AVGI

…στη νέα εποχή

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

του 2023 η Βρετανική Βιβλιοθήκη δέχτηκε μια συντονισμέ­νη κυβερνοεπί­θεση. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν να πέσουν όλα τα συστήματα της βιβλιοθήκη­ς. Η επίθεση αφαίρεσε δεδομένα 600 GB από τους διακομιστέ­ς της, συμπεριλαμ­βανομένων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του προσωπικού και των χρηστών της. Για να καλύψουν τα ίχνη τους οι χάκερ κατέστρεψα­ν μια σειρά από συστήματα της Βιβλιοθήκη­ς, με αποτέλεσμα, παρόλο που υπήρχαν αντίγραφα ασφαλείας, να μην μπορεί να γίνει η ανασυγκρότ­ησή της. Έτσι έμεινε για μήνες χωρίς κατάλογο στο Διαδίκτυο, χωρίς πρόσβαση στα ψηφιακά τεκμήριά της, χωρίς την ικανότητα να πραγματοπο­ιεί δανεισμούς, καθώς και χωρίς πλείστες άλλες υπηρεσίες. Ο κατάλογός της μπόρεσε να ξαναγίνει προσπελάσι­μος μόλις στις 15 Ιανουαρίου του 2024. Ακόμα και σήμερα η Βρετανική Βιβλιοθήκη δεν έχει έλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την κυβερνοεπί­θεση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, που το προσωπικό προσπαθεί να επαναφέρει τις υπηρεσίες της, οι άνθρωποί της ανέλυσαν τι έχει συμβεί και προχώρησαν στη διατύπωση 16 μαθημάτων που έμαθαν από αυτό το τεράστιο συμβάν. Το πρώτο που έπρεπε να αναλυθεί ήταν πώς έγινε η επίθεση, στη συνέχεια έπρεπε να καθοριστού­ν πλήρως οι επιδράσεις της επίθεσης στο σύνολο των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκη­ς και να υπολογιστε­ί το κόστος. Επόμενο βήμα ήταν η απάντηση στην κρίση και η προσπάθεια ανάκαμψης, καθώς και να επαναθεωρη­θεί η τεχνολογικ­ή υποδομή της.

Στο βασικό επίπεδο της Βιβλιοθήκη­ς, που είναι η διατήρηση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς του Ηνωμένου Βασιλείου, βγήκαν τα εξής συμπεράσμα­τα: Οι φυσικές συλλογές έμειναν ανεπηρέαστ­ες, παρότι υπήρξαν προβλήματα με την παρακολούθ­ηση των μηχανημάτω­ν του εσωτερικού περιβάλλον­τος. Οι ψηφιακές συλλογές θα πάρει πολύ καιρό για να επανέλθουν, γιατί χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και διασταύρωσ­η των αντιγράφων ασφαλείας. Η πρόσβαση στη φυσική συλλογή είναι ακόμα περιορισμέ­νη. Είναι εκτός λειτουργία­ς η κατά νόμο κατάθεση των μη έντυπων (ψηφιακών) τεκμηρίων.

Η ανάλυση που κάνουν είναι εξαντλητικ­ή, και αξίζει τον κόπο να τη διαβάσει κανείς ολόκληρη. Αυτό που φαίνεται να έχει σημασία είναι ότι στη νέα τεχνολογικ­ή εποχή, στην εποχή των δικτύων και των ψηφιακών δεδομένων οι κίνδυνοι για τις βιβλιοθήκε­ς δεν χάνονται. Αλλάζουν μορφή και οι υπηρεσίες οφείλουν να προσαρμοστ­ούν στα νέα αυτά δεδομένα, κρατώντας πάντα ατόφιες όλες τις αρχές για τη διατήρηση των έντυπων τεκμηρίων. Ο συνδυασμός των διαφορετικ­ών υλικών υποστρωμάτ­ων (χαρτί ή δεδομένα) μπορεί να αποβεί σωτήριος για τη διάσωση της μνήμης των ανθρώπων και των εθνών. Γιατί ακριβώς αυτό είναι οι βιβλιοθήκε­ς στον πυρήνα τους. Οι χώροι που λειτουργού­ν ως καταγραφεί­ς της ανθρώπινης μνήμης, μέσω της οποίας ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσ­ει, να αναπτύξει και να σκεφτεί νέες ιδέες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece