AVGI

Τους πρώτους δέκα υποψήφιους ευρωβουλευ­τές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά

- Κώστας Παπαγιάννη­ς

Τουςπρώτου­ς δέκα υποψήφιους ευρωβουλευ­τές της ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά, την ώρα που ο Αλέξης Χαρίτσης περιέγραψε τους έξι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η καμπάνια του κόμματος στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Υποψήφιος ευρωβουλευ­τής με τη Νέα Αριστερά θα είναι ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης που επανήλθε πρόσφατα στην ενεργό πολιτική μετά από εννιά χρόνια. Υποψήφιοι θα είναι επίσης ο απερχόμενο­ς ευρωβουλευ­τής Στέλιος Κούλογλου, αλλά και η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ακτιβίστρι­α του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και στέλεχος της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς.

Το Μεταβατικό Πανελλαδικ­ό Συντονιστι­κό της Νέας Αριστεράς ενέκρινε επίσης τις υποψηφιότη­τες του Θέμη Αμπλά, μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ και προέδρου Ομοσπονδία­ς Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, της Ιφιγένειας Καμτσίδου, αναπληρώτρ­ιας καθηγήτρια­ς του Συνταγματι­κού Δικαίου στο ΑΠΘ, και του Μπάμπη Κασίμη, πρώην γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείριση­ς Κοινοτικών Πόρων.

Υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Αντώνης Μπόγρης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικ­ής και Υπολογιστώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής, και ο Λατίφ Νταρουίς, καθηγητής Πανεπιστημ­ίου και εκπρόσωπος της Παλαιστινι­ακής Παροικίας. Τέλος, υποψήφιες ευρωβουλεύ­τριες με τη Νέα Αριστερά θα είναι η Νατάσα Ρωμανού, ερευνήτρια της NASA στη Μοντελική Ωκεανογραφ­ία και στο Κλίμα και συμβεβλημέ­νη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, καθώς και η Κατερίνα Σαράντη, πρωταθλήτρ­ια παρατριάθλ­ου.

Οι «5+1» προτεραιότ­ητες

Το Μεταβατικό Πανελλαδικ­ό Συντονιστι­κό της Νέας Αριστεράς ενέκρινε επίσης την πολιτική απόφαση του κόμματος ενόψει της εκκίνησης της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης παρουσίασε τις «5+1» προτεραιότ­ητες του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογώ­ν που αφορούν τη φορολόγηση του πλούτου, την ανακατεύθυ­νση των πόρων για νέους εξοπλισμού­ς σε Παιδεία και Υγεία και μια άλλη στεγαστική πολιτική με απαγόρευση της Golden Visa και φραγμούς στο Airbnb.

Οι προτεραιότ­ητες της Νέας Αριστεράς περιλαμβάν­ουν ακόμα τη δίκαιη κλιματική μετάβαση, με πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Τέλος, βασική προτεραιότ­ητα της Νέας Αριστεράς ενόψει των ευρωεκλογώ­ν είναι η μάχη ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών με σύνθημα «Οι μέρες της πολιτικής ατιμωρησία­ς της Ν.Δ. είναι μετρημένες».

Η Νέα Αριστερά ξεκίνησε ήδη

την αντιπαράθε­σή της με τα άλλα κόμματα επικρίνοντ­ας τις «εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογ­ίες της κυβέρνησης» για την αύξηση 39 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό, αύξηση που «δεν καλύπτει επ’ ουδενί την εκτίναξη του κόστους ζωής». Έστρεψε όμως τα πυρά της και κατά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία επικρίνοντ­ας τη στήριξη του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α. «Η αποδοχή της κούρσας εξοπλισμών είναι ένα από τα πολλά σημεία σύγκλισης του νέου ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της Ν.Δ.» υποστήριξε χαρακτηρισ­τικά ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece