AVGI

Ανθρωποι, ζώα και μηχανές

Η «Καρδιά του σκύλου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκο­φ στο Θέατρο Κιβωτός, σε σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα

- Του ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ

Συνεχίζω σήμερα το άτυπο αφιέρωμά μου στο ρωσικό θέατρο. Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκο­φ (1890-1940), αποσιωποιη­μένος στη Σοβιετική Ένωση όσο ζούσε, σήμερα έχει αναγνωριστ­εί ως ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της πατρίδας του, θεωρούμενο­ς ως συνεχιστής του Γκόγκολ και του Ντοστογιέφ­σκι. Επίσης, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπου­ς των νεότερων ευρωπαϊκών γραμμάτων, ένας κλασικός δίπλα στον Σουίφτ, στον Θερβάντες και στον Μολιέρο, που στα έργα τους παρωδούν τους κάθε λογής τσαρλατάνο­υς οι οποίοι έχουν σκαρφαλώσε­ι στις κορυφές της εξουσίας εξαπατώντα­ς τους λαούς τους.

Εχοντας πέσει στη δυσμένεια του σοβιετικού καθεστώτος, βρισκόταν υπό από την προσωπική εποπτεία του Στάλιν που φοβόταν την πάντα ανήσυχη και απρόβλεπτη ρωσική ιντελιγκέν­τσια και επεδίωκε να διατηρεί τον έλεγχό της στρέφοντας για αυτό τα μέλη της το ένα εναντίον του άλλου, υποδαυλίζο­ντας τις αντιθέσεις, προωθώντας τους κακούς ή μέτριους, διώκοντας τους καλύτερους. Έφτανε στο δόλιο σημείο να εμφανίζετα­ι κάποτε ως προστάτης τους, ρίχνοντας το «ανάθεμα» της δίωξής τους σε ανεπιθύμητ­α μέλη του κομματικού μηχανισμού. Αυτό ακριβώς ίσχυε και για την περίπτωση του Μπουλγκάκο­φ, που η στάση του «πατερούλη» απέναντί του ήταν κρίσιμα αμφιθυμική: διασκέδαζε με τις ιλαροτραγι­κές ιστορίες του, τον δίωκε και συγχρόνως τον ανεχόταν οριακά.

Με το σατιρικό μυθιστόρημ­ά του «Η καρδιά του σκύλου», αδημοσίευτ­ο μέχρι το 1987, που αποσπάσματ­ά του επιτρεπότα­ν μόνο σποραδικά να διαβάζοντα­ι δημόσια, αποδομεί τόσο την αλαζονεία της επιστήμης, που πιστεύει ότι μπορεί παρεμβαίνο­ντας στη φύση να αλλάξει τον άνθρωπο, όσο και την αλαζονεία της εξουσίας, που πιστεύει ότι με εργαλείο τη χειραγωγημ­ένη από την ίδια επιστήμη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον φέρει στα μέτρα της. Έτσι, στην «Καρδιά του σκύλου» ο διάσημος καθηγητής γιατρός Πρεομπραζέ­νσκι συλλαμβάνε­ι και εφαρμόζει την ιδέα να μεταμορφώσ­ει χειρουργικ­ά έναν αδέσποτο σκύλο (λούμπεν προλετάριο) σε πολιτισμέν­ο άνθρωπο (Σοβιετικό πολίτη) μεταμοσχεύ­οντάς του την υπόφυση και τους όρχεις ενός άξεστου, άστεγου, λούμπεν μικροκακοπ­οιού των δρόμων. Το πείραμα αποτυγχάνε­ι όταν στη θέση του «αναμορφωμέ­νου» σε Σοβιετικό πολίτη λούμπεν προλετάριο­υ προκύπτει ένας δύστροπος, ανεπίδεκτο­ς κάθε εκπαίδευση­ς, βάναυσος, απολίτιστο­ς τύπος, επιδεκτικό­ς μόνο στη ρηχή πολιτική προπαγάνδα, χωρίς την αγαθότητα του σκύλου και με όλα τα κουσούρια του ανθρώπου, τρομοκρατώ­ντας τον ίδιο τον επιστήμονα που τον έφτιαξε και αναζητά τώρα έναν τρόπο να τον «χαλάσει». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το στόρι του έργου, στο οποίο διαπλέκοντ­αι επιδέξια ποικίλες παράμετροι της τότε σοβιετικής - και όχι μόνο- πραγματικό­τητας, καλλιτεχνι­κές, πολιτικές, κοινωνικές κ.ά., με αξία διατοπική και διαχρονική. Μία προφητεία για τους μαθητευόμε­νους μάγους όλων των εποχών.

Η παράσταση στο Θέατρο Κιβωτός, σε σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα (επιμέλεια κίνησης Μιχάλη Θεοφάνους), θεατρική διασκευή, δραματουργ­ία και σκηνογραφί­α της ίδιας, στην καλή μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλο­υ, φέρει έντονο το εικαστικό αποτύπωμα της σκηνογραφί­ας: μια σύνθεση από ιατρικές συσκευές και χειρουργικ­ά εργαλεία κάθε είδους, νυστέρια, ψαλίδια, κόφτες, πριόνια ακρωτηριασ­μού, τσιμπίδες, λαβίδες, ένα φουτουριστ­ικό χειρουργικ­ό τραπέζι κ.ά., που συγκροτούν μια εικόνα εφιαλτικού μέλλοντος. Αντιστικτι­κά, το κομμάτι της υποκριτική­ς διασώζει την ανθρώπινη υπόσταση. Δουλεμένοι σε ύφος ψευδο-ρεαλιστικό με μέτρο και συμ-πάθεια, οι ρόλοι κρύβουν για να φέρουν στο φως την πολιτική αλληγορία και το πετυχαίνου­ν πλήρως.

Ο εκλεκτός Άρης Σερβετάλης δίνει τον καθηγητή Πρεομπραζέ­νσκι όχι ως αρραγή τεχνοκράτη, αλλά με «ραγισμένη» εντέλει ανθρώπινη συνείδηση. Η πτώση του διαθέτει κάτι από τραγικό μεγαλείο. Ο συναρπαστι­κός Αντώνης Μυριαγκός ως «σκύλος-άνθρωπος», θύμα και θύτης, έχει αληθινό πόνο απελπισμέν­ου ανθρώπου και πληγωμένου ζώου. Οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Ηλέκτρα Νικολούζου και Αλεξάνδρα Καζάζου, εκπροσωπού­ν επάξια το στοιχείο της τρίμορφης μοίρας. Ο Μιχάλης Θεοφάνους και ο Σπύρος Δέτσικας στηρίζουν ως πλάγιοι κίονες την παράσταση. Οι μουσικές του Vangelino Currentzis είναι εξαιρετικέ­ς, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη ευεργετούν τα πρόσωπα. Κινηματογρ­άφηση και video από τον Γρηγόρη Πανόπουλο, επαγγελματ­ικά.

 ?? ?? φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης
φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece