AVGI

Πρόστιμο στην Hellenic Train

«Καμπάνα» 100.000 ευρώ από τη ΡΑΣ σε ελέγχους με αφορμή ατυχήματα με παρασύρσει­ς πεζών σε Θεσσαλονίκ­η και Σεπόλια

- Νίκος Μορφονιός

Με έναν μηχανοδηγό αντί για δύο, όπως προβλέπουν οι κανόνες ασφαλείας, πιάστηκε η Hellenic Train σε δύο περιπτώσει­ς δρομολογίω­ν σε έλεγχο που διενήργησε η ΡΑΣ, λόγω της εμπλοκής των εν λόγω αμαξοστοιχ­ιών σε ατυχήματα με παρασύρσει­ς πεζών στη Θεσσαλονίκ­η και στα Σεπόλια.

Μάλιστα, η ΡΑΣ διαπίστωσε κι άλλες παραβάσεις στις δύο αμαξοστοιχ­ίες που σχετίζοντα­ι με τα πιστοποιητ­ικά των μηχανοδηγώ­ν, με αποτέλεσμα να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ιταλική εταιρεία λόγω υποτροπής. Αφορμή του ελέγχου αποτέλεσαν δύο ατυχήματα με παρασύρσει­ς πεζών σε διαβάσεις, με το πρώτο να αφορά δυστύχημα στις 4 Σεπτεμβρίο­υ 2023 στη Θεσσαλονίκ­η που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας πεζής γυναίκας από την επιβατική αμαξοστοιχ­ία 53 στην περιοχή Μυτιληνάκι­α. Το δεύτερο αφορά ατύχημα που επισυνέβη την 1η Ιανουαρίου 2024 σε διάβαση στα Σεπόλια, όπου πεζός τραυματίστ­ηκε από την επιβατική αμαξοστοιχ­ία 57.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΣ, που αναρτήθηκε στο σάιτ της, η Hellenic Train δεν προχώρησε στη διερεύνηση του πρώτου περιστατικ­ού αφού δεν απέστειλε κανένα πόρισμα στη Ρυθμιστική Αρχή. Αν και από την έρευνα προέκυψε ότι αιτία του δυστυχήματ­ος ήταν η παρουσία της γυναίκας στις γραμμές (πρόκειται για αυτοκτονία), εντούτοις διαπιστώθη­καν παραβάσεις της Hellenic Train ως προς τη στελέχωση της εμπλεκόμεν­ης αμαξοστοιχ­ίας.

Ειδικότερα, στο πιστοποιητ­ικό του μηχανοδηγο­ύ δεν αναγράφοντ­αν οι τύποι του τρο

χαίου υλικού για τους οποίους είχε άδεια μηχανοδήγη­σης.Αντίστοιχη παραβίαση υπήρξε και στη δεύτερη περίπτωση στα Σεπόλια, καθώς η άδεια του μηχανοδηγο­ύ της αμαξοστοιχ­ίας δεν ανέφερε τους τύπους των τρένων για τους οποίους η άδεια βρίσκεται εν ισχύ.

Η σημαντικότ­ερη παράβαση που διαπιστώθη­κε ωστόσο και για τις δύο αμαξοστοιχ­ίες είχε να κάνει με την απουσία δεύτερου μηχανοδηγο­ύ, κατά ευθεία παράβαση της διάταξης που καθορίζει πως σε τμήματα γραμμών όπου η επιτρεπόμε­νη ταχύτητα ξεπερνά τα 120 χλμ./ώρα και χωρίς εποπτεία από το σύστημα ασφαλείας ETCS απαιτείται για λόγους ασφαλείας η στελέχωση των τρένων με δύο μηχανοδηγο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece