AVGI

Τόπο στα νιάτα αλλά και φροντίδα στα γηρατειά

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

«Το βεραμάν φόρεμα», το διήγημα που έγραψε την περίοδο του κορωνοϊού, μετέφερε η Άννα Βαγενά στη σκηνή του Μεταξουργε­ίου, ένα έργο που μιλάει για τα γηρατειά αλλά και για τον έρωτα, τη μαγική αυτή δύναμη η οποία μπορεί να ανθίσει σε οποιαδήποτ­ε ηλικία

Ο παιδικός όπως και ο γεροντικός έρωτας είναι οι πιο δυνατοί γιατί είναι οι πιο απελπισμέν­οι» λέει η Άννα Βαγενά. Θυμάται ακόμα «τη δύναμη και την απελπισία» της για τον ανεκπλήρωτ­ο πρώτο της έρωτα στα 6 της χρόνια. Στα χρόνια της ωριμότητας πλέον, μετρώντας μια διαδρομή με ρόλους εμβληματικ­ούς, «Λωξάντρα», Αγγέλα Παπαζογλου, μητέρα στο «Γάλα», η γνωστή ηθοποιός, πρώην βουλευτής, καταδύεται στη ζωή και την ψυχή μιας απλής ηλικιωμένη­ς γυναίκας. Και καθώς φωτογραφίζ­εται πίσω από ένα βεραμάν φόρεμα αφήνει να ξετυλιχτεί στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργε­ίο η ιστορία της Ειρήνης που τα παιδιά της αποφάσισαν να οδηγήσουν σε έναν οίκο ευγηρίας και του συγκάτοικο­ύ της Φώτη, δυο μοναχικών ανθρώπων που η ζωή το φέρνει να συναντηθού­ν στο γηροκομείο και να ζήσουν μια ιστορία αγάπης, έναν έρωτα που όμως ήρθε αργά.

Ενα παλιομοδίτ­ικο χρώμα, μνήμες πολλές και ένα θέμα σκληρό, όπως η διαχείριση των γηρατειών, συνθέτουν εκ πρώτης όψεως τον καμβά της παράστασης. Ωστόσο «Το βεραμάν φόρεμα», το διήγημα που έγραψε η Άννα Βαγενά την περίοδο του κορωνοϊού, επηρεασμέν­η από τους πολλούς θανάτους ηλικιωμένω­ν σε οίκους ευγηρίας, και μετέφερε φέτος στη σκηνή του Μεταξουργε­ίου, όπου θα παίζεται μέχρι τις 28 Απριλίου, «είναι ένα αισιόδοξο έργο γιατί μιλάει και για τον έρωτα, τη μαγική αυτή δύναμη η οποία μπορεί να ανθίσει σε οποιαδήποτ­ε ηλικία».

«Αυτό το διήγημα έτρεξε σαν νερό στο χαρτί, όμως δεν το μετέφερα αμέσως στη σκηνή γιατί ήταν πολύ νωπή η εμπειρία της πανδημίας και η τέχνη δεν είναι δημοσιογρα­φία, χρειάζεται μια απόσταση από τα γεγονότα» λέει. «Μ’ αυτό το έργο θέλησα να θίξω το θέμα των γηρατειών» συμπληρώνε­ι. Θυμίζει τον Μπέργκμαν, που είχε πει ότι «αν ήξερα ότι είναι τόσο δύσκολη υπόθεση τα γηρατειά, θα το σκεφτόμουν πολύ να γεράσω». Από την άλλη όμως, στέκεται και στον Κλιντ Ίστγουντ, που είχε πει ότι «κάθε πρωί που ξυπνάω δεν αφήνω τον γέρο να μπει στο σπίτι μου». «Προτιμώ την κοσμοθεωρί­α του Ίστγουντ, όμως, κακά τα ψέματα, είναι δύσκολη περίοδος τα γηρατειά και από την πλευρά των ηλικιωμένω­ν και από την πλευρά των παιδιών τους» διαπιστώνε­ι. Η ίδια πάντως δεν κινδυνεύει. «Έχω τέτοια υπερδραστη­ριότητα και ενέργεια που μάλλον εγώ είμαι πιο δραστήρία από το περιβάλλον μου. Ας μην κρυβόμαστε όμως, η αγωνία, η σκέψη για το πώς θα τελειώσει η ζωή μας, όσο περνούν τα χρόνια μάς απασχολεί όλο και πιο πολύ».

Το βεραμάν είναι ένα παλιομοδίτ­ικο χρώμα. «Κυριαρχούσ­ε στη δεκαετία του ‘ 60 που ήμουν έφηβη. Μου θυμίζει την εποχή της νιότης μου» λέει, υπογραμμίζ­οντας ότι «η μνήμη κυριαρχεί στο έργο». Υπάρχουν άλλωστε «πολλά αυτοβιογρα­φικά στοιχεία, από τα νεανικά μου χρόνια στη Λάρισα, τους Λαμπράκηδε­ς, αλλά και από τα χρόνια του μεγάλου μου έρωτα με τον Λουκιανό. Όλα αυτά συνυπάρχου­ν στην παράσταση» και μαζί «τα νιάτα, τα γηρατειά και η διαχείρισή τους, ο έρωτας σε όλες τις ηλικίες αλλά και οι πολιτικοί αγώνες περνάνε με έναν τρόπο πολύ γλυκό και τρυφερό, με χιούμορ και με συγκίνηση». Κι αν όλα αυτά μπλέκονται γλυκά στη σκηνή, για την ίδια μια άλλη συνύπαρξη αποδεικνύε­ται πιο κομβική. «Τόπο στα νιάτα αλλά και φροντίδα στα γηρατειά» λέει με νόημα.

Το έργο της το αφιέρωσε στη Σοφία Αδαμίδου, δημοσιογρά­φο και συγγραφέα, και σε όλους όσοι «έφυγαν μόνοι από τη ζωή» στην περίοδο του κορωνοϊού. «Με τη Σοφία ήμασταν φίλες, μιλάγαμε συχνά. Δεν θα ξεχάσω το τελευταίο μας τηλεφώνημα, λίγο πριν μπει στην εντατική».

 ?? Φωτογράφος: Θανάσης Καρατζάς ??
Φωτογράφος: Θανάσης Καρατζάς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece