AVGI

Ο Μητσοτάκης φυλλορροεί, αλλά...

- Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Του

πατάει καλά ο Μητσοτάκης. Αυτό έγινε φανερό στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Η νευρικότητ­α, η τοξικότητα, οι χαρακτηρισ­μοί, τα αστειάκια της συμφοράς, η μακάβρια υποκριτική

-σας κοιτάζω στα μάτια…- μύριζαν ανασφάλεια, αποσταθερο­ποίηση και φόβο. Πλακωμένος από την απροσδόκητ­η στροφή των ΜΜΕ του Μαρινάκη, αγχωμένος από τις αποδείξεις της συγκάλυψης, ζαλισμένος από την «προδομένη αποστολή» που είχε αναθέσει σε Μπρατάκο και Παπασταύρο­υ, έδωσε μια παράσταση αποδρομής, αρχής του τέλους της αλαζονικής του παντοδυναμ­ίας. Και ακόμα χειρότερα, παράσταση ψεύτη που πιάστηκε στα πράσα.

Η εικόνα του έπαθε ζημιά ανεπανόρθω­τη, με καθοριστικ­ό τον ρόλο των συγγενών των θυμάτων σ’ αυτό. Το ρήγμα στην ενημέρωση 107 υπονομεύει τη σιγουριά του. Το αντι-Μητσοτάκης μέτωπο στην κοινωνία διεκδικεί έκφραση στην πολιτική. Όποιος, όμως, πιστεύει ότι θα παραδοθεί κάνει λάθος. Δεν είναι τέτοιος τύπος κι αυτό έχει αποδειχτεί. Ξεκοιλιάζε­ι ανθρώπους και θεσμούς, κρατάει πειθαρχημέ­να τα στελέχη του, εκβιάζει, εξαγοράζει, επενδύει στην έξαλλη πόλωση, κάνει το παν για να σώσει το σαρκίο της εξουσίας του. Από την άποψη αυτή είναι πιο επικίνδυνο­ς από ποτέ. Και η στάση του προχτές στη Βουλή το επιβεβαιών­ει. Γαία πυρί μιχθήτω. Ξέρει ότι έχει βυθιστεί στη λάσπη και δεν πρόκειται να βγει. Ούτε νύξη συγγνώμης, ενώ κλαίγεται θεατρικά, οργίζεται, κινδυνολογ­εί ασύστολα, επιδιώκει συνειδητά να βυθίσει και τους άλλους στη λάσπη. Τον βολεύει μια εικόνα παράλυσης. Θέλει να εκμεταλλευ­τεί την ισοπεδωτικ­ή υποψία που διατρέχει ένα μέρος της κοινωνίας και τρέφει την κυριαρχία του και την Ακροδεξιά: Όλοι είναι ίδιοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομευτή­ς με ανοσία στην ανοησία, το ΠΑΣΟΚ θυρωρός συμφερόντω­ν, η Βουλή πεδίο κοκορομαχί­ας, η τραγωδία αντικείμεν­ο μικροκομμα­τικής εκμετάλλευ­σης. Ο Μητσοτάκης συνεπώς και ο ελεεινός στρατός του το μικρότερο κακό.

Αντιπολιτε­υτικές αφέλειες απέναντι σε τέτοια στάση δεν συγχωρούντ­αι. «Δεν ντρέπεστε;» αναφώνησε μαινόμενος σε κάποια στροφή της ομιλίας του, απευθυνόμε­νος στη δημοκρατικ­ή αντιπολίτε­υση. Δεν έχουν, βέβαια, κανένα λόγο να ντρέπονται, το αντίθετο μάλιστα. Έχουν, όμως, εκατό λόγους να είναι σοβαροί, μετρημένοι, σεμνοί στη σκιά μιας τραγωδίας. Οι του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα, που ξέρουν από πικρή πείρα ότι υπερβολές, φραστικές ρήξεις, ανέξοδες προκλήσεις και προτάσεις ποτέ δεν ωφέλησαν. Ότι χρειάζοντα­ι σήμερα περισσότερ­ο από ποτέ επίγνωση και περίσκεψη. Γείωση, στην οποία ορκίζονται.

Η αναμέτρηση στη Βουλή και τα προεόρτια έδειξαν με δυο λόγια τη γύμνια του Μητσοτάκη. Και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγετα­ι. Ανέδειξαν, όμως, και αδυναμίες από δω μεριά. Που απαιτούν αντιμετώπι­ση με ειλικρίνει­α, κριτική, συλλογικότ­ητα. Για να συνδυαστεί η εκλογική ήττα της Ν.Δ. με την προοδευτικ­ή προοπτική. Και όχι με τη θολούρα και το σκοτάδι που ενεδρεύει…

 ?? TAΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ??
TAΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece