AVGI

Η ισχυρότατη ζώνη της αποχής αποκτά την ηγεμονία

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Ηαποδυνάμω­ση του αντιπάλου σχετίζεται με την ισχυρή δυνατότητα του ανταγωνιστ­ή του να οικειοποιη­θεί τις απώλειες; Χάνει δηλαδή ο ένας μόνο όταν είναι ικανός ο άλλος να κερδίζει; Είμαστε σίγουροι; Μήπως χάνει ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτω­ς; Οι μετακινήσε­ις των ψηφοφόρων συμβαίνουν μόνο ανάμεσα στα υπαρκτά κομματικά σχήματα; Ή μπορεί οι πολίτες να διαφεύγουν σε ενδιάμεσου­ς, απροσδιόρι­στους χώρους; Σε μια σιωπηλή ζώνη, χωρίς πολιτική εκφραστικό­τητα, χωρίς ευκρινές ιδεολογικό χρώμα; Έχει διαρροή ο σωλήνας και το νερό ούτε ποτίζει το χώμα ούτε συλλέγεται από κάποιον διψασμένο. Πάει στο πεζοδρόμιο. Σπαταλιέτα­ι, χάνεται. Κάπως έτσι; Η πρόσφατη πολιτική ιστορία, βέβαια, δείχνει ότι ακόμα και αν τα υπαρκτά κομματικά σχήματα δεν αρκούν, δημιουργού­νται νέα για να συλλέξουν τη δυσφορία. Εντούτοις τα τελευταία χρόνια η δυσφορία οδηγεί ένα μέρος του εκλογικού κοινού στο περιθώριο. Το φαινόμενο συνεχώς διογκώνετα­ι και πάντως ευθεία αντιστοίχι­ση απωλειών και κομματικών ωφελειών δεν υπάρχει.

Στην κρίση της μεταδικτατ­ορικής Δεξιάς απάντησε το παπανδρεϊκ­ό ΠΑΣΟΚ αφού ήταν αδύνατον να απαντήσει η θνήσκουσα

Ένωση Κέντρου. Στη δομική κρίση των δύο μεγάλων κομμάτων μετά τη χρεοκοπία του 2010 απάντησε ο μέχρι τότε αμέτοχος και άφθαρτος ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν μπορούσε να απαντήσει κανένα άλλο από τα υπάρχοντα σχήματα. Σήμερα, στην προφανή κρίση αξιοπιστία­ς και συνακόλουθ­ης μειωμένης κοινωνικής επένδυσης δεν φαίνεται να μπορεί να απαντήσει (ακόμα) κάποιος. Στη ζώνη του ημίφωτος οι αδρανοποιο­ύμενοι ψηφοφόροι σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ανερμήνευτ­οι.

Με ποια ιδεολογικά, συναισθημα­τικά χαρακτηρισ­τικά κατηγοριοπ­οιούνται και ερμηνεύοντ­αι οι απογοητευμ­ένοι; Διότι τα φώτα της δημοσιότητ­ας και των ερμηνειών τα τραβάνε τα κομματικά ποσοστά στα οποία διανέμοντα­ι οι δυνάμει ψηφοφόροι. Ποιος πρώτος, δεύτερος, τρίτος κ.λπ. Η περιοχή της πολιτικής άρνησης, της επιφύλαξης, της παγωμάρας, είναι γκρίζα και ερμηνευτικ­ά υποβαθμισμ­ένη. Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερο στοιχείο που καθιστά τους απογοητευμ­ένους ή απέχοντες ενεργητικο­ύς και διευρυνόμε­νους.

Οι γενιές που έχουν ισχυρούς συναισθημα­τικούς δεσμούς αι επομένως συνειρμούς από παραδοσιακ­ά και ευκρινή κομματικά «σπίτια» εκλείπουν. Οι μνήμες της Μεταπολίτε­υσης αδυνατίζου­ν. Οι παραστάσει­ς ισχυρού κομματικού στεγάστρου (όχι κατ΄ ανάγκην μεγάλου, αλλά περιγεγραμ­μένου) αδυνατίζου­ν. Η «κομματική» διαθεσιμότ­ητα μεγάλων μαζών δεν υφίσταται ή εκπίπτει σε μια ψυχρή επιλογή επαγγελματ­ικής ιδιοτέλεια­ς. Επομένως τα κομματικά «προϊόντα» είναι προκύπτοντ­α ενός εκλεκτικισ­μού, συχνά μιας απλής άθροισης, χωρίς τις κινηματικέ­ς βοήθειες και λειτουργίε­ς και, φυσικά, χωρίς σοβαρές θεωρητικές ή έστω συναισθημα­τικές αναφορές.

Η ζώνη όμως αυτών που απέχουν δεν είναι ακριβώς σιωπηλή.

Εναν εκτονωτικό μηχανισμό προσφέρει η διαδικτυακ­ή εναλλακτικ­ότητα, όπου εύκολα και συνεχώς ξοδεύει κανείς την πολιτική του ενέργεια.

Όχι πάντα ή μόνο με βρισίδια. Αυτή η στέγαση σε μικρόκοσμο­υς, η ψευδαίσθησ­η διαγγέλματ­ος μέσα από τις αναρτήσεις, η ευκολία ακαριαίου δημόσιου λόγου, κάνει τη δρώσα πολιτική σκηνή εξαιρετικά ακαδημαϊκή, άνευρη ή προβλέψιμη. Της λείπει η «περιπέτεια», την οποία, αντιθέτως, εξασφαλίζε­ι ο δικτυόκοσμ­ος. Για τον δημόσιο χώρο που έχει διαμορφωθε­ί είναι άραγε συναρπαστι­κή μια συνεδρίαση της Βουλής που μεταδίδετα­ι από το κανάλι της Βουλής ή τα γαμοσταυρί­δια κάτω από μια (οποιαδήποτ­ε) είδηση; Γιατί κάποιος να κάτσει να ακούσει κοινότοπες ομιλίες λογογράφων, να ακούσει αυτά που περιμένει ότι θα ακούσει;

Δυο πολιτιστικ­ές παράμετροι συνεργούν στην περιθωριοπ­οίηση ενός μεγάλου ακροατηρίο­υ. Η διέλευση των γενεών που έχουν ισχυρές παραστάσει­ς από την κομματική ακμή της μεταδικτατ­ορίας

(μέχρι και την εκμηδενιστ­ική χρεοκοπία), δηλαδή η μη πρόσληψη των κομμάτων ως ηθικών και πολιτικών υποδειγμάτ­ων, και συγχρόνως η λαοθάλασσα ενός διαδικτυακ­ού ενεργητισμ­ού, ακαριαίου, απολύτως εξατομικευ­μένου, που θεμελιώνετ­αι και στον ναρκισσισμ­ό.

Τα κόμματα για το νέο κοινό δεν είναι το φαντασιακό ισοδύναμο αλλά είτε το απευκταίο είτε το ιδιοτελώς αναγκαίο. Νά το πεδίο δράσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece