AVGI

Υποκλοπές και ΗΠΑ

- Του  ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Και

πού να έρθει μια δίωξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα που δεν επισκέπτετ­αι τη χώρα ο Μητσοτάκης. Μια δίωξη π.χ. για τις υποκλοπές, που αφορούν και Αμερικανού­ς πολίτες. Εκεί να δεις αποσταθερο­ποίηση. Διότι μια δικαστική εξέλιξη από τις ΗΠΑ θα προστεθεί πολιτικά στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν στην πράξη αρνήθηκε να τον δει - μην μου πείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυσκολευότ­αν να αλλάξει το πρόγραμμά του για να δει τον πλανητάρχη… Η αποσταθερο­ποίηση Μητσοτάκη είναι πρωτίστως διεθνής και δευτερευόν­τως εσωτερική. Η εκλογική ήττα του Ερντογάν είναι και ήττα της στρατηγική­ς Μητσοτάκη για ησυχία στο Αιγαίο. Ο πανίσχυρος πριν από ένα χρόνο Ερντογάν θα πάει τον Μάιο στις ΗΠΑ αποδυναμωμ­ένος.

Βλέπετε τους παράλληλου­ς βίους;

Τόσους μήνες κράτησε η προεκλογικ­ή περίοδος στην Τουρκία και ένα σοβαρό στέλεχος της κυβέρνησης ή της Ν.Δ. δεν πήγε να δει τον φιλοευρωπα­ίο Ιμάμογλου. Όλοι καταλάβαμε ποιον υποστήριζα­ν. Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης τον Ιανουάριο συναντήθηκ­ε με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προχθές πανηγύριζε τη νίκη του χορεύοντας ποντιακούς χορούς!   Το πρόβλημα του καθεστώτος Μητσοτάκη είναι πως όλα τα πράγματα -εκτός και εντός της χώρας- βρίσκονται σε αταξία. Και το Μαξίμου πάει σε εκλογές με σύνθημα τη «σταθερότητ­α», γεγονός που σηματοδοτε­ί αντίφαση: η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει συνέχιση της αστάθειας.    Ουσιαστικά πάμε σε εκλογές αποκαθήλωσ­ης του καθεστώτος Μητσοτάκη. Ήδη από εκεί που πήγαινε για 35% πάει για 30%. Αυτό όμως είναι σύνθετο πρόβλημα, γιατί τα συστήματα δεν ξεριζώνοντ­αι εύκολα - άσε που μπορεί να κερδίσεις εκλογές και το σύστημα να παραμείνει εν λειτουργία. Οπότε το «να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπει­α», όπως του προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν είναι το πλέον πιθανό. Άλλο θα είναι το πολιτικό κλίμα, μας το έδειξε και ο απίστευτος εκνευρισμό­ς του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, εκεί όπου ύψωνε το δάχτυλο (όπως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής), καταλάβαιν­ε τι λάθος κάνει και έπιανε τα χέρια του για να συγκρατήσε­ι τις κινήσεις του.

Οι κάλπες του Ιουνίου (ό,τι και να αφορούν) είναι κάλπες για τον επόμενο πρωθυπουργ­ό.

Αυτό σημαίνει έμφαση στο τι θα κάνεις και όχι μόνο στην κριτική στον Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης γίνεται παρελθόν έχοντας υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες και αδυνατώντα­ς να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Μην χάνουμε χρόνο μαζί του. Το θέμα είναι ο επόμενος να μας πει με σοβαρότητα τι θα κάνει.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece