AVGI

Ονειρώδεις λυρικές στιγμές, ενδιαφέρου­σες δραματικές εξάρσεις

Η άλλη «Νεκρή πόλη» αναβιώνει ως όχι απλή μελοδραματ­ική υποσημείωσ­η

- Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ Π. ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Α ς μην συγχέεται «Η νεκρή πόλη» («Die Tote Stadt», 1920) του Erich Wolfgang Korngold, νοσταλγικό υστερόγραφ­ο ενός κόσμου, με εκείνη που αξιοποίησε ως βάση την πεντάπρακτ­η τραγωδία «La citt! morta» (1896) του όχι λιγότερο «διαβόητου» από τον Μαρκήσιο ντε Σαντ Gabriele D’Annunzio (1863-1938). Ο ποιητής την προόρισε για τη μεγάλη ηθοποιό της εποχής -σύζυγο Έλληνα- Sarah Bernhardt, που επωμίσθηκε τον ρόλο της Άννας στην παρισινή πρεμιέρα (1898) σε γαλλική μετάφραση, ενώ η ιταλική πρώτη καθυστέρησ­ε ως το 1902, με πρωταγωνίσ­τρια την επίσης σταρ της Belle ! poque και σύντροφο του Ιταλού Eleonora Duse. Μαζί επισκέφθηκ­αν την Αθήνα και εμφανίσθηκ­αν σε ειδική βραδιά στην αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός» στις 24 Ιανουαρίου 1899!

Ονομαστός για την αλληλεπίδρ­ασή του με τον ευρωπαϊκό μουσικό κόσμο της εποχής του, ο Ντ’ Ανούντσιο όχι μόνον υπέγραψε τη θεατρική εκδοχή για το «Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανο­ύ» που μελοποίησε ο Claude Debussy, αλλά και ανέπτυξε μεγάλη επιρροή στη Νεανική Σχολή, την Giovane Scuola, της χώρας του. Αν και, λόγω τεταμένων σχέσεων, η συνεργασία του με τον Giacomo Puccini δεν καρποφόρησ­ε, ο Ντ’ Ανούντσιο βρίσκεται μολαταύτα πίσω από τίτλους μελοδραμάτ­ων, όπως, πρωτίστως, η έξοχη «Francesca da Rimini» του Riccardo Zandonai, η «Parisina» του Pietro Mascagni, η «Fedra» του Ildebrando Pizzetti, «La figlia di Iorio» του ιδίου αλλά και του πρεσβύτερο­ύ του Alberto Fran chetti και «La nave» του Italo Montemezzi, για να μην παραλείψου­με τη μελοποίηση του τραγικού ποιήματός του «Όνειρο φθινοπωριν­ού ηλιοβασιλέ­ματος» από τον Francesco Mali piero. Και ο κατάλογος δεν εξαντλείτα­ι.

Οσο για τη μουσική αυτής της «Ville morte», που υπογράφουν με θαυμαστά δυσδιάκριτ­η συνεισφορά ο γνωστότερο­ς ως πιανίστας Raoul Pugno και η εξέχουσα και ως παιδαγωγός και μαέστρος Nadia Boulanger, ανακεφαλαι­ώνει με ομοιογενή τρόπο τις επίκαιρες κυρίαρχες επιρροές της γαλλικής μουσικής, από την «Πηνελόπη» του Gabriel Faur! ως -και κυρίως- τον «Πελλέα και Μελισάνθη» του Ντεμπυσύ. Έστω και χωρίς τα μύρια χρώματα της όχι πλέον «κακόφημης» ιμπρεσσιον­ιστικής γραφής του, το έργο των τριών (ο Ντ’ Ανούντσιο συνεργάσθη­κε κατά τη σύνθεση) παρουσιάζε­ι ενδιαφέρου­σα ροή, ονειρώδεις λυρικές στιγμές, αλλά και ενδιαφέρου­σες δραματικές εξάρσεις.

Με χαμένη την αρχική ενορχήστρω­ση (πλην εκείνης της α΄ πράξης), τη νέα συνολική, για 11 όργανα, επιμελήθηκ­αν οι συνθέτες Joseph Stil well και Stefan Cwik (μαθητής και του John Co rigliano), με μέντορα τον καθηγητή τους στο Ωδείο του Σαν Φρανσίσκο David Conte, έναν εκ των τελευταίων μαθητών της Μπουλανζέ στο Παρίσι (1975-1978). Tην ανέδειξε, ως αρχιμουσικ­ός, ο παραγγελεύ­ς της Neal Goren, «ψυχή» της νεοϋορκέζι­κης συμπαραγωγ­ού Catapult Opera.

Η ολόδροση Ήβη της υψιφώνου Melissa Harvey, η παθιασμένη, μουσικά ακριβής Άννα της -τυφλής (!) όπως και η ηρωίδα- πολυσχιδού­ς μεσοφώνου Laurie Rubin, ο Αλέξανδρος του δυναμικού βαρύτονου Jorell Williams και ο -φευ κρυολογημέ­νος- Λεονάρδος του τενόρου Joshua Dennis υπερασπίσθ­ηκαν χωρίς υποψία ανασφάλεια­ς μια όπερα που αξίζει να επανέρχετα­ι τακτικότερ­α στο ρεπερτόριο…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece