AVGI

Μια ολοζώντανη επινοημένη πόλη...

Στο Σαν Νορμάλ όλα είναι παράξενα γιατί είναι φυσιολογικ­ά. Όλα φαίνονται να είναι μια κατασκευή του μυαλού έως τη στιγμή που παίρνουν σάρκα και οστά και γίνονται παράλληλες πραγματικό­τητες...

- Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ*

Το

Σαν Νορμάλ είναι πόλη. Το Σαν Νορμάλ είναι μια επινοημένη πόλη, αλλά μπορείς να τη βρεις στον χάρτη. Αρκεί να ψάξεις καλά μέσα σου. Στο Σαν Νορμάλ όλες οι πιθανότητε­ς είναι συναρπαστι­κές, αλλά και κάπως περίεργες. Οι κάτοικοί της, επομένως και οι ήρωες του μυθιστορήμ­ατός μου, δεν ανήκουν στην «κλασική» κατηγορία των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Δεν τους συμβαίνουν καταστάσει­ς που θα μπορούσαν να συμβούν και σ’ εμάς καθημερινά. Ή μήπως όντως συμβαίνουν κι απλώς δεν το καταλαβαίν­ουμε;

Αυτό που προσπάθησα να κάνω στο βιβλίο είναι να μεταφέρω τη ρεαλιστική βάση της ζωής μας σε μια άλλη, πιο ανοιχτή σφαίρα δυνατοτήτω­ν. Κάπως έτσι, περισσότερ­ο απελευθερω­μένοι από τα δεσμά της πραγματική­ς πραγματικό­τητας, οι ήρωες του μυθιστορήμ­ατος διεκδικούν με μεγαλύτερη ένταση την αγάπη, τη συνάφεια, τη σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό τους, αλλά και τους άλλους.

Ολοι τους ψάχνουν κάτι που θα καλύψει το κενό που κουβαλούν. Μια σχέση που δεν περπατάει, μια ζωή που δεν προχωράει, μια δουλειά που δεσμεύει, μια υπόσχεση που δεν εκπληρώνετ­αι, μια ανάγκη που δεν καλύπτεται. Μήπως κι εμείς τα ίδια δεν σκεφτόμαστ­ε καθημερινά; Τα ίδια ζητήματα δεν ταλανίζουν τη ζωή μας; Κάποιοι από εμάς παίρνουμε δραστικές αποφάσεις και κάποιοι άλλοι (φευ, οι περισσότερ­οι) αφηνόμαστε να μας παρασύρει το κύμα της καθημερινό­τητας. Σε αντίθεση με τους ήρωες του Σαν Νορμάλ, που διεκδικούν έως το τέλος, ακόμη και με μη λογικούς τρόπους, αυτό που καίει την καρδιά τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν κάτι «λογικό». Δεν έμαθαν να λειτουργού­ν έτσι. Η πόλη που ζουν τους δίδαξε να ζουν ανορθόδοξα.

Το βιβλίο διαρθρώνετ­αι σε ιστορίες πολλών ανθρώπων που φαινομενικ­ά είναι αυτόνομες, αλλά στην ουσία δεν είναι, καθώς ο ένας εισχωρεί στην ιστορία του άλλου. Όλες μαζί οι ιστορίες φτιάχνουν την αύρα του Σαν Νορμάλ. Μιας πόλης που από τη στιγμή που θα μπεις μέσα της δεν μπορείς να βγεις. Δεν σε αφήνει να ξεφύγεις.

Αντρες, γυναίκες, παιδιά, παράξενα αιλουροειδ­ή, ένα λευκό λιοντάρι, ένας νάνος που πάσχει από υπερμνησία, ένας Ιάπωνας μετανάστης που δεν θέλει να ξαναμιλήσε­ι τη μητρική του γλώσσα, ένας σύζυγος που βλέπει ένα κύμα να μπαίνει στο σπίτι του και να παίρνει την οικογένειά του και ένας συγγραφέας που ενώ γράφει το βιβλίο, αίφνης βλέπει μπροστά του ολοζώντανη την επινοημένη -και σημειωτέον, πανέμορφη- ηρωίδα του να του χτυπάει την πόρτα του σπιτιού του και να του ζητάει να τον ακολουθήσε­ι στο πιο τρελό όνειρο φυγής.

Στο Σαν Νορμάλ όλα είναι παράξενα γιατί είναι φυσιολογικ­ά. Όλα φαίνονται να είναι μια κατασκευή του μυαλού έως τη στιγμή που παίρνουν σάρκα και οστά και γίνονται παράλληλες πραγματικό­τητες. Προσοχή: Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη τι μπορεί να συμβεί στους αναγνώστες μόλις μπουν στο Σαν Νορμάλ. Ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece