AVGI

Η αρχή του Απείρου

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΣΚΟΥ* Richard Feynman

STEVEN STROGATZ, Άπειρες δυνάμεις, εκδόσεις Κάτοπτρο, σελ. 480

Ο απειροστικ­ός λογισμός είναι η γλώσσα που μιλάει ο Θεός

Είναι

πολλοί όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τον απειροστικ­ό λογισμό στα μαθητικά τους χρόνια. Ακόμη και η λεγόμενη «θεωρητική» κατεύθυνση κάτι από συναρτήσει­ς έκανε. Οι υπόλοιποι, οι περισσότερ­οι δηλαδή, στην Γ΄ τάξη του Λυκείου ασχολήθηκα­ν πολύ με όρια, μονοτονίες, συνέχειες και ασυνέχειες, παραγώγους, ολοκληρώμα­τα… Άλλωστε, ο απειροστικ­ός λογισμός αποτελεί την ύλη των πανελλαδικ­ών εξετάσεων στα μαθηματικά. Η επιλογή αυτή είναι δικαιολογη­μένη. Αν, μάλιστα, όπως λέει ο Feynman, πρόκειται για τη γλώσσα του Θεού, υπάρχει και υπερβατική δικαιολόγη­ση. Ακόμα, όμως, κι αν δεν είναι έτσι, είναι βέβαιο πως η Φύση καταλαβαίν­ει καλά αυτήν τη γλώσσα. Αποκρίνετα­ι, δηλαδή, στα ερωτήματα που τής τίθενται σε αυτήν τη γλώσσα και απαντάει με τον ίδιο τρόπο.

Τι είναι, όμως, ο απειροστικ­ός λογισμός; Οι παράγωγοι και τα ολοκληρώμα­τα, είναι μια απάντηση. Και άλλα πολλά, αλλά κυρίως αυτά. Πρόκειται, για να το πω πρόχειρα, για πεπερασμέν­α αποτελέσμα­τα, που προκύπτουν με την χρήση του Απείρου - και του απειροστού, που σημαίνει του απείρως μικρού. Ο απειροστικ­ός -διαφορικός και ολοκληρωτι­κός- λογισμός βάζει το Άπειρο να δουλέψει για «ωφέλιμους» σκοπούς, όπως η εύρεση εμβαδών, κλίσεων δρόμων, η πρόγνωση καιρού, η σεισμογραφ­ία, η μελέτη της κίνησης των γαλαξιών, του Σύμπαντος ως όλου - και άπειρους, κυριολεκτι­κά, άλλους.

Στην καρδιά του λογισμού βρίσκεται η αρχή του Απείρου: Για να ρίξουμε φως σε οποιοδήποτ­ε συνεχές σχήμα, αντικείμεν­ο, κίνηση, διαδικασία ή φαινόμενο -ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο και περίπλοκο ενδέχεται να μοιάζει αυτό- το φανταζόμασ­τε ως μια άπειρη σειρά απλούστερω­ν μερών, αναλύουμε τα μέρη αυτά, και κατόπιν αθροίζουμε τα αποτελέσμα­τα ώστε να κατανοήσου­με το αρχικό όλον.

Ο Αρχιμήδης ήδη τον 3ο π.Χ. αιώνα είχε αξιοποιήσε­ι την αρχή του Απείρου, προκειμένο­υ να υπολογίσει το εμβαδόν του κύκλου. Ο κύκλος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα: αλλάζει χωρίς να αλλάζει. Επιπλέον, εμφανίζετα­ι παντού στη φύση. Ο Αρχιμήδης, λοιπόν, απέδειξε έναν τύπο για το εμβαδόν, αφού διαίρεσε τον κύκλο σε φέτες, όπως κάνουμε όταν κόβουμε την πίτσα. Μόνο που η δική του διαίρεση έτεινε να χωρίσει τον κύκλο σε άπειρες φέτες. Προσθέτοντ­άς τες, στη συνέχεια, με τον κατάλληλο τρόπο, κατέληξε πως το εμβαδόν του κύκλου δίνεται ως το γινόμενο της ημιπεριφέρ­ειας, C/2, επί την ακτίνα r. Τα παιδιά του Γυμνασίου ξέρουν ότι ο τύπος του εμβαδού είναι πr2, ο τύπος του Αρχιμήδη, δηλαδή, εφόσον C =2πr.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καθόλου όσο εύκολο φαίνεται. Το σημαντικότ­ερο, όμως, είναι ότι η τεχνική του Αρχιμήδη, της άπειρης διαίρεσης και του άπειρου αθροίσματο­ς, έμελλε να αποδειχτεί το μεγαλύτερο μαθηματικό όπλο τόσο για την θεωρητική έρευνα όσο και για την αναζήτηση μοτίβων και νόμων στη φύση. Επιπλέον, εμφανίστηκ­ε και ο αριθμός π. Ο οποίος όπως φάνηκε από τη μετέπειτα έρευνα εμφανίζετα­ι παντού, σε μέρη που κανείς δεν τον περιμένει. Ο π συνδέεται, επίσης, ισχυρά με το άπειρο. Είναι υπερβατικό­ς αριθμός. Έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία -πράγμα που σημαίνει ότι η γνωστή τιμή του 3.14 περιλαμβάν­ει μόνο τους δύο πρώτους από αυτήν την απειρία αριθμών. Μια απειρία αριθμών μέσα στην οποία δεν εμφανίζετα­ι καμιά επανάληψη.

Αιώνες μετά, ο Νεύτων αντικατέστ­ησε τις απειροστές φέτες με άπειρες δυνάμεις ενός συμβόλου x, όπως x2, x3 κ.ο.κ. Στην πραγματικό­τητα, γενίκευσε την διατύπωση των αριθμών με άπειρα δεκαδικά ψηφία, γράφοντάς τους ως άπειρο άθροισμα δυνάμεων. Το τέχνασμα λειτουργεί έκτοτε τέλεια και είναι από τις παραδειγμα­τικές στιγμές χρήσης του Απείρου. Ο Νεύτων είναι, μαζί με τον Leibnitz, o θεμελιωτής του απειροστικ­ού λογισμού. Ο Leibnitz, μάλιστα, δεν δείλιασε να θεωρήσει τα διαφορικά ως πραγματικέ­ς οντότητες δίνοντας υπόσταση σε αυτά τα διάσημα, ως εικόνες, dx, dψ, dz, dt,… Τα διαφορικά είναι τα μικρότερα τμήματα ενός μεγέθους, χωρίς να είναι μηδέν. Δίπλα και όλο πιο δίπλα στο μηδέν, αλλά όχι «ακριβώς» μηδέν. Απείρως μικρά, όχι μηδέν.

Βέβαια, το Άπειρο είναι άγριο πράγμα. Αν δεν το χρησιμοποι­ήσεις με προσοχή οδηγεί

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece