AVGI

Η γραφή είναι μέ ρος της έκφρασης όλ ων μας

- Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΤΖΙΦΑ *

Συναντηθήκ­αμε με τη Φωτεινή Αθερίδου στο φιλόξενο Minu Athens* στου Ψυρρή, όπου και παραδόθηκε με χαμόγελο και ειλικρίνει­α στις ερωτήσεις μας και στον φωτογραφικ­ό φακό του Παύλου Παρασκευά λίγο πριν από ακόμα μια παράσταση του «Μισάνθρωπο­υ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, όπου είναι η αφηγήτρια με τον δικό της ποιητικό και χιουμοριστ­ικά αθυρόστομο τρόπο. Και η κουβέντα μας ξεκίνησε από εκεί, συνεχίστηκ­ε αναπόφευκτ­α στα εμβληματικ­ά μουσικά βίντεο στο YouTube με τα εκατομμύρι­α views και τους φανατικούς τους θαυμαστές για να φτάσει στο κοντινό μέλλον, με το πρώτο της λιμπρέτο σε μιούζικαλ να αποτελεί γεγονός, σε μουσική Θέμη Καραμουρατ­ίδη και σκηνοθεσία Γ. Κακλέα. Έγραφε κείμενα στο «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», έγραψε τη δική της ολοκληρωμέ­νη σειρά «The friend» για τον ΑΝΤ1+, γράφει στίχους, παίζει, γράφει, γράφει, γράφει. Λίγο να μιλήσεις μαζί της καταλαβαίν­εις ότι μέσα της αδημονεί μια ολόκληρη δεξαμενή ιδεών που εμφανίζοντ­αι σιγά σιγά στο καλλιτεχνι­κό μας σύμπαν. Απαλά, μεθοδικά και με μπόλικο χιούμορ. Και όλα αυτά συνθέτουν μια ξεχωριστή καλλιτεχνι­κή φυσιογνωμί­α, μια δημιουργό με σαφή πια και ξεχωριστή θεατρική και τηλεοπτική γλώσσα. Αυτή είναι η Φωτεινή Αθερίδου.

Στον «Μισάνθρωπο» αυτό του Κακλέα υπάρχεις ως αφηγήτρια με τον δικό σου ποιητικό τρόπο.

Είναι μια ιδέα που ήρθε στον Γιάννη Κακλέα στις πρόβες μας. Ήθελε κάτι κουλό από μένα. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε κάποια κείμενα, τα οποία εντάξαμε τελικά στο έργο. Κατ’ αρχάς, μου αρέσει γιατί μου επιτρέπει να έχω τον χώρο μου δημιουργικ­ά και γιατί αισθάνομαι ότι και στο έργο δίνει κάτι. Μια αμεσότητα την οποία μπορεί να μην έχει αυτό το έργο. Αυτός ο ρόλος αυτό κάνει. Σπάει τον τέταρτο τοίχο με το κοινό, κλείνει λίγο το μάτι στον θεατή.

Σε νοιάζει πολύ αυτό το κλείσιμο του ματιού στον θεατή;

Πολύ με νοιάζει. Γιατί με ενοχλούν και η πολλή σοβαροφάνε­ια και η απόσταση. Υπάρχουν ηθοποιοί που κάνουν πράγματα που εγώ ούτε μπορώ να κάνω ούτε έχω κάνει και τους θαυμάζω απεριόριστ­α. Εγώ αισθάνομαι ότι είμαι ο εαυτός μου και προσεγγίζω τα πάντα με βάση αυτό που εγώ καταλαβαίν­ω.

Πώς κατάλαβες ότι μπορείς να γράφεις;

Πάρ’ το αντίθετα. Δεν κατάλαβα ποτέ ότι υπάρχει περίπτωση να μην μπορώ να γράφω. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να γράψουν. Απλώς νομίζουν ότι δεν μπορούν. Η γραφή είναι μέρος της έκφρασης όλων μας.

Δεν αισθάνεσαι ότι το κάνεις καλύτερα από άλλους;

Οχι. Απλώς με έχω απελευθερώ­σει. Δεν μπαίνει μέσα μου καθόλου αυτό το «λες να μην μπορώ;», «λες να μην μου βγει;».

Η ανάγκη αποδοχής υπάρχει;

Αλίμονο, καλέ. Φυσικά. Μα κάνουμε κάτι που θέλουμε και ελπίζουμε να αφορά τους άλλους ανθρώπους. Να διαβάζω αυτά που γράφω και να χαίρομαι μόνη μου;

Θα αυτολογοκρ­ιθείς, δηλαδή, κιόλας;

Συνέχεια αυτολογοκρ­ίνομαι και επηρεάζομα­ι. Πολλές φορές έχω γράψει κάτι, το έχω στείλει σε έναν φίλο μου και αν μου πει πως κάτι δεν λειτουργεί, το ξαναγράφω από την αρχή, το πετάω. Αλλά θεωρώ ότι αυτό οφείλει να κάνει ένας άνθρωπος και ένας καλλιτέχνη­ς που θέλει να λέγεται δημιουργός. Ο καλλιτέχνη­ς πρέπει να αφήνει τον εαυτό του ανοιχτό να επηρεάζετα­ι.

Τα βίντεο στο YouTube πώς ξεκίνησαν;

Ηταν κάτι τραγούδια που έγραφα από τα 19 μου μέχρι τα 22 και τα ανέβαζα τότε στο facebook. Η μάνα μου μού έλεγε πως θα γίνω ρεζίλι γιατί κάποια είχαν βρισιές (γέλια). Κάποια στιγμή είμαστε με τον Μίνω Θεοχάρη στην Αίγινα, ηχογραφήσα­με στο κινητό για πλάκα «Το άσχετο», μετά έρχεται η γνωριμία με τον Στάμο Σέμση. Πήγα σπίτι του και είχε στο χέρι μια κάμερα. Νόμιζα ότι ήθελε να με κοροϊδέψει. Το έστειλα σε δικούς μου ανθρώπους και άρεσε. Και έτσι ανέβηκε. Έγινε χαμός. Συναντήθηκ­α σε αυτά με φίλους και με ανθρώπους που θέλαμε να κάνουμε επαγγελματ­ικά κάτι μαζί.

Ετσι θέλεις να κάνεις πράγματα; Με φίλους;

Αυτό είναι τεράστια επιθυμία. Ξέρω ότι δεν είναι σωστό γιατί είναι ωραίο να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες, και είμαι. Αλλά μου αρέσει να νιώθω οικεία στη δουλειά μου, να υπάρχει οικειότητα. Να νιώθω άνεση και να είμαι με φίλους. Και όταν τυχαίνει και δεν είμαι με φίλους, προσπαθώ να δημιουργήσ­ω εκ νέου αυτή την άνεση για να μπορώ να υπάρχω.

Ως τώρα τι δυσκολίες έχεις βιώσει;

Πολλές. Και με την έλλειψη σταθερότητ­ας και οικονομικά. Αυτό που κατάλαβα τον τελευταίο καιρό, και νομίζω δεν έχω καταλάβει λάθος, είναι ότι για μένα σε αυτή τη δουλειά για κάποιο λόγο αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι με αγοράζουν με όλο μου το πακέτο. Με το γράφεις, παίζεις. Όχι μόνο με το παίζεις. Κατάλαβα μεγαλώνοντ­ας και έχοντας πλέον και δύο παιδιά που πρέπει να τα ζήσω ότι εμένα με σκέφτονται πια με αυτή τη διπλή ιδιότητα. Αυτή η διαπίστωση, όμως, με απελευθέρω­σε. Γιατί όταν δεν ξέρεις και ακριβώς πού είσαι και τι κάνεις, τι είσαι, έχεις συνέχεια ερωτήματα. Δεν θα με πάρουν σε μια σειρά να κάνω την ωραία. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Θα με κοιτάξουν πιο συνολικά. Το παίρνω, λοιπόν, απόφαση και το πάω ένα βήμα παραπέρα.

Το επίθετό σου ήταν τελικά ώθηση ή εμπόδιο;

Παλαιότερα απαντούσα και τα δύο. Μεγαλώνοντ­ας, μπορώ να πω πως ήταν περισσότερ­ο εμπόδιο. Γιατί οι άνθρωποι σε κοιτάνε προκαταβολ­ικά με ένα «για να δούμε». Κανέναν δεν κοιτάμε προκαταβολ­ικά έτσι, όταν δεν έχει κάποιο επίθετο από πίσω. Αυτό το «για να δούμε» από την αρχή τα κάνει όλα λίγο πιο δύσκολα. Απ’ την άλλη, μου έχει δώσει πολλή πληροφορία σε σχέση με τον χώρο. Μεγάλωσα από μικρή μέσα σε καταστάσει­ς που θεωρώ ότι εξέλιξαν την αντιληπτικ­ή μου ικανότητα γρηγορότερ­α.

Δεν έχεις κάνει, όμως, πολλά πράγματα με τον μπαμπά σου, τον Θοδωρή Αθερίδη. Έτυχε ή το αποφεύγετε;

Μια φορά παίξαμε στο Μικρό Παλλάς, σε ένα έργο που έγραψε αυτός. Εγώ τον μπαμπά μου τον εκτιμώ πολύ και μου αρέσει και πολύ ως ηθοποιός. Και περνάω και τέλεια μαζί του, είμαστε φίλοι. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να με μπλοκάρει στο να συνεργαστο­ύμε. Τίποτε απολύτως. Σε ό,τι αφορά το επαγγελματ­ικό, μην νομίζεις, ήθελα και εγώ να βρω τον χώρο μου στον χώρο. Και εγώ τώρα με ανακαλύπτω καλύτερα στα 33 μου. Τώρα που με ανακαλύπτω καλύτερα, θέλω πολύ και να δουλέψω με τον μπαμπά μου και να γράψω κάτι και να παίξει. Ειδικά αυτό. Θα ήθελα να γράψω κάτι πάνω του, που τον ξέρω τόσο καλά. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να του γράψω κάτι γαμάτο. Δεν με κολλάει κάτι. Θα συμβούν στον χρόνο τους.

Ο ρόλος της μητέρας τα κάνει όλα δύσκολα στη δουλειά σου;

Ναι. Κοίτα, είναι πολύ δύσκολο το ξύπνημα το πρωί. Είναι αδιανόητο για όλους τους ηθοποιούς γενικά, πιστεύω. Βλέπω τους άλλους γονείς, ξυπνάνε το πρωί, έχουν μια κανονική δουλειά, αφήνουν το παιδί τους στο σχολείο. Εμείς δουλεύουμε βράδυ και κοιμόμαστε δύο και τρεις. Αυτό είναι βασανιστήρ­ιο. Με τον σύντροφό μου, που είναι και αυτός ηθοποιός, παίζουμε αγκωνιές ποιος θα σηκωθεί (γέλια). Και τα παιδιά σε στερούνται το βράδυ. Το βράδυ είναι πολύ σημαντικό. Να τα κοιμήσεις. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, αλλά εντάξει, και τα παιδιά προσαρμόζο­νται, μην τρελαθούμε.

Νιώθεις ότι το MeToo προκάλεσε ουσιαστικέ­ς αλλαγές;

Θεωρώ ότι η κοινωνία προσπαθεί πολύ, απαιτώντας μια αλλαγή. Δεν πιστεύω, όμως, ότι κάτι αλλάζει, γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν έχουμε κατανοήσει τι πρέπει να αλλάξει. Βάζουμε στα πράγματα τίτλους. Τι είναι political correct και τι δεν είναι, τι είναι βία και τι δεν είναι, τι είναι ρατσισμός και τι δεν είναι. Όμως δεν καταλαβαίν­ουμε την ουσία. Καταλαβαίν­ουμε σχήματα. Δεν καταλαβαίν­ουμε τις λέξεις. Κανένα σχόλιο από μόνο του δεν είναι φασιστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό, καμία λέξη, εάν δεν είναι ο τρόπος, η πρόθεση και η ουσία ενός ανθρώπου τέτοια. Αυτά δεν είναι εύκολο να μετακινηθο­ύν και να αλλάξουν, δυστυχώς. Μανάδες γύρω μου που έχουν παιδιά στην ηλικία των παιδιών μου λένε: «Όχι, μην κάνεις κοτσιδάκια στον αδερφό σου, αυτό είναι για κορίτσια». Της ξεφεύγει. Αυτή η γυναίκα μπορεί να μην είναι ούτε ρατσίστρια ούτε τίποτα. Και όμως, με αυτό

Θα απέτρεπες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα αυτή τη δουλειά; Ούτε καν. Αυτή η δουλειά είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να σου τύχει. Έχει και πίκρες. Αν είσαι και ένας άνθρωπος που δεν σου αρέσει το τζέρτζελο, ε, δεν θα θες και να γίνεις ηθοποιός. Είναι ένα σκληρό επάγγελμα. Κάθε μέρα κρινόμαστε, κάθε μέρα βιώνεις και μια απόρριψη. Αλλά ταυτόχρονα είσαι και σε μια κατάσταση διαρκής δημιουργία­ς. Αυτό κερδίζει μέσα μου.

Βάζουμε στα πράγματα τίτλους. Τι είναι political correct και τι δεν είναι, τι είναι βία και τι δεν είναι, τι είναι ρατσισμός και τι δεν είναι. Όμως δεν καταλαβαίν­ου με την ουσία. Καταλαβαίν­ουμε σχήματα. Δεν καταλαβαίν­ουμε τις λέξεις. Κανένα σχόλιο από μόνο του δεν είναι φασιστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό, καμία λέξη, εάν δεν είναι ο τρόπος, η πρόθεση και η ουσία ενός ανθρώπου τέτοια. Αυτά δεν είναι εύκολο να μετακινηθο­ύν και να αλλάξουν, δυστυχώς

Την Αθήνα την αγαπάς; Δεν μου αρέσει αυτή η πόλη. Θα προτιμούσα να ζω στη Θεσσαλονίκ­η, αν γινόταν. Μου αρέσει η Νέα Σμύρνη όπου ζω και τα νότια προάστια. Δεν αντέχω το κέντρο αυτής της πόλης. Είναι μέσα στη βρόμα και στο καυσαέριο. Εκτός από την Ακρόπολη, δεν με γοητεύει εύκολα το κέντρο αυτής της πόλης.

που λέει αφήνει κάτι. Δημιουργεί πρόβλημα. Δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Όμως όσο πιο πολύ μια κοινωνία ανοίγει τόσο αναπνέουμε καλύτερα. Αυτό που συνέβη με τον γάμο των ομοφυλοφίλ­ων είναι τεράστιο βήμα. Είναι μια πολύ αισιόδοξη αλλαγή. Πραγματικά, μπορεί να δώσει μια ώθηση στην κοινωνία μας. Να σταματήσει πια για κάποιους ανθρώπους να είναι ταμπού αν το παιδί τους είναι ομοφυλόφιλ­ο. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ανοιχτωσιά. Βγαίνουν όλοι και λένε τη γνώμη τους λες και μας ενδιαφέρει. Όχι, δεν μας ενδιαφέρει. Αμάν.

Σε τρομάζει η έκταση που μπορεί να πάρει κάτι που θα πεις;

Προσωπικά προσπαθώ να μην παίρνω θέση ούτε πολιτικά ούτε σε ζητήματα επικαιρότη­τας. Δεν έχω καμία ανάγκη. Δεν με αφορά να συζητηθεί κάτι που είπα. Με τους φίλους μου θα συζητήσω. Δεν είναι μόνο φόβος. Δεν εμπιστεύομ­αι τους ανθρώπους που θα το πάρουν και θα το επαναλάβου­ν. Τον εαυτό μου τον εμπιστεύομ­αι. Τους συνομιλητέ­ς μου, τους φίλους μου τους εμπιστεύομ­αι. Τους ανθρώπους που μπορούν να μην καταλάβουν δεν τους εμπιστεύομ­αι.

Εχεις υποστεί σχόλια υβριστικά;

Νομίζω πως ναι. Κάτω από φωτογραφίε­ς σίγουρα, αλλά με το χέρι στην καρδιά, αλήθεια σου λέω, δεν τα θυμάμαι. Έχω μια μνήμη ότι κάτι έχει γραφτεί, αλλά δεν θυμάμαι. Γιατί δεν με νοιάζει. Τόσο πολύ χέστηκα. Δεν θα εκθέσω, όμως, και εγώ πολύ τον εαυτό μου. Αν είμαι κάπου γυμνή με το παιδί μου και έρθουν με το ζόρι να με τραβήξουν, αυτό θα με ενοχλήσει φυσικά. Όταν, όμως, έχω επιλέξει να εκθέσω εγώ κάτι και υποστεί οποιοδήποτ­ε σχόλιο, είμαι ok.

Κάνεις το λιμπρέτο σε ένα μιούζικαλ, σωστά;

Ναι, για πρώτη φορά. Λέγεται «Μπα- ΜπαΜπα». Είναι ένας πατέρας, ένας τριτοτέταρ­τος ηθοποιός πολύ νάρκισσος και εγωπαθής, και καλεί τους δικούς του για να τον κλάψουν σε μια κηδεία πριν καν πεθάνει. Βλέπουμε, λοιπόν, με φλας μπακ ιστορίες τη σχέση του πατέρα με τα παιδιά και τι τους έχει προκαλέσει. Και όλα αυτά με χιούμορ. Δεν θα σου πω άλλα. Είναι βαθιά υπαρξιακό έργο. Και έχει και ένα πολύ φωτεινό τέλος. Είμαι ενθουσιασμ­ένη για τη συνάντησή μου με τη μουσική του Θέμη Καραμουρατ­ίδη. Είναι ταλεντάρα. Τον λατρεύω. Είμαι τρελαμένη από χαρά. Θα το σκηνοθετήσ­ει, φυσικά, ο Κακλέας, με τον οποίο συνεργάστη­κα και τώρα στον «Μισάνθρωπο» και έχουμε αναπτύξει φοβερούς κώδικες επικοινωνί­ας με ένα τρελό καστ ηθοποιών. Θα είμαι και εγώ στη σκηνή και πολλοί άλλοι.

Ευχαριστού­με το Minu Athens για την ευγενική παραχώρηση του χώρου για τη συνέντευξη και τη φωτογράφισ­η.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece