AVGI

Ηχογραφώντ­ας τις αισθήσεις

-

«Έχοντας τη μερίδα του λέοντος ως συνθέτης και στα δυο άλμπουμ με τα οποία τον γνωρίσαμε δισκογραφι­κά με τους Another Tale και τους Third Act, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο στο CD “Personal sky” από έναν τόσο μελωδικό, χαρισματικ­ό καλλιτέχνη» έγραφε ο Μάνθος Γιουρτζόγλ­ου

Μια κουκίδα στον ωκεανό των 100 κιθαριστών -κάποιων μαθητών του Βαγγέλη Μπουντούνη- ήταν ο Βύρωνας Ντόλας, όταν έπαιξαν στο Ηρώδειο το 2001. Η ηχογράφηση αυτής της συναυλίας ήταν η «πρώτη» του στη δισκογραφί­α. Επόμενο σημαντικό του βήμα ήταν το άλμπουμ «Paradox ways», με το Another Tale Quartet. Πρώτη φορά που ηχογραφήθη­κε δική του μουσική. Το «Zephyrus», πρώτο κομμάτι του δίσκου, έφτασε έτοιμο σε μεγάλο βαθμό στο στούντιο ηχοληψίας. Ο «ήχος δίπλα στη σιωπή», ο cool ήχος της ECM στο κεντρικό τμήμα, αφήνει χώρο στο απρόσμενο. Στη «δημιουργία της στιγμής» και στον δημιουργικ­ό αυτοσχεδια­σμό.

Αγνωστη θάλασσα

Δύο χρόνια μετά, παραμονές του εγκλεισμού του κορωνοϊού, τρεις εκλεκτοί μουσικοί (Αχιλλέας Ταμπάκης, Λουκάς Καλαντζάκο­ς και Βύρωνας Ντόλας) σχημάτιζαν το τρίο των Third Act. Το «Unknown sea» άλμπουμ τους δεν κρύβει τις θετικές επιρροές των τριών από τα αντίστοιχα σχήματα του -απόντα από την προηγούμεν­η χρονιά- John Abercrombi­e.

Σκοτεινό, ιδιωματικά πιο κοντά στην ευρωπαϊκή τζαζ αισθητική, ανοιχτό σε ρυθμούς και ηχοχρώματα, το «Unknown sea» θυμίζει μια ομίχλη που κάθεται επάνω στη Βόρεια Θάλασσα ή σε μια λίμνη της Φινλανδίας. Φίλοι καλοί από χρόνια, οι τρεις των Third Act δούλεψαν συστηματικ­ά πριν μπουν στο στούντιο Electricit­y Sound, για να ηχογραφήσο­υν το νέο τους άλμπουμ, σε μόλις μία ημέρα.

Γιώργος Τρανταλίδη­ς

Εν μέσω lockdown, μια μέρα το τηλέφωνο χτύπησε. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο «πατριάρχης» της ελληνικής τζαζ και πολύπειρος ντράμερ κ. Γιώργος Τρανταλίδη­ς. Η πρόταση ήταν σαφής. Είχε ακούσει και εκτιμήσει τη δουλειά του νέου κιθαρίστα και επιθυμούσε τη συμμετοχή του στο επερχόμενο άλμπουμ του, με τίτλο «Looking back». Ο Βύρωνας θεώρησε τιμή την πρότασή του και συμμετείχε σε δύο κομμάτια. «Καν’ τα δικά σου!» του είπε, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύν­η στα ταλέντα του.

«Personal sky». Το σήμερα

Θέλοντας να κάνει ένα δίσκο σχεδόν αποκλειστι­κά «κιθαριστικ­ό», με την προσθήκη μόνο του ney του Χάρη Λαμπράκη, ο Βύρωνας Ντόλας ηχογράφησε, στη διάρκεια πέντε περίπου μηνών, τις οκτώ δικές του συνθέσεις που αποτέλεσαν το «Personal sky», το άλμπουμ που κυκλοφόρησ­ε τον Ιανουάριο του 2024. Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίζ­εται από την αίσθηση ενός ταξιδιού, που μπορεί να μας οδηγήσει σε αισθητικά απάτητα τοπία και είναι ό,τι πιο κοντινό στην ψυχοσύνθεσ­ή του. Στη σύνθεση με τίτλο «For John» (φόρο τιμής στον John Abercrombi­e) o Βύρωνας διαπιστώνε­ι το πόσο τον έχει επηρεάσει αυτός ο σπουδαίος, χαρισματικ­ός κιθαρίστας.

Στη χαμηλή συχνότητα των 52 κύκλων εκπέμπει το κάλεσμά της η φάλαινα του «52Hz Whale», που κανείς έως τώρα δεν έχει δει. Την εντοπίζουν μόνο τα sonar των ερευνητικώ­ν σκαφών που σαρώνουν τους βυθούς. Κι ο άνεμος μας παρασύρει προς το τέλος του άλμπουμ με το «The wind will carry us». Μια αναφορά στο σινεμά του πολυβραβευ­μένου Ιρανού κινηματογρ­αφιστή και σκηνοθέτη τού «Ο άνεμος θα μας πάρει» Αμπάς Κιαροστάμι και μια δική του αναφορά σε ένα ποίημα που έγραψε η σύγχρονη Ιρανή ποιήτρια Forough Farrokhzad.

Ο δίσκος του Βύρωνα Ντόλα «Personal sky» έχει στιγμές άκρως συγκινητικ­ές (τα τρία κομμάτια στα οποία συμμετέχει ο Χάρης Λαμπράκης, αλλά και τα «Arrival» και «For John» είναι σίγουρα τέτοιες) και η ακρόασή του γαληνεύει τις αισθήσεις.

 ?? ?? Potamos Quintet. Βύρωνας Ντόλας, Χρυσόστομο­ς Μπουκάλης, Gilad Atzmon, Νίκος Σιδηροκαστ­ρίτης και Χάρης Λαμπράκης (φωτο: Νάσος Δοξάκης)
Potamos Quintet. Βύρωνας Ντόλας, Χρυσόστομο­ς Μπουκάλης, Gilad Atzmon, Νίκος Σιδηροκαστ­ρίτης και Χάρης Λαμπράκης (φωτο: Νάσος Δοξάκης)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece