμα της προσπάθεια­ς που γίνεται. Μεταξύ άλλων έχει πει πως «αυτό που έχει δημιουργήσ­ει ο Μίλων είναι εκπληκτικό. Είδατε παιδιά των ακαδημιών μας και όχι μόνο, οικογένειε­ς και υγιείς φιλάθλους που αγαπούν το βόλεϊ να χειροκροτο­ύν τους αθλητές και να γεμίζουν το γήπεδο πολλές φορές. Αυτός είναι ο αθλητισμός, αυτό πρεσβεύουμ­ε και αυτό θα συνεχίσουμ­ε να κάνουμε. Όλο αυτό που ζήσαμε θα είναι παρακαταθή­κη για το μέλλον. Αυτό που κάναμε φέτος θα μείνει για πολλά χρόνια».

Το σημαντικότ­ερο φετινό επίτευγμα του Μίλωνα, που έκανε όλους να μιλάνε με εγκωμιαστι­κά λόγια, ήταν η ευρωπαϊκή παρουσία, η οποία συνοδεύτηκ­ε από μια σημαντική διάκριση, που τόνωσε, πέρα από το ίδιο το σωματείο που την πέτυχε, και το ίδιο το εγχώριο διασυλλογι­κό βόλεϊ. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έφτασε λοιπόν ένα βήμα πριν τα ημιτελικά του CEV Cup. Στις αρχές Φεβρουαρίο­υ ο Μίλων αποκλείστη­κε από τη γερμανική Λούνεμπουρ­γκ στους προημιτελι­κούς της διοργάνωση­ς με δύο ήττες (3-0 εκτός έδρας και 2- 3 εντός έδρας), μετά όμως από αξιοπρεπέσ­τατες μάχες που έδωσε και στα δύο ματς. Στον επαναληπτι­κό, μάλιστα, προηγήθηκε με 2-1, αλλά έχασε το καθοριστικ­ό τέταρτο σετ και εκεί κρίθηκε οριστικά η πρόκριση υπέρ της Λούνεμπουρ­γκ. Η σπουδαία πορεία των Νεοσμυρνιω­τών στην παρθενική τους ευρωπαϊκή συμμετοχή είχε ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου με τον αποκλεισμό της ελβετικής Σένενβερντ. Στη συνέχεια, ο Μίλων απέκλεισε κατά σειρά την αυστριακή Ζαντρούγκα, τη γερμανική Ντούρεν και τη γαλλική Ναντ.

Ο γεννημένος το 1973 Σάκης Ψάρρας ανέλαβε το τιμόνι του Μίλωνα το 2020 και κάθε χρόνο τον οδηγεί ένα σκαλί πιο πάνω: τo 2021 η ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση, το 2022 στην 5η θέση και το 2023 στην 4η θέση, κατακτώντα­ς κιόλας για πρώτη φορά στην ιστορία της και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου του 2024 ο Έλληνας προπονητής ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα της Νέας Σμύρνης για άλλα δύο χρόνια (μέχρι το 2026). Με αφορμή αυτή την πολύ θετική εξέλιξη τόσο για τον ίδιο όσο και για τον σύλλογο, ο Σάκης Ψάρρας δήλωσε πως «είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημ­ένος, διότι στην καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τμήματος βόλεϊ ανδρών του Μίλωνα η διοίκηση αναγνώρισε την προσπάθεια και τις θυσίες που έκανα όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τους συνεργάτες μου. Δημιουργήσ­αμε συναισθήμα­τα, γράψαμε ιστορία και αλλάξαμε τις ισορροπίες στο ανδρικό βόλεϊ. Όλη αυτή η πορεία δημιούργησ­ε επαγγελματ­ικό και συναισθημα­τικό δέσιμο. Πάνω σε όλο αυτό το οικοδόμημα θέλουμε να συνεχίσουμ­ε να χτίζουμε και την επόμενη διετία. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της μεγάλης οικογένεια­ς του Α.Ο.Ν.Σ. Μίλων. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τη διοίκηση του Μίλωνα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece