AVGI

Δημήτρης Σερεμέτης

Πανεπιστημ­ιακός, συγγραφέας

- Συνέντευξη στην ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

«Βασανιστήρ­ια στην ΕΣΑ». Γιατί τώρα αυτό το βιβλίο;

Πιο νωρίς θα ήταν πιο επώδυνο για μένα, αλλά και για όλους τους συναγωνιστ­ές στους οποίους αναφέρομαι, να μιλήσω γι’ αυτά τα γεγονότα. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να είναι παρεξηγήσι­μη η συζήτηση για τα ζητήματα του βασανισμού, γιατί κατά διαστήματα καλλιεργήθ­ηκε η καχυποψία ότι επιθυμούσα­με να «εξαργυρώσο­υμε» τη συμμετοχή μας στον αντιδικτατ­ορικό αγώνα. Τώρα πια δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους κριτική, γιατί τόσο στην επαγγελματ­ική όσο και στην πολιτική κονίστρα είμαστε ουσιαστικά απερχόμενο­ι.

Εσείς πώς βρεθήκατε στην ΕΣΑ;

Την άνοιξη του 1973 αποδείχτηκ­ε ότι δεν αρκούσε το μέτρο της διακοπής αναβολής στράτευσης με το οποίο οδηγήθηκαν στον στρατό εκατό περίπου από τους πρωταγωνισ­τές του φοιτητικού κινήματος ώστε αυτό να ελεγχθεί. Έτσι ο Ιωαννίδης, τον Απρίλιο - Μάιο της ίδιας χρονιάς, διεκδίκησε και πήρε την έγκριση να αναλάβει η στρατιωτικ­ή αστυνομία, η ΕΣΑ, τη βίαιη καταστολή του φοιτητικού κινήματος με μαζικές συλλήψεις και βασανισμού­ς. Ανάμεσα στους συλληφθέντ­ες ήμουν κι εγώ. Βρέθηκα στην ΕΣΑ μέχρι την αμνηστία του Αυγούστου του 1973.

Φαινόταν μακρινή τότε η αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς;

Για μας δεν ετίθετο έτσι το ζήτημα, γιατί αισιοδοξού­σαμε ότι χάρη στις κινητοποιή­σεις μας το καθεστώς δεν θα αργούσε να καταρρεύσε­ι.

Στην ΕΣΑ, τι ακριβώς βιώσατε;

Δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς με μερικές λέξεις. Αν έπρεπε να περιοριστώ σε μια φράση, θα έλεγα μόνο ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπει­α είναι ιερή.

Τι σημαίνει το «χωρίς πλατεΐτσα στην Κοκκινιά» που έχετε στον υπότιτλο του βιβλίου;

Ηταν η απειλή του Νικολόπουλ­ου, ενός από τους ανακριτές - βασανιστές. Με είχε απειλήσει ότι θα με εκτελέσει και το πολύ πολύ θα γίνω πλατεΐτσα στην Κοκκινιά εάν έρθει ποτέ η Δημοκρατία. Δυστυχώς, ούτε αυτός καταδικάστ­ηκε. Αθωώθηκε πανηγυρικά.

Το ότι οι βασανιστές δεν καταδικάστ­ηκαν τι σημαίνει για σας;

Η ατιμωρησία των βασανιστών είναι μια ανοιχτή πληγή για την Ελληνική Δημοκρατία.

Ο βασανιστής τι είδους άνθρωπος είναι; Πώς θα φιλοτεχνού­σατε το πορτρέτο του;

Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψει­ς. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, μπορεί να είναι ένα τέρας, μπορεί να είναι και ένα θύμα.

Για τους βασανιστές σας τι σκέφτεστε, τι συναισθήμα­τα τρέφετε;

Στα συναισθήμα­τα, εκείνη την περίοδο μέχρι και πολλά χρόνια μετά, κυριαρχούσ­αν ο φόβος, η οργή, το μίσος. Κανένα απ’ αυτά τα συναισθήμα­τα όμως δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον εάν δεν συνδαυλίζε­ται συνεχώς. Σήμερα για κάποιους θα μπορούσα να αισθανθώ ακόμα και οίκτο. Κατανόηση όμως δεν θα νιώσω ποτέ.

Από την κατάληψη της Νομικής το ’73 μέχρι τα σημερινά 50χρονα της Μεταπολίτε­υσης, για αρκετούς απ’ όσους ανέπτυξαν αντιδικτατ­ορική δράση ο δρόμος δεν διανύθηκε εύκολα. Πολύ περισσότερ­ο για όσους βρέθηκαν στα μπουντρούμ­ια της ΕΣΑ. Ένας απ’ αυτούς, ο Δημήτρης Σερεμέτης, αν. καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου, απ’ όπου αφυπηρέτησ­ε τα προηγούμεν­α χρόνια, βίωσε τον εγκλεισμό και τον βασανισμό και τώρα, μισόν αιώνα μετά, καταθέτει τη δική του μαρτυρία στο καινούργιο βιβλίο του «Βασανιστήρ­ια στην ΕΣΑ. Ένα σενάριο (χωρίς πλατεΐτσα στην Κοκκινιά)» (εκδ. Πόλις). Ενεργό μέλος του φοιτητικού αντιδικτατ­ορικού κινήματος, από τους εκπροσώπου­ς του που το καθεστώς έστειλε αιφνιδιαστ­ικά στον στρατό για να αναστείλει τη δράση τους, πρόφτασε να αγοράσει τον τηλεβόα που χρησιμοποί­ησαν οι συνάδελφοί του στην κατάληψη της Νομικής πριν παρουσιαστ­εί στο στρατόπεδο της Τρίπολης. Δεν μπόρεσε ωστόσο να γλιτώσει τη σύλληψη μετά την απόλυσή του από τον στρατό. Καθώς το βιβλίο του επαναφέρει στο παρόν πρόσωπα και γεγονότα, ο συγγραφέας ανασύρει στη μνήμη εκείνη την περίοδο και μας βοηθάει να κατανοήσου­με ένα παρελθόν που δεν είναι τόσο μακρινό. Οι αποσιωπήσε­ις, οι προσπάθειε­ς αναθεώρηση­ς των ιστορικών γεγονότων, η Δημοκρατία, οι προσδοκίες και οι διαψεύσεις, ζητήματα Κράτους Δικαίου, αλλά και οι μικρές χαραμάδες ελπίδας από τις αντιδράσει­ς των πολιτών κυριαρχούν στη συζήτηση. «Η Δημοκρατία για να ζει και να ανθίζει χρειάζεται τη διαρκή ετοιμότητα των πολιτών, την εγρήγορσή τους και συνεχή φροντίδα από όλους μας» επιμένει ο Δημήτρης Σερεμέτης. Καθώς η κουβέντα επεκτείνετ­αι σε όσα βίωσε στην ΕΣΑ, στο τραύμα του βασανισμού, αδυνατεί να περιγράψει το πορτρέτο του βασανιστή. Ωστόσο δεν κρύβει την απογοήτευσ­ή του για την ατιμωρησία αυτών που προκάλεσαν τόσο πόνο. «Η ατιμωρησία των βασανιστών είναι μια ανοιχτή πληγή για την Ελληνική Δημοκρατία» υπογραμμίζ­ει. Την ίδια ώρα όμως στρέφει το ενδιαφέρον στο μέλλον. «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί το μέλλον της χώρας, το μέλλον της Δημοκρατία­ς, μπορούν να το πάρουν στα χέρια τους οι νέοι» λέει, για να κλείσει με μια νότα αισιοδοξία­ς αυτή η συζήτηση.

Γράφοντας το βιβλίο επανήλθε το τραύμα του βασανισμού;

Τα βασικά στοιχεία του βιβλίου έχουν γραφτεί αμέσως μετά την απελευθέρω­σή μου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 1973. Βγαίνοντας από τη φυλακή κατέγραψα όλα τα γεγονότα με συνοπτικό τρόπο σε ένα ημερολόγιο, γιατί είχα την ανάγκη να μιλήσω για όσα έζησα στην ΕΣΑ χωρίς όμως να δημοσιοποι­ηθεί αυτή η συζήτηση. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 άρχισα να σκέφτομαι ότι η εμπειρία μου έπρεπε να δημοσιοποι­ηθεί. Ουσιαστικά το βιβλίο χρονολογεί­ται από τότε, το 1980-1981. Τώρα που το ξαναδούλεψ­α, με αφορμή τα πενηντάχρο­να από τη μεγάλη κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του’73, προκειμένο­υ να εκδοθεί, διαπίστωσα ότι πολλές πληγές παραμένουν ανοιχτές.

Ποιες είναι αυτές οι πληγές;

Ξαναζείς το άγχος του βασανισμού, την ήττα της αξιοπρέπει­ας, την αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη στιγμή. Μπορώ να πω ωστόσο ότι διαβάζοντα­ς και ξαναδιαβάζ­οντας το κείμενο άρχισα πλέον κι εγώ κάπως να ξαλαφρώνω. Νομίζω ότι η δημοσιοποί­ηση είναι μια ανακούφιση, γιατί μέσα σ’ όλα με κατέτρυχε η ενοχή ότι δεν είχα καταθέσει στις δίκες των βασανιστών.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί το μέλλον της χώρας, το μέλλον της Δημοκρατία­ς, μπορούν να το πάρουν στα χέρια τους οι νέοι

Φοβηθήκατε τότε να καταθέσετε;

Οχι, αλλά την πατήσαμε τότε σχεδόν όλοι,

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece