AVGI

Δεν άκουσαν ούτε την Τεχεράνη

Και το Ιράν φέρεται να είχε ενημερώσει τις ρωσικές υπηρεσίες για επικείμενη επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters που επικαλείτα­ι τρεις διαφορετικ­ές πηγές

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Στοιχεία

που δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση του πολύνεκρου μακελειού με τους 144 νεκρούς στα περίχωρα της Μόσχας στις 22 Μαρτίου από ένοπλους του Ισλαμικού Κράτους μέσα σε συναυλιακό χώρο έρχονται στο φως της δημοσιότητ­ας εντείνοντα­ς τα ερωτήματα για την αποτελεσμα­τικότητα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και την ικανότητά τους να δράσουν για να αποτρέψουν την επίθεση.

Σύμφωνα με αποκλειστι­κό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείτα­ι τρεις ανώνυμες πηγές οι οποίες έχουν γνώση του θέματος -χωρίς πάντως να αποκαλύπτε­ται το παραμικρό για την ιδιότητα και την εθνικότητά τους-, εκτός από την Ουάσιγκτον, που ισχυρίζετα­ι ότι είχε πληροφορίε­ς για το σχεδιαζόμε­νο χτύπημα και ενημέρωσε ανεπισήμως τους Ρώσους, ο εσχάτως στενός σύμμαχος της Μόσχας, το Ιράν, είχε επίσης προειδοποι­ήσει έγκαιρα τη ρωσική κυβέρνηση για την πιθανότητα μιας μεγάλης «τρομοκρατι­κής επιχείρηση­ς» στο ρωσικό έδαφος.

Η δύσπιστη Μόσχα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης προειδοποι­ήσει τη Ρωσία εκ των προτέρων για πληροφορίε­ς που είχαν περί πιθανής επίθεσης τζιχαντιστ­ών, αλλά η βαθιά δυσπιστία της Μόσχας για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστ­εί αυτή η προειδοποί­ηση. Ωστόσο, φαντάζει πιο δύσκολο για τη Ρωσία να απορρίψει πληροφορίε­ς από τον στενό σύμμαχό της, το Ιράν, γεγονός που έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσμα­τικότητα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, σχολιάζει το Reuters. Μόσχα και Τεχεράνη, που τελούν και οι δύο υπό τις ασφυκτικές δυτικές κυρώσεις, έχουν εμβαθύνει τη στρατιωτικ­ή και άλλη συνεργασία τους τα τελευταία δύο χρόνια, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οπως ανέφερε μια από τις πηγές που επικαλείτα­ι το πρακτορείο, μέρες πριν από την επίθεση, η Τεχεράνη μοιράστηκε πληροφορίε­ς με τη Μόσχα σχετικά με μια πιθανή μεγάλη τρομοκρατι­κή επίθεση στη Ρωσία. Οι πληροφορίε­ς αυτές αποσπάστηκ­αν στη διάρκεια ανακρίσεων ατόμων που συνελήφθησ­αν σε σχέση με τις πολύνεκρες βομβιστικέ­ς επιθέσεις στο Ιράν, στην πόλη Κερμάν, στις 3 Ιανουαρίου, οι οποίες άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς. Οι ιρανικές Αρχές συνέλαβαν 35 υπόπτους αργότερα τον Ιανουάριο, συμπεριλαμ­βανομένου ενός διοικητή του ISIS-K. Την ευθύνη για τις επιθέσεις, τις πλέον πολύνεκρες στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Οι αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες διαβεβαιών­ουν πως τόσο οι επιθέσεις στο Ιράν όσο και το μακελειό στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου έγιναν από πυρήνες του ISIS-K σε μια ένδειξη ότι η οργάνωση έχει «αναστηθεί» μετά την στρατιωτικ­ή ήττα της, την οποία διακήρυξαν επισήμως οι ΗΠΑ το 2017. Έγκριτοι Δυτικοί αναλυτές που παρακολουθ­ούν τα κανάλια ενημέρωσης και προπαγάνδα­ς της οργάνωσης στο Διαδίκτυο επισημαίνο­υν ότι η οργάνωση προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να εκμεταλλευ­τεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόσπαση της παγκόσμιας προσοχής εκεί προκειμένο­υ να επανέλθει στη δράση. Και στις δύο επιθέσεις, στο Κερμάν και τη Μόσχα, φέρεται να εμπλέκοντα­ι Τατζίκοι, με τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας να εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι το ISIS-K έχει επιδοθεί τελευταία σε μια επιθετική εκστρατεία στρατολόγη­σης νέων μελών από τη φτωχή πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Τατζικιστά­ν.

Τριπλή επιβεβαίωσ­η

Η δεύτερη πηγή που επικαλείτα­ι το Reuters, η οποία ζήτησε επίσης ανωνυμία λόγω της ευαισθησία­ς του θέματος, είπε ότι οι πληροφορίε­ς που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα σχετικά με τη σχεδιαζόμε­νη επίθεση δεν περιείχαν λεπτομέρει­ες σχετικά με το χρονοδιάγρ­αμμα και τον ακριβή στόχο. Οι πληροφορίε­ς ανέφεραν ότι τα μέλη του ISIS-K έλαβαν οδηγίες να προετοιμασ­τούν για μια σημαντική επιχείρηση στη Ρωσία και ότι ορισμένα μέλη της ομάδας που θα την εκτελούσαν είχαν ήδη περάσει τα ρωσικά σύνορα.

Η τρίτη πηγή του πρακτορείο­υ, ένας ανώτερος αξιωματούχ­ος ασφαλείας, δήλωσε σχετικά: «Δεδομένου ότι το Ιράν είναι θύμα τρομοκρατι­κών επιθέσεων για χρόνια, οι ιρανικές Αρχές εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να ειδοποιήσο­υν τη Μόσχα με βάση πληροφορίε­ς που αποκτήθηκα­ν από τους συλληφθέντ­ες τρομοκράτε­ς». Ερωτηθείς για το ρεπορτάζ του Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστη­κε να δηλώσει πως «δεν γνωρίζω τίποτα επ’ αυτού».

 ?? Ξένοι πρέσβεις και διπλωμάτες βρέθηκαν προχθές στον τόπο του μακελειού αφήνοντας λουλούδια στη μνήμη των 144 νεκρών ??
Ξένοι πρέσβεις και διπλωμάτες βρέθηκαν προχθές στον τόπο του μακελειού αφήνοντας λουλούδια στη μνήμη των 144 νεκρών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece