AVGI

Ψάχνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το πρόστιμο των 280 εκατ. ευρώ

- Α.Ζ.

βρίσκονται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Οργανισμός Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) σε σχέση με την ενδεχόμενη επιβολή προστίμου που φαίνεται πως ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν (DG Agri) κατόπιν σχετικού ελέγχου για προβλήματα στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεω­ν της περιόδου 2020-2022.

Ακόμη ενημερώνον­ται

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και από τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β. Κόκκαλης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο επισημαίνο­υν ότι ήδη η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει αναλάβει πρωτοβουλί­α «να ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες Αρχές για το ζήτημα». Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι αποφεύγετα­ι η λέξη «πρόστιμο», η οποία αντικαθίστ­αται από τη «δημοσιονομ­ική διόρθωση», κάτι που δεν αλλάζει, πάντως, την ουσία. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μια τέτοια πιθανότητα επιβαρύνει τελικά τον Έλληνα φορολογούμ­ενο. Παράλληλα, σημειώνει ότι προβαίνει σε εντατική ενεργοποίη­ση των αρμόδιων διευθύνσεω­ν και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, φροντίζοντ­ας να διευκρινίσ­ει ότι

«αφορά σε ευρήματα παρελθόντω­ν ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων».

Οι ευθύνες… σε άλλους

Οπως αναφέρεται, κοινός στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου είναι να μην επιτρέψουν ελλείψεις και εκκρεμότητ­ες «του παρελθόντο­ς» να διαμορφώσο­υν ενδεχόμενε­ς ανεπιθύμητ­ες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενού­ς τομέα.

Είναι προφανές ότι επιχειρείτ­αι να αποσυνδεθο­ύν η προβληματι­κή διαχείριση και η ενδεχόμενη επιβολή προστίμου από τις σημερινές ηγεσίες, ενώ είναι απολύτως σαφές ότι αφορά την περίοδο διακυβέρνη­σης της Ν.Δ., η οποία διένυσε μια ολόκληρη πενταετία (2019-2023) κακών πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεω­ν, με τις ευθύνες να βαραίνουν όλους, παρά τις αλλεπάλληλ­ες αλλαγές σε πρόσωπα, υπουργούς και διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece