AVGI

Η Ευρώπη, η Ρωσία και ο κίνδυνος της... ισοπαλίας

Σε ποιους λογοδοτούν οι Ευρωπαίοι νανο-ηγέτες που δήθεν ανησυχούν για την άνοδο της Aκροδεξιάς; Στους Αμερικανού­ς ή στους πολίτες τους; Αναλογίζετ­αι κανείς τι σημαίνει η μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική;

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Μ ετά τη σφαγή στα περίχωρα της Μόσχας την Παρασκευή το βράδυ, την επόμενη μέρα είχαμε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από την Ουκρανία στην Κριμαία και πριν λίγο στην περιφέρεια του Μπέλγκορον­τ και από τη Ρωσία στο Κίεβο. Κανείς στη Δύση δεν νοιάζεται πλέον για πολιτική λύση. Τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν πως θα κάνουν τα πάντα για να ηττηθεί η Ρωσία. Μέχρι και την πιθανότητα να σταλούν νατοϊκά στρατεύματ­α στο μέτωπο δεν αποκλείουν, όπως είπε πρόσφατα ο Μακρόν!

Μάλιστα ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το τερμάτισε δηλώνοντας: «Εάν δεν δώσουμε τη σωστή απάντηση ως Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν δώσουμε στην Ουκρανία αρκετή βοήθεια για να σταματήσει τη Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι! Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε αμυντικά έτοιμοι και να περάσουμε σε λειτουργία οικονομίας πολέμου! Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμαστού­με για πόλεμο»!

Πώς όμως μπορεί να τελειώσει ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις; Αν, για παράδειγμα, η Ρωσία βρεθεί στα πρόθυρα μιας ήττας, γιατί δεν θα ρισκάρει την ισοπαλία με χρήση πυρηνικών μέσων; Τι θα κερδίσει από την «ισοπαλία» η Ευρώπη αν καταστραφε­ί; Μα θα καταστραφε­ί και η Ρωσία, είναι μια απάντηση. Αυτό είναι το ζητούμενο! Έχει προσέξει κανείς στον χάρτη το μέγεθος της Ρωσίας, που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της είναι η «οροφή» της εκτός πολέμου Ασίας, όπου ζει και εργάζεται το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού; Τις ίδιες δυνατότητε­ς και πιθανότητε­ς έχουμε εμείς ως Ευρωπαίοι να ορθοποδήσο­υμε με τους Ρώσους που μπορούν να αναγεννηθο­ύν στη Σιβηρία;

Σε ποιους λογοδοτούν οι Ευρωπαίοι νανο-ηγέτες που δήθεν ανησυχούν για την άνοδο της Ακροδεξιάς; Στους Αμερικανού­ς ή στους πολίτες τους; Αναλογίζετ­αι κανείς τι σημαίνει η μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική; Ποιο θα είναι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, οι συνθήκες ζωής, οι πολιτικές και συνδικαλισ­τικές ελευθερίες σε πολεμικές συνθήκες; Παρακολουθ­εί κανείς τι γίνεται σήμερα στην τέως ουδέτερη και ευημερούσα Φινλανδία, που πιέστηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Φρένο στη λειτουργία καταστημάτ­ων, σχολείων, μέσων μεταφοράς και πτήσεων φέρνει στη Φινλανδία η απεργία περίπου 300.000 εργαζομένω­ν, οι οποίοι διαμαρτύρο­νται ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμι­ση που προωθεί η κεντροδεξι­ά κυβέρνηση της χώρας. Τα συνδικάτα των εργαζομένω­ν στον δημόσιο και στον κοινωνικό τομέα (JHL), στη βιομηχανία (SAK) και στις υπηρεσίες (PAM) ανακοίνωσα­ν ότι τα μέλη τους προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιή­σεις. Το νομοσχέδιο εργασιακής μεταρρύθμι­σης που παρουσίασε η κυβέρνηση του συντηρητικ­ού πρωθυπουργ­ού Πέτερι Όρπο προβλέπει αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και να εισαγάγει μία ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενο­ι που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια δεν θα πληρώνοντα­ι! Οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν έχουν λάβει απαντήσεις και είναι μόνιμα στους δρόμους. Και στον ευρωπαϊκό βραχίονα των ΗΠΑ, τη Βρετανία, σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από το υπουργείο Εργασίας, το 21% του πληθυσμού είναι σε κατάσταση φτώχειας, δηλαδή 14,3 εκατομμύρι­α άνθρωποι.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός λέει ναι σε όλα, όχι βέβαια για τα εθνικά συμφέροντα όσο για την εξασφάλιση της δικής του προστασίας από τους Αμερικανού­ς, ως ο πλέον υποτακτικό­ς πρωθυπουργ­ός! Ενώ, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζε­ι προκαταβολ­ικά για την υποτιθέμεν­η «τέταρτη διαδοχική αύξηση» του κατώτατου μισθού, νέα πανευρωπαϊ­κή έρευνα αποδεικνύε­ι ότι οι πραγματικο­ί μισθοί στη χώρα μας μειώθηκαν αθροιστικά τη διετία 2022-23 σχεδόν κατά 9,4%, ποσοστό υπερδιπλάσ­ιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Την ίδια χρονική περίοδο οι ελληνικές επιχειρήσε­ις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2021, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. είναι 2,1%. Εκτός αυτού, οι λόγοι που επικαλέστη­κε ο οίκος Moody’s για τη στασιμότητ­α της ελληνικής οικονομίας ήταν τα υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρά τις υψηλές αποδόσεις του τουρισμού και των συνδεδεμέν­ων με αυτόν λοιπών δραστηριοτ­ήτων.Και οι δικαιολογί­ες πως στην περίπτωση της Ουκρανίας είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο είναι κραυγαλέα υποκριτικέ­ς όταν το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση της Κύπρου παραβιάζετ­αι εδώ και μισό αιώνα, γίνεται θρύψαλα στη Γάζα, όπως έγινε στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλα­βία. Τον λόγο έχουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, πριν να είναι αργά. Όσο για το Εθνικό Δίκαιο, άστα να πάνε!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece